27 °C Budapest
Nincs szükség az egységes csomagolásra? Mi lesz a cigisdobozokkal?

Nincs szükség az egységes csomagolásra? Mi lesz a cigisdobozokkal?

2015. október 20. 20:32

A tegnapi napon jelentette be Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára, hogy Magyarország 2016 májusától tervezi bevezetni az egységes márkajelzés nélküli cigarettás dobozokat. A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) álláspontja szerint azonban az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség.

Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) - ahogy eddig is - támogat minden olyan dohányipari szabályozást, amely arányos, szükségszerű, tudományosan megalapozott és ténylegesen alkalmas az egészségvédelmi célok elérésére. A Magyarország által tervezett egységes csomagolás azonban olyan drasztikus beavatkozás a piac működésébe, amely nem áll arányban a vélelmezett kedvező egészségügyi hatásokkal - olvasható a szövetség közleményében.

A DBMSZ álláspontja szerint az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség. Az elmúlt 4-5 évben a kormány olyan intézkedéscsomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, valamint a dohánytermékek láthatóságának és elérhetőségének csökkentése érdekében, melyek alkalmasak a dohányzás visszaszorítására. Ennek jelei már látszanak: 5 százalékkal növekedett a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra és csökkent a dohányzó lakosok száma.

Mindeddig egyedül Ausztráliában vezettek be egységes csomagolást. Az Ausztrál Egészségügyi és Népjóléti Intézet adatai szerint a fiatalkorúak dohányzása (12-17 év) a 2010-2013 időszakban több, mint 30 százalékkal emelkedett -2,5 százalékról 3,4 százalékra nőtt. Ezen kívül az egységes csomagolás bevezetése óta a feketepiac is 25 százalékkal nőtt, már a teljes fogyasztás 14,3 százalékát reprezentálja A teljes fogyasztási tendencia változatlan maradt, a piac értéke viszont drámaian visszaesett.

Az ausztrál tapasztalatok alapján az egységes csomagolás nem hatékony eszköze a dohányzás csökkentésének.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?