3000 bankrablás évente és élőben is nézhető

Pénzcentrum
2007. február 23. 09:15

Nagy  dobásra készül a Magyar Bankszövetség és a rendőrség a bankrablók ellen. Közösen kifejlesztett rendszerük lényege, hogy ha a bankfiókban megnyomják a riasztót, a hatóság szakemberei azonnal lekérdezhetik az adott bankfiók minden adatát, a címét, alaprajzát, sőt a benti kamerák élőképeihez vagy felvételeihez is hozzáférhetnek - írja a Magyar Hírlap.

A rendszert jelenleg a Budapest Bank és az MKB Bank fiókjaiban tesztelik, s ha beválik, valamennyi hitelintézet csatlakozhat hozzá.

A bankok azonban más véleményen vannak. "A filozófiánk az, hogy csak minimálisan szabad megterhelni az ügyfelek és a bankok kapcsolatát" - mondta egy sajtóbeszélgetésen Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A zsilipkapu egyébként túl azon, hogy drága, a statisztikák szerint nem is riasztja el a bűnözőket. Európa-szerte a legtöbb, évente háromezer bankrablás éppen Olaszországban történik, ahol a legnehezebb ki- és bejutni a bankfiókokba. Magyarországon viszont évente alig harminc fiókot rabolnak ki. A bankrablások kilencvenhét százaléka a legkisebb, hét alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató fiókokban történik, ahonnan a bűnözők három percen belül távoznak.

A fiókok persze itt sem védtelenek, kamerák, biztonsági őrök, riasztórendszerek vigyázzák a pénzt és az ügyfeleket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Bankszövetség szerint a bűnözők kedvét az is elvehetné, ha kevés készpénzt találnának a fiókokban. A magyarok azonban az európai átlagnál jóval több készpénzt használnak. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az egy főre jutó bankkártyák számát tekintve Európában hátulról a harmadik helyen állunk, ráadásul akinek van kártyája, az is főként pénzfelvételre használja.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24