Rekord drága lett a temetés: a britek támogatással sem bírják!

2010. május 10. 14:02

Egy frissen készült tanulmány szerint közel 50 százalékkal drágultak a temetkezési szolgáltatások Nagy-Britanniában, amit a szegényebb rétegek még a rendelkezésre álló állami támogatással sem igazán tudnak igénybe venni.

Egy teljesen hétköznapi, minden flancot kerülő temetés átlagos költsége akkorára emelkedett a szigetországban, amit a pénzszűkében lévő családok legtöbbje már aligha tud önerőből előteremteni.

A temetkezési szolgáltatókat tömörítő egyesület (NAFD) - melynek tagjai bonyolítják az összes temetés 85 százalékát, mintegy 470 ezret évente - által készített felmérés szerint ma átlagosan 1 515 fontba (481 ezer forint) kerül egy átlagos temetési szertartás, 48 százalékkal többe, mint 2007-ben.

A tanulmány szerint a legegyszerűbb szertartás költségeit - átlagosan 1 184 font (371 ezer forint) - sem fedezi már a szociálisan hátrányos helyzetűek számára elérhető állami támogatás összege, a különböző "extra szolgáltatások" - a cateringtől, a limuzin halottaskocsin át a dísztáviratig - ára pedig egyenesen hajmeresztő számlákat tud előidézni.

A temetéssel kapcsolatos költségek közül a templom kibérlése, beleértve az orgonista bérét, fűtést/világítást, jelenleg 220 fontba kerül (13,1 százalékkal többe, mint 2007-ben), a hamvasztás átlagosan 48,1 %-kal drágult, 613 fontra, míg a hamvak temetőben való elhelyezése 67 százalékkal, 167 fontra emelkedett, míg egy standard méretű sírhely 612 fontba kerül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árakat természetesen sok egyéb tényező is befolyásolja, például, hogy az elhunyt azon a településen élt-e, ahol eltemetik, hogy a sírhely újonnan parcellázott, vagy felnyitott, és így tovább.

A tanulmányban egyéb szakmák átlagos órabéreivel is összevetik a temetési szakértők béreit. Ezek szerint utóbbiak 35 fontos (10 ezer forint) órabére nem tér el jelentősen a vízvezeték szerelők 30 fontos (9,4 ezer forint), vagy a villanyszerelők 35-45 fontos (10-14 ezer forint) órabérétől, míg az autószerelők akár óránként 90 fontál is többet keresnek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem