9 °C Budapest

Most vegyél digitális kamerát - drágulás várható!

Pénzcentrum
2007. május 8. 11:00

Az Európai Unió vámot kíván kivetni a digitális fényképezőgépekre, melyek ára így Európa-szerte emelkedhet - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A termékek vámmentességét 1996-ban egy a Világkereskedelmi Szervezet által aláírt megállapodás mondta ki, melynek alapját az képezte, hogy ezekkel a készülékekkel nem lehetett mozgóképet, vagy hangot rögzíteni, de ez a technikai fejlődés révén már nem állja meg a helyét.

A bevezetendő új vámmal kapcsolatosan azonban még több részletet tisztázni kell, mivel a tarifa attól is függ, hogy milyen minőségben képes az adott készülék a videó rögzítésére. Jelenleg egy amatőr videokameránál 4,9 százalék a vám, míg professzionális testvérénél 14 százalék.

Kovács László vám- és adóügyi biztos elképzelései alapján a felvételi idő maximális hossza alapján sorolnák be az egyes készülékeket a különböző osztályokba. A végső döntés júliusban várható.

A szórakoztatóelektronikai és informatikai cégek európai társulása (EICTA) attól tart, hogy a besorolás módosítása komoly drágulást vált majd ki. Ráadásul amennyiben a felvételi idő hossza alapján történik majd a besorolás, akkor idővel a videók készítésére alkalmas telefonokra is hasonló vámot vethetnek majd ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?