13 °C Budapest

Féláron a tévék! Mit csinálhatsz a felesleges ajándékokkal?

Pénzcentrum
2006. december 22. 08:00

A villamoson szabad ülőhelyek, a bevásárlóközpontokban fojtogató tömeg... Talán így lehetne leginkább élethűen jellemzi fővárosunk mai képét. Megindult az utolsó roham a három, illetve két és fél napos csend előtt. Az ünnepek után azonban jön majd a következő hullám a várható akciók, és a megvásárolt vagy ajándékba kapott árut visszavivők tömege.

A Media Markt koncepciómenedzserét, Szánthó Balázst kérdeztük arról, hogy hogyan alakultak az elektronikai termékeket értékesítő lánc számára az elmúlt hetek. Érezhető volt-e már a megszorító csomag hatása, és várnak-e még jelentősebb forgalmat a következő az ünnepekig hátralévő napokban.

Érzéketlenek lettünk

"Nem tartottunk a megszorító csomag reálbérre és ezáltal a forgalomra gyakorolt negatív hatásaitól, mert a mi területünkön a vásárlóerő évente 15%-kal növekszik. A piac idén csak 10%-kal emelkedett, így látható volt, hogy 5% tartalék a háztartásokban maradt. Az idei ünnepek várakozáson felüli forgalombővülést hoztak a Media Markt számára" - mondta el lapunknak Szánthó Balázs.

A legnagyobb növekedést a számítógép esetében könyvelhette el a kiskereskedelmi áruházlánc, amely jelentős mértékben köszönhető a Sulinet program kifutásának, hiszen az adókedvezmény már csak a még idén megvásárolt számítástechnikai eszközök után vehető igénybe. A számítógépek közül is a notebookok, a hordozható számítógépek vitték el a prímet, az össz számítógép forgalom körülbelül 70 százalékát adták.

Meglepő lehet, de a megszorító csomag még a hitelfelvételek forgalomhoz viszonyított arányában sem mutatta hatását, pedig az áruházlánc 0 százalékos teljes hiteldíj mutatóval rendelkező konstrukciókat ajánl vásárlóinak.
Sikertermékek

A számítógépek mellett az LCD és a plazma tévék iratkozhatnak fel még a sikertermékek sorába, bár erős eltolódás tapasztalható az LCD tévék irányába, amely főként a jelentős áresésre vezethető vissza. Az idei kedvenc a 32 colos LCD tv, ezek közül van olyan típus, amely tavaly még 400 000 forintba került, idén pedig már 200 000 forintért megvásárolható.

Nagy a kereslet az mp3 lejátszók iránt is, amelyeknél leginkább a nagyobb kapacitású termékeket keresik, de az idén megjelenő mp4 (képi megjelenítésre is képes) lejátszók iránt is nagy az érdeklődés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Visszavitel

A törvényben meghatározott három napon túl a karácsonyra kapott ajándékokat a Media Markt január 15-ig veszi vissza, amelynek értéke a boltban levásárolható. A termékek visszavitelének megindoklására nincs szükség, de legalább a blokk vagy a jótállási jegy szükséges a cseréhez, amellyel azt igazolja a vásárló, hogy a termék valóban a lánc tagjaiból származik.

Emellett csakis csomagolással együtt tudják visszavenni a termékeket, amely lehet bontott is. A higiéniás termékeknél (pl. elektromos fogkefe, epilátor) külön arra is figyeljünk, hogy az originál legyen, mert ellenkező esetben az áruháznak nem áll módjában azt elfogadni. Tehát ne próbáljuk ki a borotvát vagy a fogkefét, mielőtt visszavinnénk őket.

A legtöbb csere ugyanis, Szánthó Balázs szerint nem a termékek hibás volta miatt történik, sokkal inkább a karácsonyra kapott nem tetsző vagy felesleges termékektől szabadulnak meg így a vásárlók.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm