Expressz euró Szlovéniában - nehéz lesz a nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2006. december 22. 10:00

Szlovénia az eredetileg tervezett 5 nap helyett mindössze két hét alatt áll át az euróra. A 2004-ben csatlakozott 10 új tagállam közül ők az elsők. Az üzleti élet lelkes euróhívő, azonban a váltást a nyugdíjasoknak és az alacsony jövedelműeknek nehéz lesz feldolgozni - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Alex, az egyik felkapott ljubljanai étterem pincére szerint az éttermek sokkal több borravalóra számíthatnak majd, mivel idő kell ahhoz, hogy a vendégek megszokják, mennyit is ér valójában az új pénz.

A lakosságot egyébként nem érinti mélyen az új fizetőeszköz bevezetése, melyet több mint 72 százalékuk támogatott. Szlovéniában egyébként sem jelent újdonságot a pénzcsere, a jugoszláv dínárt 1991 októberében felváltó tolár nem épült be oly erősen a nemzeti identitásba, mint például a francia frank.

Mindössze január 15-ig tart az az időszak, amíg a tolár és az euró párhuzamosan használható fizetőeszközként. Az átváltási kurzus szerint egy euró 239,64 tolárt ér, azonban mindenki 240-nel számol. Breda Krutin, a Szlovén Fogyasztók Szövetségének (ZPS) elnöke szerint az emberek éppen a felkerekítéstől és az átállásba bújtatott áremeléstől tartanak leginkább. Ugyanakkor nagyon hasznos az elnökasszony szerint, hogy már márciustól bevezették a kettős árcédulát, amelyet 2007 első negyedévében is fent fognak tartani.

A ZPS egyébként attól tart, hogy a jelenleg 200 toláros csésze kávéért, illetve fagylaltgombócért akár 1 eurót is elkérhetnek. Bár az is igaz, hogy több nagy kereskedelmi lánc is azzal hirdeti magát, hogy lefelé kerekítik az árakat, sőt a szlovén tulajdonú Mercator közölte: beszállítóinak megtiltotta, hogy árat emeljenek. A kormány egyébként mintegy 730 ezer háztartáshoz küldött ki információs tájékoztatót, a jegybank pedig az átváltási árfolyamra beprogramozott kézi számológépekkel látta el a családokat.

Krutin asszony szerint azonban mindemellett az euró bevezetése ürügyén a legnagyobb és legszemérmetlenebb mértékben a parkolási díjakat és a bankköltségeket emelték fel. Kormányzati források szerint húszmillió eurónyi az átváltás összköltsége. Az egyik leghíresebb szlovén vállalat, a Gorenje 500 ezer eurót költött az átállásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20