Trükkös magyar ATM-ek: észre sem veszed, benyelik a kártyád

2016. augusztus 15. 11:25

A közelmúltban jelent meg egy kép a közösségi oldalon, miszerint egy ATM-en az alábbi felirat várja az arra járókat: "benyelt egy kártyát, nem működik". Bár valóban elég kellemetlen lehet, amikor egy bankautomata elnyeli a kártyánkat, de legtöbbször erről inkább a kártya birtokosa tehet. Mutatjuk, mit is kell tenni ilyen helyzetben.


Sokaknak okozna nagy kellemetlenséget, ha elnyelné a bankkártyájukat az ATM és pénz nélkül maradhatnának. Egy a közelmúltban a Facebookon megjelent kép szerint pedig ez most megtörtént valakivel. Az illető ráadásul feliratokat is ragaszott az ATM-re, hogy azt többé senki ne is használja.

Pedig számos oka lehet annak, hogy egy automata miért nem adja vissza a bedugott bankkártyánkat. Ráadásul a legtöbb esetben inkább a kártyabirtokos hibájáról lehet szó.

Miért nyelheti el a bankkártyát az ATM?

  • Ha a kártya letiltás alatt állt - például mi magunk tiltattuk le lopás vagy visszaélés gyanúja miatt
  • Az is lehet, hogy a kártyát a bank tiltotta le, mert lejárt az érvényességi ideje
  • Túl későn vettük ki a kártyát a kiadónyílásból
  • Megrongálták az ATM-et
  • Túl sokszor ütöttük be a PIN kódunkat hibásan
  • Egyéb technikai hibát érzékel az ATM

A legutolsó esetben azonnal fel kell hívni az automatán található telefonszámot, de azt fontos tudnunk, hogy

még ilyenkor sem kérheti el az ügyfélszolgálat telefonon keresztül a PIN kódunkat.

Az esetek többségében egyébként azért nyeli be a kártyánkat az automata, mert ezzel próbálják megóvni a kártyánkat attól, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Például, ha valaki túl sokszor rosszul üti be a PIN kódunk az gyanús lehet, ha pedig nem vesszük el időben a kártyánkat, akkor könnyen előfordulhat, hogy ottfelejtettük az automatában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Minden esetben érdemes azonnal felhívni a saját bankunkat, és bejelenteni az esetet, így a kártyával a későbbiekben esetlegesen elkövetett visszaélésekért  már nem leszünk felelősek. Ezután meg kell arról győződnünk, hogy az elfogadó bank vissza tudja-e adni a kártyánkat, ha ez így lenne, akkor követnünk kell az utasításaikat. Amennyiben pedig nem kaphatjuk vissza a kártyánkat, akkor a kártyát kibocsátó bankhoz kell fordulnunk.

Mindenesetre amíg nem értjük el bankunk telefonos ügyintézőjét, jobb ha az automatánál maradunk. Így könnyen fogunk tudni válaszolni az általa feltett kérdésekre az ATM-mel, az esetleges hibaüzenettel kapcsolatban.

A legjobb megoldás ebben az esetben persze az, ha több bankkártyánk is van, így nem maradunk napokig kártya nélkül.

Mennyi az annyi?

Az elnyelt kártyákért kifizetett összegek jelentősen változhatnak attól függően, hogy kell-e új kártyát igényelnünk, esetleg azt előtte még le is kell-e tiltanunk. Ha pedig nem a mi hibánkból történt az eset, akkor akár ingyenesen is megúszhatjuk a dolgot. A díjak bankonként jelentősen változnak, most azt gyűjtöttük össze, hogy egy esetleges kártyacsere milyen költségekkel jár az egyes pénzintézeteknél.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm