2 °C Budapest
Hiába az áfacsökkentés: durván drágult a disznóhús

Hiába az áfacsökkentés: durván drágult a disznóhús

2017. január 14. 17:43

Az áfacsökkenés ellenére tavaly év végére nemcsak elolvadt a könnyítés hatása, a sertéshús egyenesen durva drágulásnak indult. A disznóhúsért ugyanis 15 százalékkal kértek többet 2016 novemberében, mint egy évvel korábban. Ezt persze valamennyire ellensúlyozza, hogy a gabona, zöldség és gyümölcs olcsóbb lett, illetve egy kiló csirkéhez is olcsóbban juthattunk, mint egy évvel korábban.

2016 novemberében a mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 11 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 5,1 százalékos növekedéséből tevődik össze. A tej felvásárlási ára július óta folyamatosan növekszik, miközben a baromfi felvásárlási ára folyamatosan csökken.

2016 novemberében 2015 novemberéhez képest:

  • A gabonafélék ára 15 százalékkal csökkent.
  • A gyümölcsök ára 6,5, a zöldségféléké 3,4, a burgonyáé 9,2 százalékkal csökkent.
  • Az élő állatok termelőiár-szintje 4,5, az állati termékeké 6,6 százalékkal emelkedett.
  • A tej felvásárlási ára július óta emelkedik, novemberben 87 forint/liter volt (ez 8 forinttal magasabb az októberi árnál).
  • A vágósertés ára 15 százalékkal nőtt.
  • A vágócsirke ára 7,6 százalékkal csökkent egy év alatt. (Októberhez képest 13 forinttal csökkent az ára kilogrammonként, így novemberben 241 forint/kilogramm volt.)

2016. január-novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva:

  • A mezőgazdasági termelői árak 3,7 százalékkal csökkentek. Ezen belül a növényi termékek ára 5,0, az élő állatok és állati termékeké 1,5 százalékkal csökkent.
  • A zöldségfélék ára 2,5, a gyümölcsöké 4,1 százalékkal csökkent. Az alma ára 11 százalékkal visszaesett, elsősorban az ipari alma árának drasztikus csökkenése miatt: 2015. január-novemberben még 35 forint/kilogramm, 2016 ugyanezen időszakában már csak 19 forint/kilogramm volt.
  • A vágósertés ára 3,2 százalékkal nőtt.
  • A tej árának az elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése nem tudta kompenzálni az év eleji mérséklődést, így az 7,7 százalékkal csökkent.
NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?