15 °C Budapest
10 étel, amiről nem is gondoltad, hogy lefagyaszthatod

10 étel, amiről nem is gondoltad, hogy lefagyaszthatod

2016. április 13. 11:31

A magyar családok közel fele rendszeresen dob ki élelmiszert. Pedig rengeteget spórolhatnánk azzal, ha tartósítanánk az ételeket. Sokan nem tudják, de nemcsak a maradékokat, hanem számos más gyümölcsöt és zöldséget is lefagyaszthatunk.


Európában a megvásárolt élelmiszerek mintegy 30 százaléka a kukákban köt ki, pedig nagy része fogyasztható lenne. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis

fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten.

A kidobott ételnél pedig nincs is nagyobb pazarlás. A korábbi felmérések szerint minden magyar család évente körülbelül 50 ezer forintot dob a kukába, a legnagyobb mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret és húsféléket.

Amellett, hogy tudatos tervezéssel kevesebb felesleges termék kerülhet a kosarunkba, akkor is elkerülhetjük a pazarlást, ha lejárati idő előtt lefagyasztjuk az ételt. Sok olyan élelmiszer van, amiről nem is gondolnád, hogy fagyasztani lehet. Ez alkalommal a Mirror és a Daily Mail összeállításából szemezgettünk.

Bor

Nem szabad kiönteni az üvegben maradt bort. A legjobb, ha a maradékot lefagyasztjuk egy jégkockatartóban, hiszen ez igazán jó szolgálatot tehet, amikor legközelebb főzésnél egy kis borra lenne szükségünk.

Hagyma

Nincs többé maradék hagyma a hűtő hátuljában. Vágjuk fel, tegyük be egy zacskóba és fagyasszuk le.

Kávé

A maradék kávét öntsük jégkockatartóba és legközelebb, ha jegeskávét készítenénk, dobjuk bele a megfagyott kávékockát, ami ad a kávénak még egy kis extra löketet.

Tojás

Soha ne fagyaszd a tojást héjastul. Ahogy megfagy, szét fogja feszíteni a héját belülről. Inkább törd őket fel, válaszd szét a fehérjét a sárgájától, a legjobb pedig, ha fel is vered a tojásokat, és úgy fagyasztod le őket. A jó minőség érdekében egy éven belül fogyaszd el a tojásokat.

Sajt

A sajtókból csak a keményebb fajtát lehet lefagyasztani. Ehhez pedig a legjobb módszer, ha lereszeljük a sajtot, mielőtt betennék a mélyhűtőbe. Később használhatjuk ezt például házi pizza készítésekor.

Banán

Bár nem szokás, mégis simán lefagyaszthatjuk a banánt (a héja nélkül). Azért is jó ötlet, mert utána félig fagyott állapotában turmixolva ideális fagyialapanyag lehet belőle. Vegyítsd más gyümölcsökkel, kakaóval vagy darált magokkal.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fűszer- vagy gyógynövény

A friss fűszernövények hamar tönkremehetnek. A legjobb ezért, ha apóra vágjuk a növényeket, beletesszük egy zacskóba és úgy fagyasztjuk le őket. Legközelebb, amikor főzésnél használnunk kell, akkor csak kitesszük egy tányérra és megvárjuk, amíg felenged.

Tej

Ha sok tejet vásároltunk és persze nem a legtartósabb fajtát, akkor ezt is nyugodtan lefagyaszthatjuk. Érdemes több kisebb adagban eltenni a tejet, így könnyen elővehetjük, ha csak egy kisebb adagra van szükségünk.

Fokhagyma

A fokhagymában az a legjobb, hogy bárhogy lefagyaszthatjuk. Hámozás nélkül egészben, vagy darabokban. Vagy akár apróra vágva, sózva is dobozolhatjuk..

Kenyér

Ne várd meg, amíg kiszárad a kenyér. Ha látod, hogy több van belőle otthon, mint kellene, akkor dobj be belőle egy darabot (felszeletelve) a fagyasztóba. Ha rámelegítesz kicsit, olyan lesz, mint újkorában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?