16 °C Budapest

Kereskedő, fizess, ha hibás árut adsz el!

Pénzcentrum
2011. június 29. 11:02

A kereskedőnek akkor is ki kell cserélnie a hibás fogyasztási cikket, és vállalnia kell a leszerelés és elszállítás költségét, ha az neki aránytalanul sokba kerül - mondta ki az Európai Bíróság két németországi ügy kapcsán.

Az egyik ügyben egy német magánszemély csiszolt járólapot vásárolt egy cégtől. Lerakás közben kiderült, hogy a lapok foltosodnak, ami anyaghiba, és csak telje cserével javítható ki. A szakértő a csere költségét a beszerzési ár négyszeresének megfelelő összegben állapította meg. A vevő levelére nem reagált a kereskedő.

Az elsőfokú bíróság a beszerzési ár ötödének megfelelő összeget ítélt meg, amit a másodfokú bíróság csaknem nyolcszorosára emelt. A vevő azonban még ekkor sem volt elégedett, hiszen a szakértő által megállapított összeg felénél tartott. Így a németországi legfelsőbb bírói fórumhoz fordult, amely előzetes döntést kért az Európai Bíróságtól.

A másik esetben egy mosógépet vásárolt valaki, de amikor beszereltette, kiderült, hogy nem működik. A vevő kérte a kereskedőt, hogy a saját költségén szállíttassa el a rossz gépet, és vigyen helyette egy jót. A kereskedő megtagadta a kérését.

Az Európai Bíróság a két ügyet összevonta, és kimondta: a kereskedő köteles a saját költségén elvégezni a cserét, vagyis köteles a hibás termék eltávolításával és a csereként átadott fogyasztási cikk beépítésével járó kiadásokat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?