17 °C Budapest

Fapados járat: fizetni kell, hogy ablak mellett ülhess...

Pénzcentrum
2007. november 8. 16:00

A fapados járatok megjelenésével egyre többen tehetik meg, hogy repülővel utazzanak külföldre. De az olcsó jegynek is megvan az ára. Aki ilyen járattal utazott, az már tudja, hogy azé a jó hely, aki a leggyorsabb. Vagyis minél gyorsabban futunk a repülő felé, annál jobb helyen ülhetünk. Egy amerikai légitársaság most ezen változtat. Azé lesz a jó hely, aki megfizeti...

A Southwest Airlines elsőként vezeti be a légitársaságok között az új politikát. Ha már úgyis népszerűek a járatok, miért ne húzna ebből is egy kis hasznot? Bár azért a jó hely mellett van más kompenzáció is, aki megfizeti a magasabb díjat, az ingyen iszogathat a repülőn.

De nem elhanyagolandó a légitársaság tervezett bevétel növekedése sem, ami a becslések szerint közel 100 millió dollárt (17,2 milliárd forint) tenne ki egy évben. Ezzel a lépéssel a jegyeladás is kicsivel bonyolultabbá válik az alkalmazottak számára, mivel 15 féle díj közül lehet ezentúl választani a 8 helyett.

A lépést az indokolta, hogy egyre nagyobb a verseny a légitársaságok között, és ki kellett találni valamilyen pluszt a többiekhez képest. Az árak csökkentése viszont már szinte lehetetlen, ha a vállalat nem akar veszteségesen működni. A növekvő üzemanyagárak pedig arra ösztönzik a társaságokat, hogy emeljenek árat, így gyakorlatilag a Southwest Airlines ezzel a lépéssel két legyet ütött egy csapásra. Megmaradnak az olcsó árak, de plusz bevételt is szerez azoktól az utasoktól, akik hajlandóak megfizetni az ablak melletti helyeket.

Ráadásul azok az utasok, akik kifizetnek egy extra díjat, kaphatnak egy "A" beszállókártyát, amivel első osztályon utazhatnak. Sőt, aki 12 hónap alatt 16 oda-vissza útra veszi igénybe a légitársaság járatait, automatikusan ilyen beszállókártyát kapnak, vagyis ingyen is el lehet érni, hogy első osztályon ülhessünk, csak elég úticél kell hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Várhatóan az ötletet a többi légitársaság is átveszi előbb-utóbb, így nem lehet tudni, hogy Magyarországon mikor válnak fizetőssé az ablak melletti helyek, és mikor utazhat első osztályon az aki sokszor repül...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?