Féláron a tévék! Mit csinálhatsz a felesleges ajándékokkal?

Pénzcentrum
2006. december 22. 08:00

A villamoson szabad ülőhelyek, a bevásárlóközpontokban fojtogató tömeg... Talán így lehetne leginkább élethűen jellemzi fővárosunk mai képét. Megindult az utolsó roham a három, illetve két és fél napos csend előtt. Az ünnepek után azonban jön majd a következő hullám a várható akciók, és a megvásárolt vagy ajándékba kapott árut visszavivők tömege.

A Media Markt koncepciómenedzserét, Szánthó Balázst kérdeztük arról, hogy hogyan alakultak az elektronikai termékeket értékesítő lánc számára az elmúlt hetek. Érezhető volt-e már a megszorító csomag hatása, és várnak-e még jelentősebb forgalmat a következő az ünnepekig hátralévő napokban.

Érzéketlenek lettünk

"Nem tartottunk a megszorító csomag reálbérre és ezáltal a forgalomra gyakorolt negatív hatásaitól, mert a mi területünkön a vásárlóerő évente 15%-kal növekszik. A piac idén csak 10%-kal emelkedett, így látható volt, hogy 5% tartalék a háztartásokban maradt. Az idei ünnepek várakozáson felüli forgalombővülést hoztak a Media Markt számára" - mondta el lapunknak Szánthó Balázs.

A legnagyobb növekedést a számítógép esetében könyvelhette el a kiskereskedelmi áruházlánc, amely jelentős mértékben köszönhető a Sulinet program kifutásának, hiszen az adókedvezmény már csak a még idén megvásárolt számítástechnikai eszközök után vehető igénybe. A számítógépek közül is a notebookok, a hordozható számítógépek vitték el a prímet, az össz számítógép forgalom körülbelül 70 százalékát adták.

Meglepő lehet, de a megszorító csomag még a hitelfelvételek forgalomhoz viszonyított arányában sem mutatta hatását, pedig az áruházlánc 0 százalékos teljes hiteldíj mutatóval rendelkező konstrukciókat ajánl vásárlóinak.
Sikertermékek

A számítógépek mellett az LCD és a plazma tévék iratkozhatnak fel még a sikertermékek sorába, bár erős eltolódás tapasztalható az LCD tévék irányába, amely főként a jelentős áresésre vezethető vissza. Az idei kedvenc a 32 colos LCD tv, ezek közül van olyan típus, amely tavaly még 400 000 forintba került, idén pedig már 200 000 forintért megvásárolható.

Nagy a kereslet az mp3 lejátszók iránt is, amelyeknél leginkább a nagyobb kapacitású termékeket keresik, de az idén megjelenő mp4 (képi megjelenítésre is képes) lejátszók iránt is nagy az érdeklődés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Visszavitel

A törvényben meghatározott három napon túl a karácsonyra kapott ajándékokat a Media Markt január 15-ig veszi vissza, amelynek értéke a boltban levásárolható. A termékek visszavitelének megindoklására nincs szükség, de legalább a blokk vagy a jótállási jegy szükséges a cseréhez, amellyel azt igazolja a vásárló, hogy a termék valóban a lánc tagjaiból származik.

Emellett csakis csomagolással együtt tudják visszavenni a termékeket, amely lehet bontott is. A higiéniás termékeknél (pl. elektromos fogkefe, epilátor) külön arra is figyeljünk, hogy az originál legyen, mert ellenkező esetben az áruháznak nem áll módjában azt elfogadni. Tehát ne próbáljuk ki a borotvát vagy a fogkefét, mielőtt visszavinnénk őket.

A legtöbb csere ugyanis, Szánthó Balázs szerint nem a termékek hibás volta miatt történik, sokkal inkább a karácsonyra kapott nem tetsző vagy felesleges termékektől szabadulnak meg így a vásárlók.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem