Ehhez még a kormány sem nyúlt: ezreseket spórolhatsz havonta

Pénzcentrum
2013. február 9. 08:05

A havi rezsi nagy részét adja a tévé és az internet előfizetés. De egy kis odafigyeléssel akár tíz- százezer forintot is spórolhatunk ezeken a költségeken. A legkedveltebb csatornák például ingyen is elérhetőek, míg a legújabb amerikai szupersorozatot közvetlenül a neten is megvehetjük. Az internet előfizetésen is lehet karcsúsítani, de akár a szomszédok is szétdobhatják a költségeket. A pénzcentrum.hu segít lefaragni a havi kiadásokat.

Még messze nem járunk ott, ahol az amerikai háztartások, akik szinte minden tévéműsort megnézhetnek az interneten a magyar díjakhoz képest szinte jelképes összegért. A kizárólag Amerikában elérhető Hulu.com-on például minden nagyobb tévéműsor ingyen nézhető. A kábeles csatornák sorozatait és filmeket is könnyen el lehet érni havi 8 dollárért a netflix.com-on.

Itthon messze nem ilyen rózsás a helyzet, a magyar nyelvű csatornák internetes adása messze elmarad attól a minőségtől, amit a tévéken elvárnánk. A még élőben elérhető közszolgálati csatornák online adása is korszerűtlen és nézhetetlen. Nem azért veszünk százezres lapostévét, hogy elmosódva nézzük rajta Acél Annát. Vagy egy olcsó kábelcsomagra kell előfizetnünk ezekért a csatornákért, melyek havi  800 - 1 200 forintba kerülnek vagy földfelszíni  digitális jelfogadásra alkalmas eszközöket szerzünk be összesen kb. 25 ezer forintért.


A digitális földfelszíni adások vételéhez kell egy megfelelő antenna (bár valószínűleg egy régivel is menni fog) és egy dekóder. Ha már van antennánk, akkor a dekóder maga 10 ezer forint körül van, de választhatunk olyan is, amibe belemennek azok a digitális kártyák is, ami kell ahhoz, hogy később előfizetési díjért cserébe több csatornát érjünk el. A napi híreket és esti magyar sorozatokat nem igazán lehet jó minőségben nyomon követni az interneten, fellelhető néhány stream (a műsor internetes közvetítése), de ezek megbízhatatlanok és rossz minőségűek. Így akinek a közszolgálati és kereskedelmi televíziók műsorai kellenek annak a Mindig TV (a digitális földfelszíni sugárzás szolgáltatója) lehet a megoldás. A rendszerben akár HD-ben is nézhetjük az alap csatornákat, több csatornáért az extra szolgáltatásokra kell előfizetni, de ezek már több ezer forintba kerülnek és érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a helyi kábelszolgáltató kínálatával.

A mindig TV extrát épp a héten büntette meg a GVH tisztességtelen reklám miatt, a saját tapasztalatunk is az, hogy csak az akciós, néhány hónapig fizetett díjat lehet megtalálni még a szolgáltató honlapján is. Érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek. >>Brutális bírság a MinDigTV reklámjaiért

Ha már ingyen megússzuk az esti híradót, és a megmaradt pénzt szórakozásra költenénk, akkor építhetünk vagy vehetünk egy média boxot, ami gyakorlatilag egy számítógép, amiről filmeket, sorozatokat nézhetünk vagy netezhetünk a tévéről. Akár az online adásokat is élvezhetjük így a nappaliban. Hogy ne csak illegális tartalom legyen elérhető pl. torrentről, több szolgáltató is gondoskodik, de ezek többségén angol nyelvű műsorok elérhetőek. Magyar nyelvű műsorok területén néhány szolgáltató netes videotékáján kívül kicsi a választék. Virágzik a már említett torrentezés, amikor a felhasználók egymás között osztják meg a tartalmakat, a legújabb kasszasikerektől a minimax programjáig.

Spóroljunk az interneten is

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyre népszerűbb okostelefonok segítségével sokan a mobilnetes előfizetésüket használják az otthonukban is. Hazaérve hotspotként (internet elosztó) állítják be telefonjukat, ez bőven elég levelezéshez és böngészéshez. Hűségidőszak után érdemes elgondolkodnunk, hogy valóban szükségünk van-e a jelenlegi internetünkre, egy lassabb csomag sokszor éppúgy elég a családnak, ha nem kifejezetten nagy állományok le és feltöltésére használjuk.


Sokan nem szeretnének lemondani a gyors internetről, hiszen ekkor egyes filmek sokkal gyorsabban kerülhetnek a tévénkre. Ha szomszédjaink is hasonlóan vannak ezzel érdemes megosztani egymás között az internetet. Ritkán van ugyanis olyan, hogy ugyanakkor van szükségünk a világhálóra, és így fele költségért juthatunk nagyobb sebességű internethez.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm