24 °C Budapest
Ez a legdrágább étel a világon: mutatjuk, a szegények miért fizetnek 83 ezret érte

Ez a legdrágább étel a világon: mutatjuk, a szegények miért fizetnek 83 ezret érte

2017. október 23. 16:00

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár többszáz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet. Egy friss kutatás szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.

A különbség köztük és a gazdag világ között nagyon éles. Vegyük példának New York államot - innen vették az alapértékeket "Az étel valódi ára a világ körül" (Counting the Beans: the True Cost of Food around the World) c. kiadványhoz, amely a a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatása. Itt egy olyan egyszerű étel, mint a babpörkölt 1,2 amerikai dollárból elkészíthető. Ez az összeg az átlagos napi bevétel 0,6 százalékát jelenti. Ezzel szemben Dél-Szudánban, amely a tanulmány rangsorában az utolsó ország lett, egy tál hasonló étel ennek az aránynak a 268-szorosába kerül, ami 321,7 amerikai dollárnak felelne meg. A kutatás során kiszámolták azt is, hogy az egyes országokban az átlagos napi bevétel hány százalékának felel meg egy tál egyszerű étel.

A tanulmány következtetései megerősítették a Mastercardot azon szándékában, hogy a globális kezdeményezés részeként bejelentett célját elérve, 100 millió adag ételt biztosítson világszerte a rászorulóknak.

A tanulmány szerint a legrosszabbul teljesítő országok és területek a következők:

1. Dél-szudáni Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 321,7 dollárba kerül. Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szudáni napi átlagfizetés 155 százalékára van szükség.

2. Nigériai Szövetségi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 200,32 dollárba kerül. Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a nigériai napi átlagfizetés 121 százalékára van szükség.

3. Deir ez-Zor, Szíria: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 190,11 dollárba kerül. Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szíriai napi átlagfizetés 115 százalékára van szükség.

4. Malawi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 94,43 dollárba kerül. Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a malawi napi átlagfizetés 45 százalékára van szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5. Kongói Demokratikus Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 82,1 dollárba kerül. Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a kongói napi átlagfizetés 40 százalékára van szükség.

A Mastercardnál olyan technológiákat és erőforrásokat állítunk a fejlődés szolgálatába, melyek képesek javítani az életminőséget, és felszámolni a szegénységet. A 100 millió étel biztosítása melletti elkötelezettségünk és a Világélelmezési Programmal való együttműködésünk közelebb visz minket egy éhségtől mentes világhoz"

- mondta Ann Cairns, a Mastercard nemzetközi ügyekért felelős elnöke.

Naponta 815 millió ember éhezik a világon. Egy korábbi, - a Mastercard szakértői támogatásával, a Világélelmezési Program által végzett - kutatás közvetlen összefüggést fedezett fel a tápláló iskolai ételek, valamint a gyermekek későbbi életük során elért tudományos eredményeik és produktivitásuk között. Azoknak a gyermekeknek, akik részt vehettek egy 10 éves iskolai étkeztetési programban Sri Lankán, felnőtt korukban átlagosan 5 százalékkal magasabb volt a havi keresetük. Egy költség-haszon elemzés szintén azt mutatta ki, hogy 1 iskolai étkeztetésre fordított dollár gazdasági megtérülése 3-10 dollár között mozog.

A szülőknek gyakran szörnyű döntéseket kell meghozniuk. Küldjék el gyermeküket dolgozni, hogy meg tudják etetni a családot, vagy menjen el iskolába, de akkor a család éhezni fog. Az iskolai étkeztetés támogatásával a gyerekek számára lehetővé tesszük, hogy az iskolában maradhassanak, tanulhassanak, és később tevékeny, dolgozó felnőttekké váljanak. Ez fejlődést jelent a családok számára, a közösségeknek, és végül az egész gazdaságnak is"

- tette hozzá Cairns.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?