Trükkös magyar ATM-ek: észre sem veszed, benyelik a kártyád

Trükkös magyar ATM-ek: észre sem veszed, benyelik a kártyád

2016. augusztus 15. 11:25

A közelmúltban jelent meg egy kép a közösségi oldalon, miszerint egy ATM-en az alábbi felirat várja az arra járókat: "benyelt egy kártyát, nem működik". Bár valóban elég kellemetlen lehet, amikor egy bankautomata elnyeli a kártyánkat, de legtöbbször erről inkább a kártya birtokosa tehet. Mutatjuk, mit is kell tenni ilyen helyzetben.


Sokaknak okozna nagy kellemetlenséget, ha elnyelné a bankkártyájukat az ATM és pénz nélkül maradhatnának. Egy a közelmúltban a Facebookon megjelent kép szerint pedig ez most megtörtént valakivel. Az illető ráadásul feliratokat is ragaszott az ATM-re, hogy azt többé senki ne is használja.

Pedig számos oka lehet annak, hogy egy automata miért nem adja vissza a bedugott bankkártyánkat. Ráadásul a legtöbb esetben inkább a kártyabirtokos hibájáról lehet szó.

Miért nyelheti el a bankkártyát az ATM?

  • Ha a kártya letiltás alatt állt - például mi magunk tiltattuk le lopás vagy visszaélés gyanúja miatt
  • Az is lehet, hogy a kártyát a bank tiltotta le, mert lejárt az érvényességi ideje
  • Túl későn vettük ki a kártyát a kiadónyílásból
  • Megrongálták az ATM-et
  • Túl sokszor ütöttük be a PIN kódunkat hibásan
  • Egyéb technikai hibát érzékel az ATM

A legutolsó esetben azonnal fel kell hívni az automatán található telefonszámot, de azt fontos tudnunk, hogy

még ilyenkor sem kérheti el az ügyfélszolgálat telefonon keresztül a PIN kódunkat.

Az esetek többségében egyébként azért nyeli be a kártyánkat az automata, mert ezzel próbálják megóvni a kártyánkat attól, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Például, ha valaki túl sokszor rosszul üti be a PIN kódunk az gyanús lehet, ha pedig nem vesszük el időben a kártyánkat, akkor könnyen előfordulhat, hogy ottfelejtettük az automatában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Minden esetben érdemes azonnal felhívni a saját bankunkat, és bejelenteni az esetet, így a kártyával a későbbiekben esetlegesen elkövetett visszaélésekért  már nem leszünk felelősek. Ezután meg kell arról győződnünk, hogy az elfogadó bank vissza tudja-e adni a kártyánkat, ha ez így lenne, akkor követnünk kell az utasításaikat. Amennyiben pedig nem kaphatjuk vissza a kártyánkat, akkor a kártyát kibocsátó bankhoz kell fordulnunk.

Mindenesetre amíg nem értjük el bankunk telefonos ügyintézőjét, jobb ha az automatánál maradunk. Így könnyen fogunk tudni válaszolni az általa feltett kérdésekre az ATM-mel, az esetleges hibaüzenettel kapcsolatban.

A legjobb megoldás ebben az esetben persze az, ha több bankkártyánk is van, így nem maradunk napokig kártya nélkül.

Mennyi az annyi?

Az elnyelt kártyákért kifizetett összegek jelentősen változhatnak attól függően, hogy kell-e új kártyát igényelnünk, esetleg azt előtte még le is kell-e tiltanunk. Ha pedig nem a mi hibánkból történt az eset, akkor akár ingyenesen is megúszhatjuk a dolgot. A díjak bankonként jelentősen változnak, most azt gyűjtöttük össze, hogy egy esetleges kártyacsere milyen költségekkel jár az egyes pénzintézeteknél.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?