18 °C Budapest

Kereskedő, fizess, ha hibás árut adsz el!

Pénzcentrum
2011. június 29. 11:02

A kereskedőnek akkor is ki kell cserélnie a hibás fogyasztási cikket, és vállalnia kell a leszerelés és elszállítás költségét, ha az neki aránytalanul sokba kerül - mondta ki az Európai Bíróság két németországi ügy kapcsán.

Az egyik ügyben egy német magánszemély csiszolt járólapot vásárolt egy cégtől. Lerakás közben kiderült, hogy a lapok foltosodnak, ami anyaghiba, és csak telje cserével javítható ki. A szakértő a csere költségét a beszerzési ár négyszeresének megfelelő összegben állapította meg. A vevő levelére nem reagált a kereskedő.

Az elsőfokú bíróság a beszerzési ár ötödének megfelelő összeget ítélt meg, amit a másodfokú bíróság csaknem nyolcszorosára emelt. A vevő azonban még ekkor sem volt elégedett, hiszen a szakértő által megállapított összeg felénél tartott. Így a németországi legfelsőbb bírói fórumhoz fordult, amely előzetes döntést kért az Európai Bíróságtól.

A másik esetben egy mosógépet vásárolt valaki, de amikor beszereltette, kiderült, hogy nem működik. A vevő kérte a kereskedőt, hogy a saját költségén szállíttassa el a rossz gépet, és vigyen helyette egy jót. A kereskedő megtagadta a kérését.

Az Európai Bíróság a két ügyet összevonta, és kimondta: a kereskedő köteles a saját költségén elvégezni a cserét, vagyis köteles a hibás termék eltávolításával és a csereként átadott fogyasztási cikk beépítésével járó kiadásokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18