14 °C Budapest

Fapados járat: fizetni kell, hogy ablak mellett ülhess...

Pénzcentrum
2007. november 8. 16:00

A fapados járatok megjelenésével egyre többen tehetik meg, hogy repülővel utazzanak külföldre. De az olcsó jegynek is megvan az ára. Aki ilyen járattal utazott, az már tudja, hogy azé a jó hely, aki a leggyorsabb. Vagyis minél gyorsabban futunk a repülő felé, annál jobb helyen ülhetünk. Egy amerikai légitársaság most ezen változtat. Azé lesz a jó hely, aki megfizeti...

A Southwest Airlines elsőként vezeti be a légitársaságok között az új politikát. Ha már úgyis népszerűek a járatok, miért ne húzna ebből is egy kis hasznot? Bár azért a jó hely mellett van más kompenzáció is, aki megfizeti a magasabb díjat, az ingyen iszogathat a repülőn.

De nem elhanyagolandó a légitársaság tervezett bevétel növekedése sem, ami a becslések szerint közel 100 millió dollárt (17,2 milliárd forint) tenne ki egy évben. Ezzel a lépéssel a jegyeladás is kicsivel bonyolultabbá válik az alkalmazottak számára, mivel 15 féle díj közül lehet ezentúl választani a 8 helyett.

A lépést az indokolta, hogy egyre nagyobb a verseny a légitársaságok között, és ki kellett találni valamilyen pluszt a többiekhez képest. Az árak csökkentése viszont már szinte lehetetlen, ha a vállalat nem akar veszteségesen működni. A növekvő üzemanyagárak pedig arra ösztönzik a társaságokat, hogy emeljenek árat, így gyakorlatilag a Southwest Airlines ezzel a lépéssel két legyet ütött egy csapásra. Megmaradnak az olcsó árak, de plusz bevételt is szerez azoktól az utasoktól, akik hajlandóak megfizetni az ablak melletti helyeket.

Ráadásul azok az utasok, akik kifizetnek egy extra díjat, kaphatnak egy "A" beszállókártyát, amivel első osztályon utazhatnak. Sőt, aki 12 hónap alatt 16 oda-vissza útra veszi igénybe a légitársaság járatait, automatikusan ilyen beszállókártyát kapnak, vagyis ingyen is el lehet érni, hogy első osztályon ülhessünk, csak elég úticél kell hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Várhatóan az ötletet a többi légitársaság is átveszi előbb-utóbb, így nem lehet tudni, hogy Magyarországon mikor válnak fizetőssé az ablak melletti helyek, és mikor utazhat első osztályon az aki sokszor repül...

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem