21 °C Budapest

Expressz euró Szlovéniában - nehéz lesz a nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2006. december 22. 10:00

Szlovénia az eredetileg tervezett 5 nap helyett mindössze két hét alatt áll át az euróra. A 2004-ben csatlakozott 10 új tagállam közül ők az elsők. Az üzleti élet lelkes euróhívő, azonban a váltást a nyugdíjasoknak és az alacsony jövedelműeknek nehéz lesz feldolgozni - írja a Népszabadság.

Alex, az egyik felkapott ljubljanai étterem pincére szerint az éttermek sokkal több borravalóra számíthatnak majd, mivel idő kell ahhoz, hogy a vendégek megszokják, mennyit is ér valójában az új pénz.

A lakosságot egyébként nem érinti mélyen az új fizetőeszköz bevezetése, melyet több mint 72 százalékuk támogatott. Szlovéniában egyébként sem jelent újdonságot a pénzcsere, a jugoszláv dínárt 1991 októberében felváltó tolár nem épült be oly erősen a nemzeti identitásba, mint például a francia frank.

Mindössze január 15-ig tart az az időszak, amíg a tolár és az euró párhuzamosan használható fizetőeszközként. Az átváltási kurzus szerint egy euró 239,64 tolárt ér, azonban mindenki 240-nel számol. Breda Krutin, a Szlovén Fogyasztók Szövetségének (ZPS) elnöke szerint az emberek éppen a felkerekítéstől és az átállásba bújtatott áremeléstől tartanak leginkább. Ugyanakkor nagyon hasznos az elnökasszony szerint, hogy már márciustól bevezették a kettős árcédulát, amelyet 2007 első negyedévében is fent fognak tartani.

A ZPS egyébként attól tart, hogy a jelenleg 200 toláros csésze kávéért, illetve fagylaltgombócért akár 1 eurót is elkérhetnek. Bár az is igaz, hogy több nagy kereskedelmi lánc is azzal hirdeti magát, hogy lefelé kerekítik az árakat, sőt a szlovén tulajdonú Mercator közölte: beszállítóinak megtiltotta, hogy árat emeljenek. A kormány egyébként mintegy 730 ezer háztartáshoz küldött ki információs tájékoztatót, a jegybank pedig az átváltási árfolyamra beprogramozott kézi számológépekkel látta el a családokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Krutin asszony szerint azonban mindemellett az euró bevezetése ürügyén a legnagyobb és legszemérmetlenebb mértékben a parkolási díjakat és a bankköltségeket emelték fel. Kormányzati források szerint húszmillió eurónyi az átváltás összköltsége. Az egyik leghíresebb szlovén vállalat, a Gorenje 500 ezer eurót költött az átállásra.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem