29 °C Budapest

Féláron a tévék! Mit csinálhatsz a felesleges ajándékokkal?

Pénzcentrum
2006. december 22. 08:00

A villamoson szabad ülőhelyek, a bevásárlóközpontokban fojtogató tömeg... Talán így lehetne leginkább élethűen jellemzi fővárosunk mai képét. Megindult az utolsó roham a három, illetve két és fél napos csend előtt. Az ünnepek után azonban jön majd a következő hullám a várható akciók, és a megvásárolt vagy ajándékba kapott árut visszavivők tömege.

A Media Markt koncepciómenedzserét, Szánthó Balázst kérdeztük arról, hogy hogyan alakultak az elektronikai termékeket értékesítő lánc számára az elmúlt hetek. Érezhető volt-e már a megszorító csomag hatása, és várnak-e még jelentősebb forgalmat a következő az ünnepekig hátralévő napokban.

Érzéketlenek lettünk

"Nem tartottunk a megszorító csomag reálbérre és ezáltal a forgalomra gyakorolt negatív hatásaitól, mert a mi területünkön a vásárlóerő évente 15%-kal növekszik. A piac idén csak 10%-kal emelkedett, így látható volt, hogy 5% tartalék a háztartásokban maradt. Az idei ünnepek várakozáson felüli forgalombővülést hoztak a Media Markt számára" - mondta el lapunknak Szánthó Balázs.

A legnagyobb növekedést a számítógép esetében könyvelhette el a kiskereskedelmi áruházlánc, amely jelentős mértékben köszönhető a Sulinet program kifutásának, hiszen az adókedvezmény már csak a még idén megvásárolt számítástechnikai eszközök után vehető igénybe. A számítógépek közül is a notebookok, a hordozható számítógépek vitték el a prímet, az össz számítógép forgalom körülbelül 70 százalékát adták.

Meglepő lehet, de a megszorító csomag még a hitelfelvételek forgalomhoz viszonyított arányában sem mutatta hatását, pedig az áruházlánc 0 százalékos teljes hiteldíj mutatóval rendelkező konstrukciókat ajánl vásárlóinak.
Sikertermékek

A számítógépek mellett az LCD és a plazma tévék iratkozhatnak fel még a sikertermékek sorába, bár erős eltolódás tapasztalható az LCD tévék irányába, amely főként a jelentős áresésre vezethető vissza. Az idei kedvenc a 32 colos LCD tv, ezek közül van olyan típus, amely tavaly még 400 000 forintba került, idén pedig már 200 000 forintért megvásárolható.

Nagy a kereslet az mp3 lejátszók iránt is, amelyeknél leginkább a nagyobb kapacitású termékeket keresik, de az idén megjelenő mp4 (képi megjelenítésre is képes) lejátszók iránt is nagy az érdeklődés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Visszavitel

A törvényben meghatározott három napon túl a karácsonyra kapott ajándékokat a Media Markt január 15-ig veszi vissza, amelynek értéke a boltban levásárolható. A termékek visszavitelének megindoklására nincs szükség, de legalább a blokk vagy a jótállási jegy szükséges a cseréhez, amellyel azt igazolja a vásárló, hogy a termék valóban a lánc tagjaiból származik.

Emellett csakis csomagolással együtt tudják visszavenni a termékeket, amely lehet bontott is. A higiéniás termékeknél (pl. elektromos fogkefe, epilátor) külön arra is figyeljünk, hogy az originál legyen, mert ellenkező esetben az áruháznak nem áll módjában azt elfogadni. Tehát ne próbáljuk ki a borotvát vagy a fogkefét, mielőtt visszavinnénk őket.

A legtöbb csere ugyanis, Szánthó Balázs szerint nem a termékek hibás volta miatt történik, sokkal inkább a karácsonyra kapott nem tetsző vagy felesleges termékektől szabadulnak meg így a vásárlók.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22