13 °C Budapest

Ehhez még a kormány sem nyúlt: ezreseket spórolhatsz havonta

Pénzcentrum
2013. február 9. 08:05

A havi rezsi nagy részét adja a tévé és az internet előfizetés. De egy kis odafigyeléssel akár tíz- százezer forintot is spórolhatunk ezeken a költségeken. A legkedveltebb csatornák például ingyen is elérhetőek, míg a legújabb amerikai szupersorozatot közvetlenül a neten is megvehetjük. Az internet előfizetésen is lehet karcsúsítani, de akár a szomszédok is szétdobhatják a költségeket. A pénzcentrum.hu segít lefaragni a havi kiadásokat.

Még messze nem járunk ott, ahol az amerikai háztartások, akik szinte minden tévéműsort megnézhetnek az interneten a magyar díjakhoz képest szinte jelképes összegért. A kizárólag Amerikában elérhető Hulu.com-on például minden nagyobb tévéműsor ingyen nézhető. A kábeles csatornák sorozatait és filmeket is könnyen el lehet érni havi 8 dollárért a netflix.com-on.

Itthon messze nem ilyen rózsás a helyzet, a magyar nyelvű csatornák internetes adása messze elmarad attól a minőségtől, amit a tévéken elvárnánk. A még élőben elérhető közszolgálati csatornák online adása is korszerűtlen és nézhetetlen. Nem azért veszünk százezres lapostévét, hogy elmosódva nézzük rajta Acél Annát. Vagy egy olcsó kábelcsomagra kell előfizetnünk ezekért a csatornákért, melyek havi  800 - 1 200 forintba kerülnek vagy földfelszíni  digitális jelfogadásra alkalmas eszközöket szerzünk be összesen kb. 25 ezer forintért.


A digitális földfelszíni adások vételéhez kell egy megfelelő antenna (bár valószínűleg egy régivel is menni fog) és egy dekóder. Ha már van antennánk, akkor a dekóder maga 10 ezer forint körül van, de választhatunk olyan is, amibe belemennek azok a digitális kártyák is, ami kell ahhoz, hogy később előfizetési díjért cserébe több csatornát érjünk el. A napi híreket és esti magyar sorozatokat nem igazán lehet jó minőségben nyomon követni az interneten, fellelhető néhány stream (a műsor internetes közvetítése), de ezek megbízhatatlanok és rossz minőségűek. Így akinek a közszolgálati és kereskedelmi televíziók műsorai kellenek annak a Mindig TV (a digitális földfelszíni sugárzás szolgáltatója) lehet a megoldás. A rendszerben akár HD-ben is nézhetjük az alap csatornákat, több csatornáért az extra szolgáltatásokra kell előfizetni, de ezek már több ezer forintba kerülnek és érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a helyi kábelszolgáltató kínálatával.

A mindig TV extrát épp a héten büntette meg a GVH tisztességtelen reklám miatt, a saját tapasztalatunk is az, hogy csak az akciós, néhány hónapig fizetett díjat lehet megtalálni még a szolgáltató honlapján is. Érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek. >>Brutális bírság a MinDigTV reklámjaiért

Ha már ingyen megússzuk az esti híradót, és a megmaradt pénzt szórakozásra költenénk, akkor építhetünk vagy vehetünk egy média boxot, ami gyakorlatilag egy számítógép, amiről filmeket, sorozatokat nézhetünk vagy netezhetünk a tévéről. Akár az online adásokat is élvezhetjük így a nappaliban. Hogy ne csak illegális tartalom legyen elérhető pl. torrentről, több szolgáltató is gondoskodik, de ezek többségén angol nyelvű műsorok elérhetőek. Magyar nyelvű műsorok területén néhány szolgáltató netes videotékáján kívül kicsi a választék. Virágzik a már említett torrentezés, amikor a felhasználók egymás között osztják meg a tartalmakat, a legújabb kasszasikerektől a minimax programjáig.

Spóroljunk az interneten is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyre népszerűbb okostelefonok segítségével sokan a mobilnetes előfizetésüket használják az otthonukban is. Hazaérve hotspotként (internet elosztó) állítják be telefonjukat, ez bőven elég levelezéshez és böngészéshez. Hűségidőszak után érdemes elgondolkodnunk, hogy valóban szükségünk van-e a jelenlegi internetünkre, egy lassabb csomag sokszor éppúgy elég a családnak, ha nem kifejezetten nagy állományok le és feltöltésére használjuk.


Sokan nem szeretnének lemondani a gyors internetről, hiszen ekkor egyes filmek sokkal gyorsabban kerülhetnek a tévénkre. Ha szomszédjaink is hasonlóan vannak ezzel érdemes megosztani egymás között az internetet. Ritkán van ugyanis olyan, hogy ugyanakkor van szükségünk a világhálóra, és így fele költségért juthatunk nagyobb sebességű internethez.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18