17 °C Budapest

Expressz euró Szlovéniában - nehéz lesz a nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2006. december 22. 10:00

Szlovénia az eredetileg tervezett 5 nap helyett mindössze két hét alatt áll át az euróra. A 2004-ben csatlakozott 10 új tagállam közül ők az elsők. Az üzleti élet lelkes euróhívő, azonban a váltást a nyugdíjasoknak és az alacsony jövedelműeknek nehéz lesz feldolgozni - írja a Népszabadság.

Alex, az egyik felkapott ljubljanai étterem pincére szerint az éttermek sokkal több borravalóra számíthatnak majd, mivel idő kell ahhoz, hogy a vendégek megszokják, mennyit is ér valójában az új pénz.

A lakosságot egyébként nem érinti mélyen az új fizetőeszköz bevezetése, melyet több mint 72 százalékuk támogatott. Szlovéniában egyébként sem jelent újdonságot a pénzcsere, a jugoszláv dínárt 1991 októberében felváltó tolár nem épült be oly erősen a nemzeti identitásba, mint például a francia frank.

Mindössze január 15-ig tart az az időszak, amíg a tolár és az euró párhuzamosan használható fizetőeszközként. Az átváltási kurzus szerint egy euró 239,64 tolárt ér, azonban mindenki 240-nel számol. Breda Krutin, a Szlovén Fogyasztók Szövetségének (ZPS) elnöke szerint az emberek éppen a felkerekítéstől és az átállásba bújtatott áremeléstől tartanak leginkább. Ugyanakkor nagyon hasznos az elnökasszony szerint, hogy már márciustól bevezették a kettős árcédulát, amelyet 2007 első negyedévében is fent fognak tartani.

A ZPS egyébként attól tart, hogy a jelenleg 200 toláros csésze kávéért, illetve fagylaltgombócért akár 1 eurót is elkérhetnek. Bár az is igaz, hogy több nagy kereskedelmi lánc is azzal hirdeti magát, hogy lefelé kerekítik az árakat, sőt a szlovén tulajdonú Mercator közölte: beszállítóinak megtiltotta, hogy árat emeljenek. A kormány egyébként mintegy 730 ezer háztartáshoz küldött ki információs tájékoztatót, a jegybank pedig az átváltási árfolyamra beprogramozott kézi számológépekkel látta el a családokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Krutin asszony szerint azonban mindemellett az euró bevezetése ürügyén a legnagyobb és legszemérmetlenebb mértékben a parkolási díjakat és a bankköltségeket emelték fel. Kormányzati források szerint húszmillió eurónyi az átváltás összköltsége. Az egyik leghíresebb szlovén vállalat, a Gorenje 500 ezer eurót költött az átállásra.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm