31 °C Budapest
Trükkös magyar ATM-ek: észre sem veszed, benyelik a kártyád

Trükkös magyar ATM-ek: észre sem veszed, benyelik a kártyád

2016. augusztus 15. 11:25

A közelmúltban jelent meg egy kép a közösségi oldalon, miszerint egy ATM-en az alábbi felirat várja az arra járókat: "benyelt egy kártyát, nem működik". Bár valóban elég kellemetlen lehet, amikor egy bankautomata elnyeli a kártyánkat, de legtöbbször erről inkább a kártya birtokosa tehet. Mutatjuk, mit is kell tenni ilyen helyzetben.


Sokaknak okozna nagy kellemetlenséget, ha elnyelné a bankkártyájukat az ATM és pénz nélkül maradhatnának. Egy a közelmúltban a Facebookon megjelent kép szerint pedig ez most megtörtént valakivel. Az illető ráadásul feliratokat is ragaszott az ATM-re, hogy azt többé senki ne is használja.

Pedig számos oka lehet annak, hogy egy automata miért nem adja vissza a bedugott bankkártyánkat. Ráadásul a legtöbb esetben inkább a kártyabirtokos hibájáról lehet szó.

Miért nyelheti el a bankkártyát az ATM?

  • Ha a kártya letiltás alatt állt - például mi magunk tiltattuk le lopás vagy visszaélés gyanúja miatt
  • Az is lehet, hogy a kártyát a bank tiltotta le, mert lejárt az érvényességi ideje
  • Túl későn vettük ki a kártyát a kiadónyílásból
  • Megrongálták az ATM-et
  • Túl sokszor ütöttük be a PIN kódunkat hibásan
  • Egyéb technikai hibát érzékel az ATM

A legutolsó esetben azonnal fel kell hívni az automatán található telefonszámot, de azt fontos tudnunk, hogy

még ilyenkor sem kérheti el az ügyfélszolgálat telefonon keresztül a PIN kódunkat.

Az esetek többségében egyébként azért nyeli be a kártyánkat az automata, mert ezzel próbálják megóvni a kártyánkat attól, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Például, ha valaki túl sokszor rosszul üti be a PIN kódunk az gyanús lehet, ha pedig nem vesszük el időben a kártyánkat, akkor könnyen előfordulhat, hogy ottfelejtettük az automatában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Minden esetben érdemes azonnal felhívni a saját bankunkat, és bejelenteni az esetet, így a kártyával a későbbiekben esetlegesen elkövetett visszaélésekért  már nem leszünk felelősek. Ezután meg kell arról győződnünk, hogy az elfogadó bank vissza tudja-e adni a kártyánkat, ha ez így lenne, akkor követnünk kell az utasításaikat. Amennyiben pedig nem kaphatjuk vissza a kártyánkat, akkor a kártyát kibocsátó bankhoz kell fordulnunk.

Mindenesetre amíg nem értjük el bankunk telefonos ügyintézőjét, jobb ha az automatánál maradunk. Így könnyen fogunk tudni válaszolni az általa feltett kérdésekre az ATM-mel, az esetleges hibaüzenettel kapcsolatban.

A legjobb megoldás ebben az esetben persze az, ha több bankkártyánk is van, így nem maradunk napokig kártya nélkül.

Mennyi az annyi?

Az elnyelt kártyákért kifizetett összegek jelentősen változhatnak attól függően, hogy kell-e új kártyát igényelnünk, esetleg azt előtte még le is kell-e tiltanunk. Ha pedig nem a mi hibánkból történt az eset, akkor akár ingyenesen is megúszhatjuk a dolgot. A díjak bankonként jelentősen változnak, most azt gyűjtöttük össze, hogy egy esetleges kártyacsere milyen költségekkel jár az egyes pénzintézeteknél.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?