26 °C Budapest

Így vehetsz 2 millióért 20 milliós lakást - Telefonszámláinkban turkál a NAV

Pénzcentrum
2012. május 20. 20:07

Hogyan vehetsz 2 millió forintból 20 milliós lakást - ez volt a hét kérdése. A legfontosabb, mindenkit érintő híre pedig az, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége cirka 5 órányi vita után elfogadta a távközlési adó július 1-jén történő bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. A kormány úgy véli, a szolgáltatók lenyelik az adót, a Telenor viszont már bejelentette, hogy az idei évben biztosan áthárítja a terhet az előfizetőkre. A hétfői nap egymillió magánszemélynek a személyi jövedelemadó bevallás körüli kapkodással telik, ennyien halasztották az utolsó pillanatra az elszámolás elkészítését. A Pénzcentrum.hu ezzel kapcsolatban egy érdekes kérdésre is rávilágított, amelynek lényege, hogy az adóhatóság internetes szoftvere megtiltja, hogy a kispénzű gyermekesek is igénybe vehessék az adójóváírást, noha az a törvény szerint járna nekik, még akkor is, ha így negatív lenne az adókötelezettségük.

Siess, csak 2 napod van! Videós segítség az adóbevalláshoz
Az adóbevallás kitöltésének lépéseit bemutató videókkal segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a magánszemélyeket, hogy a május 21-én, hétfőn éjfélkor lejáró határidőig el tudják készíteni a bevallásukat. Több mint egymillióan halasztották az utolsó pillanatra ezt a kötelezettségüket.

Százezreket vesz el a NAV a kispénzű gyermekesektől
Negatív is lehetne a gyermekes munkavállalókat terhelő adó a személyi jövedelemadó törvény szövege szerint. A számított adót csökkentő adójóváírás esetén ugyanis - a jogalkotó hibájából vagy szándékosan (?) - nem szerepel a jogszabályban az a kikötés, hogy a kedvezményt csak az adó mértékéig lehet igénybe venni. Az adóhatóság azonban önkényesen úgy értelmezte a törvényt, mintha benne lenne ez a korlátozás. Az internetes nyomtatványkitöltő program megakadályozza, hogy negatívba menjen az adó, így több mint 100 ezer forinttól fosztja meg az adóhatóság a bruttó 180 ezer forint alatti jövedelmű gyermekes munkavállalókat.

Elfogadták: már júliusban lesz telekomadó
Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatónak minden elküldött üzenet után is.

Mi fogjuk megfizetni a telekomadót
A Telenor közölte: az új, percalapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket ki nem vezetik. Az új adó havi 1 milliárd forint pluszterhet jelent a cégnek. Ez az a nagyságrend, amit már nem tud "lenyelni" a társaság, ezért az adót át fogják hárítani a fogyasztókra. A Vodafone és a Magyar Telekom még nem nyilatkozott.

Mindenki bank- és telefonszámlájában turkálhat az adóhatóság
Célzott ellenőrzés nélkül szerezhet információkat az adóhatóság a magánszemélyek és a vállalkozások telefonálási és bankolási szokásairól. A telefonhívásokra, sms-ekre, pénzügyi tranzakciókra a jövőben kivetendő adóterhek megfizetését ugyanis csak úgy lehet ellenőrizni, ha a revizorok betekintenek az ügyfelek számláiba.

Hamarabb jön a fizetés, villámgyorsan utalunk júliustól
Júliustól a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül megérkeznek az átutalások a bankszámlákra. Így mndenki jóval gyorsabban hozzájuthat a pénzéhez.

Vallottak a magyar bankok: készen állnak az indulásra
Bár jelentős fejlesztést igényelt, a jelek szerint készen állnak a magyar bankok a júliustól bevezetésre kerülő 4 órás átutalás elindulására.

Mégis átháríthatják a bankok a tranzakciós adót
Szinte szabadon változtathatják meg a már meglévő számlaszerződések esetén is díjaikat a bankok, így azt is könnyedén megtehetik, hogy a kormány tervei szerint jövő januártól fizetendő tranzakciós adót átterhelik az ügyfelekre. Van ugyan egy törvény, mely az infláció mértékénél nagyobb változást nem enged meg, de ez nem vonatkozik az utalásokra és a rendszeresként feltüntetett költségekre sem az eddig ingyenes tranzakciók esetében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

20 milliós lakás 2 millióért: az EU kisegít
Egyre többen vásárolnak uniós pénzből lakást Magyarországon. Bár a programban elvileg csak cégek vehetnének rész, azonban úgy tűnik, hogy magánszemélyek is egyre inkább lecsapnak a lehetőségre. Pedig a feltételek teljesítését szigorúan ellenőrzik. Egy sikeres pályázatnak és üzleti tervnek mindazonáltal sokkal több kritériuma van, mint azt a legtöbben gondolnánk. A Pénzcentrum.hu ezeket is összeszedte.

Filléres nyaralók a Balaton partján: itt érdemes keresgélni
Megnőtt az érdeklődés a Balaton partján a régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaraló apartmanok iránt - ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak fizetni a vevők.

Újabb sarc a lakástulajdonosokra: ezt is megadóztatnák
Ha valaki drágábban ad el egy ingatlant, mint vette és az árnövekedés az önkormányzat valamilyen beruházásának köszönhető, a helyhatóság a különbözet tíz százalékát is elviheti - derül ki a kormány honlapján közzétett, de még nem tárgyalt törvénytervezetből.

Van remény az egygyermekes családoknak is
Hamarosan számos jelentős ponton változik a Nemzeti Eszközkezelő programja; többek között például az egygyermekes családok is részt vehetnek majd benne - értesült a Pénzcentrum.hu.

Meglógnak a dohányos vendégek, buknak a kocsmák
A dohányzás elleni törvény szigorítása nyomán megszaporodott a nemfizető vendégek száma a szórakozóhelyeken. A Miskolci Rendőrkapitányság nemrégiben három férfival szemben kezdeményezett eljárást, akik dohányzás ürügyén kimentek egy bár elé, majd fizetés nélkül kívántak távozni. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint budapesti szórakozóhelyeken is történtek már hasonló próbálkozások.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem