2 °C Budapest
Átverős csomagajánlat a Telekomnál: ezt sok ügyfél benézi

Átverős csomagajánlat a Telekomnál: ezt sok ügyfél benézi

Pénzcentrum
2016. június 15. 14:12

A mobiltelefon számlák akár több tízezer forintba is kerülhetnek havonta. A számlacsomag díján felül a részletre vásárolt telefont is sokszor ki kell fizetni, de a csomagon felüli használat is sokba kerülhet az ügyfeleknek. A Telekom Next S csomagja viszont megtévesztheti az ügyfeleket, mivel a szolgáltató honlapján furcsa módon adják meg a csomag tartalmát, így akár többezer forinttal is magasabb számlát kaphatunk, mint amire számítottunk. A Telekom később reagált cikkünkre, miszerint a hiba nemrendszerszintű, valószínűleg csupán egy ügyfélnél áll fenn.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

UPDATE:

Több olvasónk billentyűzetet ragadott, és írtak nekünk, miszerint nekik Next S díjcsomagjuk van és az ajánlatban szereplő 160 perc az valójában teljesen lebeszélhető, nemcsak Telekomos irányba. Cikkünkre reagált a Telekom is, az alábbiakat írták:

"A Telekom a díjszabásnak megfelelően csak a 160 más belföldi irányban lebeszélt perc után számláz a beszélgetésért 35 Ft-ot percenként. Továbbá a Next S díjcsomaggal Telekom mobilhálózaton belül ténylegesen korlátlan a beszélgetés, alapdíjas irányba, belföldön. A fentiek arra engednek következtetni, hogy valami más problémáról lehet szó."

Egy olvasónk panaszkodott arra, hogy a mobilszámlája egyre nagyobb lesz és a szolgáltató honlapján nem egyértelmű, hogy mégis, hogyan kell számolni a díjszabással. A Next S díjcsomagra kattintva ugyanis az alábbi táblázattal szembesülünk:

Forrás: Telekom.hu


A díjcsomag telefonhívásainak díjszabását azonban nehéz lehet elsőre értelmezni, mivel több információ van elrejtve benne és a tagolás is nehezíti az értelmezést. A felső részen ugyanis az első három sort kell együtt értelmezni, míg a negyedik sor különálló információ. Ennek ellenére a tagolás azt sugallhatja, hogy nem is egybefüggő szövegről van szó, mivel a második és a harmadik sor között jelentős lyuk tátong. Az olvasónk panasza szerint egyébként a számlából egyértelműen kiderül, hogy a honlapon található díjszabást így kell értelmezni, vagyis a más hálózatba indított hívásokat minden esetben teljes mértékben felszámolták. Az alábbi képen egyébként egyértelmű, hogy mi ezzel a probléma:

Forrás: Telekom.hu


Az értelmezést egyébként az sem segíti, hogy az SMS-ekről szóló résznél az egyébként logikus tagolás szerint magyarázzák el a honlapon a díjszabást.

Miért jelenthet ez problémát?

Az ügyfelek számára a fenti táblázatból az lehet a következtetés, hogy a 160 perc lebeszélhetőség a nem Telekomos irányra vonatkozik. Így ha az ügyfél hisz a szolgáltató honlapjának és nem olvassa el az egyébként bonyolult számlarészletezőt, akkor akár hónapokon keresztül magasabb díjat fizethet, mint amire egyébként a szolgáltató weblapja alapján számított. Ha a teljes feltételes kerettel számolnánk, akkor akár 5600 forint is lehet a havi fizetendőben a különbség, ha 160 perccel és percenkénti 35 forintos díjjal számolunk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?