2 °C Budapest

Védett növényeket pusztítanak a fogyókúrázók

Pénzcentrum
2012. május 17. 14:38

Idén 30 esetben gátolták meg a pénzügyőrök, hogy a hoodia nevű védett növényt tartalmazó fogyasztószer forgalomba kerüljön. A fogyasztószerekről kevesen tudják, hogy sok esetben védett növényekből, azok részeiből készülnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A busmanok energiabombája
A Hoodia gordonii nevét 1937-ben egy holland antropológusról kapta, aki az őslakos busman nép életének tanulmányozása közben fedezte fel a növényt. A busman vadászok e növényt fogyasztották több napos vadászatuk ideje alatt, hogy ne érezzék az éhséget, és legyen elegendő energiájuk.

Védett növénynek minősül a hoodia gordonii nevű pozsgás növény is, amely Dél-Afrikából származik. Az országba történő behozatalához, illetőleg onnan történő kiviteléhez CITES-engedély szükséges. A NAV pénzügyőrei a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az áru- és postaforgalomban beérkező árukat több esetben tételes vámvizsgálat alá vonják.

Az idén 30 alkalommal állapította meg a NAV, hogy a hoodiából készült fogyasztószert tartalmazó küldeményeket CITES engedély nem kísérte, ezért összesen 190 ezer kapszula ilyen fogyasztószert tartott vissza 21 millió forint értékben, és természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság felé.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59