Keményen büntették a bennfenteskedő családot

2009. december 14. 16:04

Két éves börtönbüntetésre ítéltek egy brit fogorvost, aki a fia tippjeit felhasználva több, mint 100 ezer fontot keresett. A fiú egy brókercégnél dolgozott.

A 62 éves Neel Uberoi a legkeményebb büntetést kapta eddig, amit valaha is kapott valaki bennfentes kereskedésért. 24 éves fiát, Matthew-t egy évre ítélték. A pénzügyi felügyelet idén még nem indított senki ellen nyomozást bennfentes kereskedelem vádjával, ám ez volt a második eset, amikor korábbi feljelentései valakit börtönbe juttattak.

A vádak szerint az ifjabb Uberoi bizalmas információkat adott ki az édesapjának, amikor gyakornokként dolgozott 2006-ban, 21 éves korában a Hoare Govett brókercégnél. Apa és fia kínai ételrendelésekre utaló kódokat használtak a vállalatfelvásárlásokkal kapcsolatos bennfentes információk cseréjére - melyekkel akkoriban a Hoare Govett foglalkozott. Neel Uberoi a fiától származó információk alapján aztán tömegével vásárolta a részvényeket. A legnagyobb húzása a NeuTec részvényeihez volt köthető: amikor a gyógyszercéget felvásárolta a Novartis, az Uberoi-család legalább 100 000 fontot keresett az ügyleten.

A tárgyalás során a fiú arra hivatkozott, hogy a cégnél nem kapott megfelelő tájékoztatást a bennfentes kereskedelem mibenlétéről, míg apja állította, hogy saját kútfőből szedte a jövedelmező részvényvásárlásokat. A börtönbüntetésen túl is sokat veszthet a család, mivel a bennfentes információkból származó hasznukat - mely akár 288 ezer fontra is rúghat - vissza kell fizetniük, ezen kívül a fogorvos édesapa jó eséllyel veszíti el praktizálási jogát az Egyesült Királyságban.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17