10 °C Budapest
Ebből az öt termékből mindenképp érdemes hazait választani

Ebből az öt termékből mindenképp érdemes hazait választani

2017. augusztus 4. 11:03

Az utóbbi években számos kampány ösztönzi a magyar vásárlókat, hogy hazai termékeket vegyenek a külföldieket helyett. Ezeknek már láthatóan megvan a hatásuk, bár továbbra sem minden termékkategóriában keresik a magyar árucikkeket. Mitől függ, hogy figyelünk-e a származásra, és mennyit vagyunk hajlandóak fizetni a hazai gyártású termékekért?

A vezető éttermek, sztárszakácsok világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a jó minőségű, helyi alapanyagokra, és ez a tendencia Magyarországon is jellemző. A csúcsgasztronómia szép lassan lecsorog a magyar konyhákba is, ahol szintén egyre fontosabb szerephez jutnak a hazai alapanyagok. A csomagoláson feltüntetett védjegy elősegíti a hazai termékek könnyű és egyértelmű felismerését, de melyek azok, amelyek már egyértelműen legyőzik a külföldi versenytársakat?

Csak a hazai húsok!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a magyar vásárlók 82,12 százaléka figyel oda arra, hogy hazai élelmiszereket vásároljon, ebből 56,32 százalék mindig megnézi a származási helyet, míg 25,80 százalék csak bizonyos termékeknél tartja fontosnak. Főleg ezeknél keresik a magyar címkét:

  • húsfélék;
  • tojás;
  • feldolgozott húsipari termékek;
  • tej és tejtermékek;
  • gyümölcsök, zöldségek;

míg a gabonaalapú termékek csak a lista második felében szerepelnek, majd a konzervipari termékek, a szeszes italok, valamint az édességek következnek.

Azt is megvizsgálták, hogy mi motiválja azokat a fogyasztókat, akik ragaszkodnak a hazai eredethez.

A válaszok alapján a gabonaalapú és feldolgozott húsipari termékeknél a magyar munkahelyek megőrzése a cél, de sokan gondolják, hogy a magyar áru jobb ízű és minőségű, mint a külföldi, illetve vannak, akik környezetvédelmi szempontok alapján mérlegelnek.

Egyébként a nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszeripari termékeket.

Mennyire számítanak az árak?

A kutatás szerint a magyar termékeket vásárlók az árat az utolsó szempontként említik, vagyis sokadrangú kérdés, hogy a hazai élelmiszerek ára kedvezőbb vagy sem. Persze ebben nagy eltérések lehetnek az egyes vásárlók között: valaki inkább az árra, más inkább a minőségre érzékeny, de az utóbbi években van egy széleskörű elmozdulás az ár-érték arány irányába, illetve az akcióknak továbbra is nagyon fontos szerepük van.

Az ár-érték arány előtérbe kerülése a saját márkás termékek népszerűségének fokozatos növekedésén is megfigyelhető

 - derül ki a Nielsen tavalyi felméréséből. Korábban a saját márkás termékek a gazdaságosság - és egyben gyengébb minőség - szinonimái voltak, hiszen ezeket általában olcsóbban lehetett megvásárolni, mint a prémiumnak tekintett gyártói termékeket. Ez ma már egyáltalán nem így van, bár a saját márka ára általában továbbra is kedvezőbb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így magyarosítanak az áruházláncok

Az utóbbi években a legtöbb áruházláncnak szívügyévé vált a saját termékek piaci részesedésének növelése: nemcsak forgalmazzák ezeket, hanem gyártanak, termékfejlesztéssel és marketinggel is foglalkoznak.

Magyar termelőként nagy szó egy áruházlánc beszállítójává válni, de utóbbiaknak is fontosak ezek a kapcsolatok, hiszen szükségük van a megbízható hazai termelőkre

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Kovács Oszkár, a Szatmárkert Kft. almafeldolgozó vezetője, amely több nagy lánc, köztük a Lidl Magyarország beszállítója.

A Lidl számára régóta fontosak a magyar gyártók és termékek, 2013 márciusában pedig beszállítói programot is indított. A diszkontlánc hazai boltjaiban azóta már több mint 60 százalékos a magyar termékek aránya, amit a jövőben tovább szeretnének növelni. Augusztus 7-től az áruház polcaira kerülnek a "Hazánk kincsei" márkájú termékek, amelyek kifejezetten magyaros és magyar gyártóktól származó termékeket takarnak: lesz például disznósajt, tokaszalonna, mangalicakolbász, különböző hazai sajt- és tésztafélék.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?