Jószomszédi iszony: Szlovénia nem akarja Horvátországot az EU-ban látni!

Pénzcentrum
2009. január 15. 12:00

A legújabb felmérések szerint a szlovének csaknem fele menne el szavazni arra a kérdésre, hogy felvegye-e az Európai Unió Horvátországot a tagjai sorába. A válaszadók többsége elutasítaná a szomszédokat.

A horvát Globus hetilap által múlt hét végén készített interjúkban 712 embert kérdeztek meg. A válaszadók 48,2 százaléka menne el egy esetleges népszavazásra, 31,5 százalék válaszolt nemmel. A megkérdezettek 47,5 százaléka ellenezte Horvátország felvételét az Európai Unióba, 36,8 százaléka pedig támogatta azt.

A kérdés azért is igen fontos, mert Szlovénia évek óta fenyegeti a népszavazás adu ászával az Unióba igyekvő Horvátországot, ha nem sikerül rendezni a vitás határkérdéseket, amelyek a dél-szláv háború kirobbanása óta fennállnak a két ország között. Ljubljana azzal vádolja Horvátországot, hogy nem-legitim módon birtokol egy darabot az adriai partszakaszból a szlovén Piran falu közelében. Ezzel szemben Zágráb minden lehetséges fórumon azt hangoztatta, hogy aláveti magát a Nemzetközi Bíróság döntésének a kérdésben, bármi is legyen az.

Horvátország ezen felül visszautasította azokat a vádakat is, melyek szerint akadályoznák a szlovén hajók nemzetközi vizekre való kihajózását. Ám ha a tengeri kérdés tisztázódik is, a két ország közt még mindig fennáll némi területi vita a határ keleti végén, a közös magyar határ térségében.

A vita egyébként az utóbbi időben annyira elmérgesedett, hogy az nemzetközi fórumokon is feltűnt: Szlovénia például ahol lehet keresztbe tett a Horvátország és az Európai Unió közti csatlakozási tárgyalásoknak. Az EU elnökségét aktuálisan betöltő Csehország is fellépett a minél hamarabbi rendezés érdekében: Mirek Topolanek miniszterelnök személyes közbenjárását is felajánlotta, hátha ezzel gyorsabban oszlik el a fagyos levegő a Balkán észak-nyugati térségében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vissza a főoldalra!

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?