9 °C Budapest

Tavaly több okostelefont adtek el, mint PC-t

MTI
2012. február 6. 16:32

Az okostelefonok világpiaci értékesítési száma tavaly megelőzte a személyi számítógép eladásokat a Canalys piackutató vállalat honlapján közzétett elemzés szerint, a Gartner más kategóriákkal dolgozik, s ezért a következtetései is mások.

A kiskereskedelem 2011 negyedik negyedévében 158,5 millió okostelefont értékesített világszerte, 57 százalékkal többet a 2010. negyedik negyedévi 101,2 milliónál. A tavalyi éves összes értékesítés ezzel 487,7 millió darabra emelkedett, ami 63 százalékkal haladja meg az előző évi 299,7 milliós értékesítési számot.

Összehasonlításképpen - a Canalys statisztikái szerint - a globális személyi számítógép eladások tavaly a 2010-eshez képest 14,8 százalékkal emelkedtek 414,6 millió darabra. A táblaszámítógépek rétékesítési száma ezen belül 274,2 százalékkal emelkedett 2011-ben és részesedésük a teljes forgalomból 15 százalékra bővült.

A Canalys piackutatóval ellentétben a Gartner piackutató vállalat a táblagépeket külön kategóriának tekinti és nem veszi figyelembe a személyi számítógépek világpiaci forgalmában.

A Gartner piackutató vállalat szerint 2011-ben 352,8 millió személyi számítógépet értékesítettek világszerte, az eladások így mindössze 0,5 százalékkal emelkedtek a 2010-es eredményekhez képest. A tavalyi utolsó negyedévben pedig 1,4 százalékkal kevesebb személyi számítógépet értékesítettek mint egy évvel korábban.

A Canalys elemzése szerint a táblagépek egyértelműen a netbook számítógépekről terelték el a vásárlói érdeklődést, hiszen miközben minden számítógép kategória értékesítése többé-kevésbé nőtt tavaly, a netbook számítógépeké 25,3 százalékkal 29,4 millióra esett vissza.

"A táblagép-eladások elhanyagolható hatást gyakorolnak az okostelefonok értékesítésére, hiszen világszerte folyamatos és számottevő növekedés volt tapasztalható 2011-ben. Az okostelefon eladások személyi számítógép-eladásokat felülmúló száma jelentős mérföldkőnek tekinthető. Az okostelefon alig néhány év alatt a mobiltelefónia legfelső exkluzív piaci szegmensének szánt készülékből tömegcikké nőtte ki magát. Az olcsóbb modellek megjelenése ebben segített ugyan, de a legnagyobb mozgatóerő mégis az internetes böngészés, a tartalomfogyasztás és a mobil alkalmazások és szolgáltatások iránt erősödő fogyasztói igény volt" - mondta Chris Jones, a Canalys alelnöke és vezető elemzője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Canalys azonban 2012-re már az okostelefon értékesítések növekedési ütemének lassulását várja, mivel a forgalmazók egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a költségkezelésnek és a nyereségesség növelésének. A korábban agresszív árpolitikával az alsó piaci szegmens meghódítására törekvő olyan gyártók is, mint a Huawei, a ZTE és az LG is egyre fokozódó figyelmet szentelnek a felső piaci szegmenseknek.

Az Apple a tavalyi negyedik negyedévben és a teljes évi értékesítésekben is megelőzte a Nokiát okostelefon eladásokban. Az Apple a negyedik negyedévben 37,0 millió iPhone készüléket értékesített, míg a Nokia 19,6 milliót, 2011 egészében pedig az Apple 93,1 milliót, a Nokia 77,3 milliót.

Tavaly az Android (Google) operációs rendszer 48,8 százalékos piaci részesedést vívott ki magának. A második helyen az iOS (Apple) operációs rendszer áll 19,1 százalékkal a harmadikon a Symbian (Nokia) 16,4 százalékkal, a negyediken a BlackBerry készülékek saját operációs rendszere 10,5 százalékkal. A bada részesedése 2,7 százalék, a Windows Phone részesedése pedig 1,4 százalék volt tavaly.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm