-2 °C Budapest

Védett növényeket pusztítanak a fogyókúrázók

Pénzcentrum
2012. május 17. 14:38

Idén 30 esetben gátolták meg a pénzügyőrök, hogy a hoodia nevű védett növényt tartalmazó fogyasztószer forgalomba kerüljön. A fogyasztószerekről kevesen tudják, hogy sok esetben védett növényekből, azok részeiből készülnek.

A busmanok energiabombája
A Hoodia gordonii nevét 1937-ben egy holland antropológusról kapta, aki az őslakos busman nép életének tanulmányozása közben fedezte fel a növényt. A busman vadászok e növényt fogyasztották több napos vadászatuk ideje alatt, hogy ne érezzék az éhséget, és legyen elegendő energiájuk.

Védett növénynek minősül a hoodia gordonii nevű pozsgás növény is, amely Dél-Afrikából származik. Az országba történő behozatalához, illetőleg onnan történő kiviteléhez CITES-engedély szükséges. A NAV pénzügyőrei a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az áru- és postaforgalomban beérkező árukat több esetben tételes vámvizsgálat alá vonják.

Az idén 30 alkalommal állapította meg a NAV, hogy a hoodiából készült fogyasztószert tartalmazó küldeményeket CITES engedély nem kísérte, ezért összesen 190 ezer kapszula ilyen fogyasztószert tartott vissza 21 millió forint értékben, és természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság felé.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19