3000 bankrablás évente és élőben is nézhető

Pénzcentrum
2007. február 23. 09:15

Nagy  dobásra készül a Magyar Bankszövetség és a rendőrség a bankrablók ellen. Közösen kifejlesztett rendszerük lényege, hogy ha a bankfiókban megnyomják a riasztót, a hatóság szakemberei azonnal lekérdezhetik az adott bankfiók minden adatát, a címét, alaprajzát, sőt a benti kamerák élőképeihez vagy felvételeihez is hozzáférhetnek - írja a Magyar Hírlap.

A rendszert jelenleg a Budapest Bank és az MKB Bank fiókjaiban tesztelik, s ha beválik, valamennyi hitelintézet csatlakozhat hozzá.

A bankok azonban más véleményen vannak. "A filozófiánk az, hogy csak minimálisan szabad megterhelni az ügyfelek és a bankok kapcsolatát" - mondta egy sajtóbeszélgetésen Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A zsilipkapu egyébként túl azon, hogy drága, a statisztikák szerint nem is riasztja el a bűnözőket. Európa-szerte a legtöbb, évente háromezer bankrablás éppen Olaszországban történik, ahol a legnehezebb ki- és bejutni a bankfiókokba. Magyarországon viszont évente alig harminc fiókot rabolnak ki. A bankrablások kilencvenhét százaléka a legkisebb, hét alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató fiókokban történik, ahonnan a bűnözők három percen belül távoznak.

A fiókok persze itt sem védtelenek, kamerák, biztonsági őrök, riasztórendszerek vigyázzák a pénzt és az ügyfeleket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Bankszövetség szerint a bűnözők kedvét az is elvehetné, ha kevés készpénzt találnának a fiókokban. A magyarok azonban az európai átlagnál jóval több készpénzt használnak. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az egy főre jutó bankkártyák számát tekintve Európában hátulról a harmadik helyen állunk, ráadásul akinek van kártyája, az is főként pénzfelvételre használja.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?