Egyre több folyószámlát törnek fel: így védekezz!

Pénzcentrum2013. február 16. 08:00

Egyre gyakrabban esik szó az internet-és mobilbankos visszaélésekről, ennek fő oka, hogy egyre többen használják mobiljukat és az internetet a pénzügyeik intézésére és ezzel arányosan nő a visszaélések száma is. De mire kell figyelnünk, ha valamilyen mobileszközről szeretnénk hozzáférni a pénzünkhöz.

2013-tól az OTP bank internetes felületén is csak úgy kezdeményezhetünk utalást, ha a telefonunkra érkező kódot megadjuk a rendszerben. Ez, a legtöbb magyar bank által már hasznát módszer mondható a legbiztonságosabb módjának a műveletek hitelesítésének, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy két különböző eszközhöz is hozzáférnének mások. Hiába látja valaki ugyanis a számítógépen futó alkalmazásokat, a telefonon érkező kódokhoz nem fér hozzá és fordítva. A baj akkor lehet, ha mobilunkon kezdünk el bankolni is, hiszen ekkor egy eszközön kezeljük a tranzakciókhoz szükséges összes adatot.

Így elég csak egy eszközt megfertőznie egy kémprogramnak és már is megtörténhet a baj. Az persze nagyon ritkán fordulhat elő, hogy ténylegesen is hozzáférnek ezekhez a kódokhoz, hiszen nemcsak a bankok speciális felületét kell jól ismernie a kémprogramoknak, hanem az sms üzenet formátumát és a kód helyét a szövegben is tudnia kell. De mit tehetünk mégis, hogy a legkisebb esélyt se adjuk mega  bűnözőknek?

Hogyan védekezünk?

Rendszertől függetlenül csak a hivatalos letöltőközpontból szerezzünk be a programokat, a bankok is ide töltik fel alkalmazásaikat. A nem hivatalos és kalózprogramok telepítésével felesleges kockázatot vállalunk. A telepítendő alkalmazás jogosultságait nézzük át. A telepítés során felugrik egy ablak, ami tájékoztat minket, milyen adatokhoz férhet hozzá a telepítendő alkalmazás, ha gyanúsat tapasztalunk ne telepítsünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Töltsünk le vírusirtót a telefonunkra is. Ingyenesen is találhatunk olyan alkalmazásokat, amik figyelik, nehogy kártékony programok kerüljenek a telefonunkra. A legtöbb ilyen kártevő felnőtt tartalomszolgáltatóktól és warez oldalakról származik. Ne nyissunk meg a telefonunkon ismeretlen linkeket és kerüljük a hasonló oldalakat.

Több eszközzel is védekezhetünk a hasonló támadások ellen. A mobilbankolás legnagyobb veszélye, hogy ugyan arra az eszközre érkezik a jóváhagyáshoz szükséges kód, mint ahol felhasználjuk azt, így elég csak a tlefont megfertőznie egy kártevőnek. Ezt megelőzhetjük, ha egy másik telefonra kérjük a banki sms értesítéseinket, mint amin a hitelintézet rendszerét futtatjuk, ezzel máris nagyobb védelmet élvezhetünk.  Erre jó megoldás lehet, ha tableten mobilbankolunk és közben a telefonunkon várjuk az sms-t. Külön kódgenerátort is kérhetünk, az úgynevezett tokenek egy számsort generálnak, amihez más nem férhet hozzá, és így még ha a mobilalkalmazásunkhoz hozzá is fér valaki a generált kód nélkül ártani nem tud nekünk. Ennek általában bankonként eltérő, de néhány ezer forintos egyszeri költsége van.

Címkék:
okostelefon, tech, csalás, mobilbank, kémprogramok,