Expressz euró Szlovéniában - nehéz lesz a nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2006. december 22. 10:00

Szlovénia az eredetileg tervezett 5 nap helyett mindössze két hét alatt áll át az euróra. A 2004-ben csatlakozott 10 új tagállam közül ők az elsők. Az üzleti élet lelkes euróhívő, azonban a váltást a nyugdíjasoknak és az alacsony jövedelműeknek nehéz lesz feldolgozni - írja a Népszabadság.

Alex, az egyik felkapott ljubljanai étterem pincére szerint az éttermek sokkal több borravalóra számíthatnak majd, mivel idő kell ahhoz, hogy a vendégek megszokják, mennyit is ér valójában az új pénz.

A lakosságot egyébként nem érinti mélyen az új fizetőeszköz bevezetése, melyet több mint 72 százalékuk támogatott. Szlovéniában egyébként sem jelent újdonságot a pénzcsere, a jugoszláv dínárt 1991 októberében felváltó tolár nem épült be oly erősen a nemzeti identitásba, mint például a francia frank.

Mindössze január 15-ig tart az az időszak, amíg a tolár és az euró párhuzamosan használható fizetőeszközként. Az átváltási kurzus szerint egy euró 239,64 tolárt ér, azonban mindenki 240-nel számol. Breda Krutin, a Szlovén Fogyasztók Szövetségének (ZPS) elnöke szerint az emberek éppen a felkerekítéstől és az átállásba bújtatott áremeléstől tartanak leginkább. Ugyanakkor nagyon hasznos az elnökasszony szerint, hogy már márciustól bevezették a kettős árcédulát, amelyet 2007 első negyedévében is fent fognak tartani.

A ZPS egyébként attól tart, hogy a jelenleg 200 toláros csésze kávéért, illetve fagylaltgombócért akár 1 eurót is elkérhetnek. Bár az is igaz, hogy több nagy kereskedelmi lánc is azzal hirdeti magát, hogy lefelé kerekítik az árakat, sőt a szlovén tulajdonú Mercator közölte: beszállítóinak megtiltotta, hogy árat emeljenek. A kormány egyébként mintegy 730 ezer háztartáshoz küldött ki információs tájékoztatót, a jegybank pedig az átváltási árfolyamra beprogramozott kézi számológépekkel látta el a családokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Krutin asszony szerint azonban mindemellett az euró bevezetése ürügyén a legnagyobb és legszemérmetlenebb mértékben a parkolási díjakat és a bankköltségeket emelték fel. Kormányzati források szerint húszmillió eurónyi az átváltás összköltsége. Az egyik leghíresebb szlovén vállalat, a Gorenje 500 ezer eurót költött az átállásra.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem