14 °C Budapest

Újabb pofon a régiónak: hazánk is megérzi a csattanást!

Pénzcentrum
2008. november 11. 14:00

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint a kelet-európai fejlődő országok pénzügyileg rendkívül sebezhetőek, ezért Magyarország, Románia és Bulgária besorolását is csökkentették egy fokozattal. A nemzetközi szakértők úgy vélik, hogy a bejelentés mindenképpen negatívan hat majd a régió befektetéseire.

A leminősítés hátterében többek között az is áll, hogy a három említett ország, valamint a Balti-államok jelentős adósságterhet viselnek. Amennyiben ezt nem lesznek képesek kezelni, úgy az lavinához vezethet, ami tovább csökkentheti az országok megítélését.

A hitelminősítő kockázatosabbnak ítélte még Dél-Koreát, a Dél-Afrikai Köztársaságot, Oroszországot és Mexikót is, ennek ellenére a kelet-európai régió védtelenségét hangsúlyozták. A bankok óvatosabb hitelezési politikát követnek, a kamatok pedig emelkedtek, mivel egyre nehezebben elérhetőek a bankközi piacon a hitelek.

Az érintett országokban a beruházások megtorpanására lehet számítani, a befektetők tőkekivonás mellett valószínűleg kevésbé kockázatos terepet keresnek a pénzük fialtatására. A minősítő cég vezetője szerint a jövőben kevesebb teret kell adni a hibáknak, a jelenlegi lépés pozitív hatásait csak némileg késleltetve érzik majd meg az érintett országok.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm