15 °C Budapest

Ehhez még a kormány sem nyúlt: ezreseket spórolhatsz havonta

Pénzcentrum
2013. február 9. 08:05

A havi rezsi nagy részét adja a tévé és az internet előfizetés. De egy kis odafigyeléssel akár tíz- százezer forintot is spórolhatunk ezeken a költségeken. A legkedveltebb csatornák például ingyen is elérhetőek, míg a legújabb amerikai szupersorozatot közvetlenül a neten is megvehetjük. Az internet előfizetésen is lehet karcsúsítani, de akár a szomszédok is szétdobhatják a költségeket. A pénzcentrum.hu segít lefaragni a havi kiadásokat.

Még messze nem járunk ott, ahol az amerikai háztartások, akik szinte minden tévéműsort megnézhetnek az interneten a magyar díjakhoz képest szinte jelképes összegért. A kizárólag Amerikában elérhető Hulu.com-on például minden nagyobb tévéműsor ingyen nézhető. A kábeles csatornák sorozatait és filmeket is könnyen el lehet érni havi 8 dollárért a netflix.com-on.

Itthon messze nem ilyen rózsás a helyzet, a magyar nyelvű csatornák internetes adása messze elmarad attól a minőségtől, amit a tévéken elvárnánk. A még élőben elérhető közszolgálati csatornák online adása is korszerűtlen és nézhetetlen. Nem azért veszünk százezres lapostévét, hogy elmosódva nézzük rajta Acél Annát. Vagy egy olcsó kábelcsomagra kell előfizetnünk ezekért a csatornákért, melyek havi  800 - 1 200 forintba kerülnek vagy földfelszíni  digitális jelfogadásra alkalmas eszközöket szerzünk be összesen kb. 25 ezer forintért.


A digitális földfelszíni adások vételéhez kell egy megfelelő antenna (bár valószínűleg egy régivel is menni fog) és egy dekóder. Ha már van antennánk, akkor a dekóder maga 10 ezer forint körül van, de választhatunk olyan is, amibe belemennek azok a digitális kártyák is, ami kell ahhoz, hogy később előfizetési díjért cserébe több csatornát érjünk el. A napi híreket és esti magyar sorozatokat nem igazán lehet jó minőségben nyomon követni az interneten, fellelhető néhány stream (a műsor internetes közvetítése), de ezek megbízhatatlanok és rossz minőségűek. Így akinek a közszolgálati és kereskedelmi televíziók műsorai kellenek annak a Mindig TV (a digitális földfelszíni sugárzás szolgáltatója) lehet a megoldás. A rendszerben akár HD-ben is nézhetjük az alap csatornákat, több csatornáért az extra szolgáltatásokra kell előfizetni, de ezek már több ezer forintba kerülnek és érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a helyi kábelszolgáltató kínálatával.

A mindig TV extrát épp a héten büntette meg a GVH tisztességtelen reklám miatt, a saját tapasztalatunk is az, hogy csak az akciós, néhány hónapig fizetett díjat lehet megtalálni még a szolgáltató honlapján is. Érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek. >>Brutális bírság a MinDigTV reklámjaiért

Ha már ingyen megússzuk az esti híradót, és a megmaradt pénzt szórakozásra költenénk, akkor építhetünk vagy vehetünk egy média boxot, ami gyakorlatilag egy számítógép, amiről filmeket, sorozatokat nézhetünk vagy netezhetünk a tévéről. Akár az online adásokat is élvezhetjük így a nappaliban. Hogy ne csak illegális tartalom legyen elérhető pl. torrentről, több szolgáltató is gondoskodik, de ezek többségén angol nyelvű műsorok elérhetőek. Magyar nyelvű műsorok területén néhány szolgáltató netes videotékáján kívül kicsi a választék. Virágzik a már említett torrentezés, amikor a felhasználók egymás között osztják meg a tartalmakat, a legújabb kasszasikerektől a minimax programjáig.

Spóroljunk az interneten is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyre népszerűbb okostelefonok segítségével sokan a mobilnetes előfizetésüket használják az otthonukban is. Hazaérve hotspotként (internet elosztó) állítják be telefonjukat, ez bőven elég levelezéshez és böngészéshez. Hűségidőszak után érdemes elgondolkodnunk, hogy valóban szükségünk van-e a jelenlegi internetünkre, egy lassabb csomag sokszor éppúgy elég a családnak, ha nem kifejezetten nagy állományok le és feltöltésére használjuk.


Sokan nem szeretnének lemondani a gyors internetről, hiszen ekkor egyes filmek sokkal gyorsabban kerülhetnek a tévénkre. Ha szomszédjaink is hasonlóan vannak ezzel érdemes megosztani egymás között az internetet. Ritkán van ugyanis olyan, hogy ugyanakkor van szükségünk a világhálóra, és így fele költségért juthatunk nagyobb sebességű internethez.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem