16 °C Budapest
Szomorú: ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyarok

Szomorú: ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyarok

2017. május 16. 11:09

Az átlag magyar is mindössze napi 670 forintot költ élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, de millióknak ennél jóval kevesebből kell megoldaniuk fizológiai szükségleteik kielégítését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2016-ra vonatkozó adatai szerint az átlag magyar havi 77 100 forintot költ. Ennek legnagyobb része pedig - az összes fogyasztási kiadás 26,5 százaléka - élelmiszerekre és alkoholmentes italokra megy el. Ez azt jelenti, hogy átlagosan

naponta 670 forintot fordítunk fiziológiai szükségleteink kielégítésére.

Nincs mese, ez rendkívül kevés. Csak példaként, itt érdemes felidézni, micsoda botrány kíséri már évek óta a hazai közétkeztetés - köztük az iskolai menzák és kórházi ellátás - fejadagjait. De talán, ami ennél is súlyosabb, hogy ez a statisztikai átlag, azaz komolyabb szórást feltételezve tömegek lehetnek az országban, akik ennek töredékéből próbálnak meg nem éhen halni.

Hogy körülbelül hány embert érinthet a fent vázolt statisztikai szórás, ahhoz iránymutatóként szolgálhat a Policy Agenda napokban publikált felmérése, amely szerint a lakosság 36 százaléka él jelenleg a létminimum alatt, azaz havonta kevesebb, mint 88 619 forintból.

Ez a magyar lakosság méretét figyelembe véve nagyjából 3,5 millió embert jelent.

Hasonlóan a KSH által korábban publikált, aztán később megszüntetett irányszámokhoz, a Policy Agenda is a normatív élelmiszerfogyasztást vette alapul a létminimumértékek megállapításához. Azaz azt nézték, hogy az adott háztartásban élők mit esznek, és az mennyiben felel meg a hivatalosan meghatározott egészséges táplálkozásnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. A KSH egyébként korábban egy felnőtt esetén napi 2400 kalóriával számolt. Egy felnőtt esetében többek között ennek kellene lennie a kosárban:

  • napi 81 gramm fehérje (ezen belül 32 gramm állati fehérje)
  • 83 gramm zsír
  • 356 gramm szénhidrát
  • 800 milligramm kalcium
  • 3500 milligramm kálium
  • 13 milligramm vas
  • 60 milligramm C-vitamin

A háztartások különböző korú tagjainak tápanyagszükséglete természetesen nem azonos. A felnőttekéhez képest - az OÉTI számításai szerint - a 14 éven aluliak élelmiszer-normatívája 77,8 százalék, a 60 évnél idősebbeké pedig 88,2 százalék. Ily módon az aktív korú felnőttek 2016. évi 24 584 forintos havi élelmiszer-normatívája mellett ez az érték 14 éves korig 19 126 forint, az időskorúaké pedig 21 683 forint.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?