Tényleg ez a sörgyártók legújabb ötlete? Mit iszunk a nyáron?

2015. május 5. 06:02

Lime, menta, guava, grapefruit, gyömbér, bodza... az biztos, hogy idén maradunk extrém ízű sörök nélkül. Az első májusi nyári napon megnéztük, mire készülnek a 2015-ös szezonban a sörgyártók.

Nem volt könnyű évük tavaly a magyar sörgyáraknak: hiába volt foci VB, a hűvös, esős időjárás megnehezítette a dolgukat. Kíváncsiak voltunk, mivel készülnek az idei évre a legnagyobb piaci szereplők, milyen szezonra számítanak, milyen újdonságokkal rukkolnak elő. Egy biztos:

megállíthatatlanok az extrém ízesítések,

és egyre többféle alkoholmentes (ízesített) sört is kihoznak a gyártók.

310 millió korsó

A múlt évben 2 százalékkal növekedett a söripar belföldi értékesítése, erősödött a prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott a gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése is - mondta a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSz) igazgatója az MTI-nek.

Együttesen 6,2 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt.

Dreher

A Dreher szerint a szezon sikerességét számos tényező befolyásolja, például

  • az időjárás,
  • a szabadtéri események,
  • az újdonságok, promóciók,
  • és az, hogy mivel készülnek a más alkoholos termékek gyártói

Igaz, hogy nem lesz jelentős nemzetközi sportesemény, fesztiválok azonban lesznek, sőt az utóbbi időben egyre jobban megszaporodott a sörfesztiválok száma, idén nagyobb hangsúlyt kap a sör és gasztronómia kapcsolata. Tavaly főként a prémium és szuperprémium szegmensben volt tapasztalható jelentősebb növekedés a söröknél, a Drehernél arra számítanak, hogy ez idén is így marad. Ugyanakkor fontosak a közép árkategóriás termékek, például az Arany Ászok.

Az ízesített sörök piaca az elmúlt években ugrásszerűen nőtt, az utóbbi időszakban ez a növekedés lecsökkent, de még mindig látnak lehetőséget a kategóriában, főleg az alkoholmentes ízesített sörök (például a gyömbéres ízesítés) esetében. Az ízesített termékek mellett újra egyre nagyobb szerepet kap a klasszikus sör, de olyan különlegességekre is készülhetnek a vásárlók, mint a pasztőrözetlen tanksör vagy a fahordós, szűretlen Pilsner Urquell.

Borsodi

A Borsodi is úgy látja, hogy  az időjárás befolyásolja leginkább a szezont, azaz

minél jobb az idő az annál több sör fogy.

Azt hozzátették, hogy nehezítő körülmény, hogy idén kevesebb nemzetközi sportesemény lesz, ugyanakkor idén is több hazai, elsősorban regionális rendezvényt támogatnak, többek között az újjászülető tokaji Hegyalja Fesztivált.

A sörgyár nagy újdonsága idéna csomagoláson elhelyezett úgynevezett "cold edge" technológia: amikor a sör eléri a megfelelő, 7 és 9 fok közötti hőmérsékletet, a dobozon található színtelen jégkockák kék színűre változnak. Az ízekben a Borsodi Friss Bodza lesz az egyik újdonság, amely alkoholos és alkoholmentes változatban is kapható majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar fogyasztók körében kedvelt Staropramen termékcsalád két új változattal bővül: a Staropramen Granát, amely a különleges főzési eljárás és a különböző malátatípusok kombinációjának eredményeképpen egyedi gránát - rubinvörös-színt kap. A Staropramen Unfiltered egy olyan szűretlen búzasör, amely opálos színével, gazdag aromájával és lágy, korianderes ízvilággal érkezik Magyarországra.

Heineken/Soproni

A Soproni szerint a tavalyi nyár a kedvezőtlen időjárás miatt az egész szektor számára kihívásokkal teli időszak volt, ennek ellenére a sörpiac enyhén növekedett 2014-ben. A nagyobb eseményeken, például a fesztiválokon ugyanakkor esetenként több százezer embert tudnak elérni.

A sörgyártó kiemelte, hogy továbbra is népszerűek az ízesített sörök/radlerek, melyeket csökkentett alkoholtartalommal, vagy alkoholmentes változatban kínálnak. Erre a nyárra a Soproni Lime-mentán kívül két 2 százalékos új ízzel készülnek: ezek pedig a Soproni 2%

lime-guava

és a Sorponi 2%

grapefruit-gyömbér.

A multipack-szegmens (azaz amikor több üveg/doboz sört veszünk egyben) továbbra is egy elérhetőbb és kedvezőbb ajánlatot kínál a fogyasztóknak, így ezek a kiszerelések, illetve a kisebb, 0,4-es és 0,25-ös kiszerelések lehetnek a nyár nagy kedvencei.

Mi az a guava?

A guava Dél-Amerikában őshonos, de Ázsiában is népszerű gyümölcs. Héja savanykás, húsa inkább édeskés ízű: termőterületén leginkább úgy fogyasztják, mint nálunk az almát.

 

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06