1 °C Budapest

Bezár a legendás pesti piac: napjai vannak hátra

2013. november 19. 05:32

Minden jel szerint november 21-én, csütörtökön végleg bezár a híres-hírhedt Négy Tigris, azaz a józsefvárosi piac. A hétvégén azonban még pezsgett az élet, a számlatömbtől a diákigazolvány-matricán át a sokkolóig és az ezer forintos Chanel No. 5 parfümig sok érdekességet lehetett kapni. Sportpálya, park lesz a helyén.

Most érkezett! Haladékot kapott a józsefvárosi piac: mégsem zárnak be csütörtökön? - KATTINTS!

Június közepén jelentette be Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, hogy a kerület a józsefvárosi piac üzemeltetőjének bérleti szerződésének felmondását kéri a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így  - a Pénzcentrum.hu információi szerint- november 21-én, csütörtökön zár be a Négy Tigris piac (úgy tudjuk, november 21-én jár le a felmondási idő, a Négy Tigris piac területét ekkor kell, hogy az üzemeltető átadja a MÁV-nak).

A polgármester a feketepiac melegágyának nevezte a területet, és jelezte: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezett a bezárás mellett, amelyet eddig a helyzet jogi bonyolultsága akadályozott. (A MÁV jogi igazgatósága június 17-én a józsefvárosi piac bérleti szerződését közjegyzői okiratban felmondta.)

Fotó: Pénzcentrum.hu


Az önkormányzat becslése szerint a piac évente 15 milliárd(!) forint adóbevétel-kiesést jelent, nincs semmi racionális érv arra, hogy változatlan formában működjön. A polgármester 400-ra tette az ottani kereskedők számát, de ez a becslés eléggé képlékeny. A kerület vezetésének szándéka szerint a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben.

Fotó: Pénzcentrum.hu


A Kőbányai úti piac rendőri szempontból is a főváros egyik sötét foltja. Rendőrségi tájékoztatás szerint a piacon a hatóság bevonása nélkül, "házon belül" intézik el a nézeteltéréseket, gyakori a leszámolás, bosszú. A statisztikai adatok szerint az elmúlt fél évben 200 bűncselekmény történt, sok esetről azonban nincs tudomása a rendőrségnek, ilyen például a testi sértés, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, a pénzhamisítás, a lopás és az önbíráskodás. Nehezíti a rendőrség munkáját a jól kiépített értesítési lánc, így amikor a rendőrök odaérnek a helyszínre, minden illegális tevékenységet befejeznek az érintettek.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai szerint az elmúlt években megváltoztak a szokások is, az árusok legfeljebb 1-2 millió forint értékű árukészletet tartanak a helyszínen, és gyakran csak a mintadarabokat helyezik ki, amelyekre aztán embertelen körülmények között, a konténerekben varrják fel a kért márkajelzést. Megjegyezte: a közbiztonságra veszélyes eszközök árusításán túl a kereskedők gyakran "elfelejtenek" számlát adni, és fantomcégeken keresztül szerzik be az árut. A hatóság tájékoztatása szerint évente 50-100 millió forint közötti értékű árut foglalnak le, amelyek többsége hamis ruházati cikk, szerzői jogot sértő termék.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Azt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) is elismeri, hogy a józsefvárosi piac valóban a hamis termékek forgalmazásának egyik meghatározó helyszíne. A piac eredeti kereskedelmi tevékenységén felül a hamis termékek előállításának is már bizonyítottan több esetben helyszínül szolgált. Az élelmiszerektől a ruházati termékeken keresztül a kiegészítőkig számos hamis terméket foglaltak már le a piacon a hatóságok. A felderítések alkalmával nem egy olyan eset volt, amikor illegális varrodát tártak fel a piac környékén vagy területén a NAV munkatársai.

Ugyanakkor a fogyasztók számára is nyilvánvaló, hogy a piacokon hamis termékekhez juthatnak hozzá. A HENT évente elvégeztetett fogyasztói kutatása során például megkérdezik, hol vásárolnak az emberek hamis termékeket. A kutatás eredményei alapján elsöprő fölénnyel a piacot jelölik meg a vásárlók, mint elsődleges beszerzési forrást: hamis ruházati cikkeknél a fogyasztók 78 százaléka, parfümöknél 71 százaléka, élelmiszernél tízből nyolc ember jelölte meg azt, hogy piacon vásárolta hamis termékét.

Fotó: Pénzcentrum.hu


2010-ben az Országos Kriminológiai intézet segítségével a HENT egy másik kutatást is végeztetett: a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményeket vizsgálta meg, országosan 303 bűnügyet elemzett az intézet részletesen. A kapott adatokból kiderül, hogy az elkövetések színhelyei gyakran a piacok, amelyek közül kiemelkedik a Négy Tigris, ami az illegális, hamis termékek árusításának közismert helye.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hétévgén még élt a piac

A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint a hétvégén még a jól megszokott mindennapjait élte a híres-hírhedt piac. Bár területe jól láthatóan összement az elmúlt hónapokban, több stand-sor is megszűnt, a választék még mindig hatalmas. Sőt, a szürke-és feketekereskedelem sem szűnt meg: számlát csak elvétve kap a vásárló, elképesztő mennyiségű hamis márkajelzésű termékkel (ruházat, parfümök, műszaki cikkek) találkozni. A hamisított termékeknek se szeri, se száma: az ezer forintba kerülő Chanel No.5 parfümtől kezdve az 30-40 ezres iPhone telefonig minden kapható. Sőt, szép számmal találni mikulásos, vagy karácsonyi árucikkeket is.

Fotó: Pénzcentrum.hu

A bejárattól alig 2-3 lépést megtéve pedig már utunkba is akad az első árus, aki félhangosan kínál okmányokat, számlatömböt, diákigazolvány-matricát, de különféle szúró-vágó eszközöket, késeket, machetét is ugyanolyan nyíltan lehet vásárolni, mint gázsprayt, sokkolót, vagy bilincset.

A leginkább ázsiai, vietnami árusok pedig nem úgy tűnnek, mint aki a bezárásra készül, igaz, több standnál is úgy látszik, hogy az egyébként is alacsony árak még lejjebb mentek, könnyen belefuthatunk 2500 forintos kabátba, vagy 200 forintos alsóneműbe. Az éttermek, büfék forgalma sem csökken, sőt, az ázsiai élelmiszer-különlegességeket, alapanyagokat, zöldséget, gyümölcsöt forgalmazó boltok kínálata is bőséges.

Park, sportpályák jönnek a helyére

A piac helyére 4 milliárd forint értékű fejlesztést - sportközpontot és szabadidőparkot - tervez a kerületi önkormányzat. A fejlesztési terv szerint a sportfunkciókat a pályaudvar Fiumei úti, nyugati szélétől a Posta telkének végéig tartó területen valósulna meg.

... ilyen leszForrás: jozsefvaros.hu


A sportpályákat mintegy 12 ezer négyzetméteren alakítják ki, ezek között lenne téli sátorral fedett füves labdarúgó pálya, két streetball pálya, négy teniszpálya, homokos strandröplabda pálya, atlétikai és erdei futópálya, továbbá mászófal és kültéri fitneszgépek. A beltéri sportlehetőségek között három sportpálya, uszoda, fallabdapályák, tánctermek, konditerem és küzdősportterem kialakítása szerepel a tervekben. Emellett egy szolgáltató egység kapna helyet, ahol sportszerüzletek, szépségipari szolgáltatások, vendéglátó-ipari egységek lennének. Az Orczy térhez közeli főépületben hostelt és éttermet alakítanának ki. A kivitelezés 2015 októberében fejeződhet be.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem