10 étel, amiről nem is gondoltad, hogy lefagyaszthatod

2016. április 13. 11:31

A magyar családok közel fele rendszeresen dob ki élelmiszert. Pedig rengeteget spórolhatnánk azzal, ha tartósítanánk az ételeket. Sokan nem tudják, de nemcsak a maradékokat, hanem számos más gyümölcsöt és zöldséget is lefagyaszthatunk.


Európában a megvásárolt élelmiszerek mintegy 30 százaléka a kukákban köt ki, pedig nagy része fogyasztható lenne. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis

fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten.

A kidobott ételnél pedig nincs is nagyobb pazarlás. A korábbi felmérések szerint minden magyar család évente körülbelül 50 ezer forintot dob a kukába, a legnagyobb mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret és húsféléket.

Amellett, hogy tudatos tervezéssel kevesebb felesleges termék kerülhet a kosarunkba, akkor is elkerülhetjük a pazarlást, ha lejárati idő előtt lefagyasztjuk az ételt. Sok olyan élelmiszer van, amiről nem is gondolnád, hogy fagyasztani lehet. Ez alkalommal a Mirror és a Daily Mail összeállításából szemezgettünk.

Bor

Nem szabad kiönteni az üvegben maradt bort. A legjobb, ha a maradékot lefagyasztjuk egy jégkockatartóban, hiszen ez igazán jó szolgálatot tehet, amikor legközelebb főzésnél egy kis borra lenne szükségünk.

Hagyma

Nincs többé maradék hagyma a hűtő hátuljában. Vágjuk fel, tegyük be egy zacskóba és fagyasszuk le.

Kávé

A maradék kávét öntsük jégkockatartóba és legközelebb, ha jegeskávét készítenénk, dobjuk bele a megfagyott kávékockát, ami ad a kávénak még egy kis extra löketet.

Tojás

Soha ne fagyaszd a tojást héjastul. Ahogy megfagy, szét fogja feszíteni a héját belülről. Inkább törd őket fel, válaszd szét a fehérjét a sárgájától, a legjobb pedig, ha fel is vered a tojásokat, és úgy fagyasztod le őket. A jó minőség érdekében egy éven belül fogyaszd el a tojásokat.

Sajt

A sajtókból csak a keményebb fajtát lehet lefagyasztani. Ehhez pedig a legjobb módszer, ha lereszeljük a sajtot, mielőtt betennék a mélyhűtőbe. Később használhatjuk ezt például házi pizza készítésekor.

Banán

Bár nem szokás, mégis simán lefagyaszthatjuk a banánt (a héja nélkül). Azért is jó ötlet, mert utána félig fagyott állapotában turmixolva ideális fagyialapanyag lehet belőle. Vegyítsd más gyümölcsökkel, kakaóval vagy darált magokkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fűszer- vagy gyógynövény

A friss fűszernövények hamar tönkremehetnek. A legjobb ezért, ha apóra vágjuk a növényeket, beletesszük egy zacskóba és úgy fagyasztjuk le őket. Legközelebb, amikor főzésnél használnunk kell, akkor csak kitesszük egy tányérra és megvárjuk, amíg felenged.

Tej

Ha sok tejet vásároltunk és persze nem a legtartósabb fajtát, akkor ezt is nyugodtan lefagyaszthatjuk. Érdemes több kisebb adagban eltenni a tejet, így könnyen elővehetjük, ha csak egy kisebb adagra van szükségünk.

Fokhagyma

A fokhagymában az a legjobb, hogy bárhogy lefagyaszthatjuk. Hámozás nélkül egészben, vagy darabokban. Vagy akár apróra vágva, sózva is dobozolhatjuk..

Kenyér

Ne várd meg, amíg kiszárad a kenyér. Ha látod, hogy több van belőle otthon, mint kellene, akkor dobj be belőle egy darabot (felszeletelve) a fagyasztóba. Ha rámelegítesz kicsit, olyan lesz, mint újkorában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem