29 °C Budapest

Ehhez még a kormány sem nyúlt: ezreseket spórolhatsz havonta

Pénzcentrum
2013. február 9. 08:05

A havi rezsi nagy részét adja a tévé és az internet előfizetés. De egy kis odafigyeléssel akár tíz- százezer forintot is spórolhatunk ezeken a költségeken. A legkedveltebb csatornák például ingyen is elérhetőek, míg a legújabb amerikai szupersorozatot közvetlenül a neten is megvehetjük. Az internet előfizetésen is lehet karcsúsítani, de akár a szomszédok is szétdobhatják a költségeket. A pénzcentrum.hu segít lefaragni a havi kiadásokat.

Még messze nem járunk ott, ahol az amerikai háztartások, akik szinte minden tévéműsort megnézhetnek az interneten a magyar díjakhoz képest szinte jelképes összegért. A kizárólag Amerikában elérhető Hulu.com-on például minden nagyobb tévéműsor ingyen nézhető. A kábeles csatornák sorozatait és filmeket is könnyen el lehet érni havi 8 dollárért a netflix.com-on.

Itthon messze nem ilyen rózsás a helyzet, a magyar nyelvű csatornák internetes adása messze elmarad attól a minőségtől, amit a tévéken elvárnánk. A még élőben elérhető közszolgálati csatornák online adása is korszerűtlen és nézhetetlen. Nem azért veszünk százezres lapostévét, hogy elmosódva nézzük rajta Acél Annát. Vagy egy olcsó kábelcsomagra kell előfizetnünk ezekért a csatornákért, melyek havi  800 - 1 200 forintba kerülnek vagy földfelszíni  digitális jelfogadásra alkalmas eszközöket szerzünk be összesen kb. 25 ezer forintért.


A digitális földfelszíni adások vételéhez kell egy megfelelő antenna (bár valószínűleg egy régivel is menni fog) és egy dekóder. Ha már van antennánk, akkor a dekóder maga 10 ezer forint körül van, de választhatunk olyan is, amibe belemennek azok a digitális kártyák is, ami kell ahhoz, hogy később előfizetési díjért cserébe több csatornát érjünk el. A napi híreket és esti magyar sorozatokat nem igazán lehet jó minőségben nyomon követni az interneten, fellelhető néhány stream (a műsor internetes közvetítése), de ezek megbízhatatlanok és rossz minőségűek. Így akinek a közszolgálati és kereskedelmi televíziók műsorai kellenek annak a Mindig TV (a digitális földfelszíni sugárzás szolgáltatója) lehet a megoldás. A rendszerben akár HD-ben is nézhetjük az alap csatornákat, több csatornáért az extra szolgáltatásokra kell előfizetni, de ezek már több ezer forintba kerülnek és érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a helyi kábelszolgáltató kínálatával.

A mindig TV extrát épp a héten büntette meg a GVH tisztességtelen reklám miatt, a saját tapasztalatunk is az, hogy csak az akciós, néhány hónapig fizetett díjat lehet megtalálni még a szolgáltató honlapján is. Érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek. >>Brutális bírság a MinDigTV reklámjaiért

Ha már ingyen megússzuk az esti híradót, és a megmaradt pénzt szórakozásra költenénk, akkor építhetünk vagy vehetünk egy média boxot, ami gyakorlatilag egy számítógép, amiről filmeket, sorozatokat nézhetünk vagy netezhetünk a tévéről. Akár az online adásokat is élvezhetjük így a nappaliban. Hogy ne csak illegális tartalom legyen elérhető pl. torrentről, több szolgáltató is gondoskodik, de ezek többségén angol nyelvű műsorok elérhetőek. Magyar nyelvű műsorok területén néhány szolgáltató netes videotékáján kívül kicsi a választék. Virágzik a már említett torrentezés, amikor a felhasználók egymás között osztják meg a tartalmakat, a legújabb kasszasikerektől a minimax programjáig.

Spóroljunk az interneten is

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyre népszerűbb okostelefonok segítségével sokan a mobilnetes előfizetésüket használják az otthonukban is. Hazaérve hotspotként (internet elosztó) állítják be telefonjukat, ez bőven elég levelezéshez és böngészéshez. Hűségidőszak után érdemes elgondolkodnunk, hogy valóban szükségünk van-e a jelenlegi internetünkre, egy lassabb csomag sokszor éppúgy elég a családnak, ha nem kifejezetten nagy állományok le és feltöltésére használjuk.


Sokan nem szeretnének lemondani a gyors internetről, hiszen ekkor egyes filmek sokkal gyorsabban kerülhetnek a tévénkre. Ha szomszédjaink is hasonlóan vannak ezzel érdemes megosztani egymás között az internetet. Ritkán van ugyanis olyan, hogy ugyanakkor van szükségünk a világhálóra, és így fele költségért juthatunk nagyobb sebességű internethez.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem