21 °C Budapest

Expressz euró Szlovéniában - nehéz lesz a nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2006. december 22. 10:00

Szlovénia az eredetileg tervezett 5 nap helyett mindössze két hét alatt áll át az euróra. A 2004-ben csatlakozott 10 új tagállam közül ők az elsők. Az üzleti élet lelkes euróhívő, azonban a váltást a nyugdíjasoknak és az alacsony jövedelműeknek nehéz lesz feldolgozni - írja a Népszabadság.

Alex, az egyik felkapott ljubljanai étterem pincére szerint az éttermek sokkal több borravalóra számíthatnak majd, mivel idő kell ahhoz, hogy a vendégek megszokják, mennyit is ér valójában az új pénz.

A lakosságot egyébként nem érinti mélyen az új fizetőeszköz bevezetése, melyet több mint 72 százalékuk támogatott. Szlovéniában egyébként sem jelent újdonságot a pénzcsere, a jugoszláv dínárt 1991 októberében felváltó tolár nem épült be oly erősen a nemzeti identitásba, mint például a francia frank.

Mindössze január 15-ig tart az az időszak, amíg a tolár és az euró párhuzamosan használható fizetőeszközként. Az átváltási kurzus szerint egy euró 239,64 tolárt ér, azonban mindenki 240-nel számol. Breda Krutin, a Szlovén Fogyasztók Szövetségének (ZPS) elnöke szerint az emberek éppen a felkerekítéstől és az átállásba bújtatott áremeléstől tartanak leginkább. Ugyanakkor nagyon hasznos az elnökasszony szerint, hogy már márciustól bevezették a kettős árcédulát, amelyet 2007 első negyedévében is fent fognak tartani.

A ZPS egyébként attól tart, hogy a jelenleg 200 toláros csésze kávéért, illetve fagylaltgombócért akár 1 eurót is elkérhetnek. Bár az is igaz, hogy több nagy kereskedelmi lánc is azzal hirdeti magát, hogy lefelé kerekítik az árakat, sőt a szlovén tulajdonú Mercator közölte: beszállítóinak megtiltotta, hogy árat emeljenek. A kormány egyébként mintegy 730 ezer háztartáshoz küldött ki információs tájékoztatót, a jegybank pedig az átváltási árfolyamra beprogramozott kézi számológépekkel látta el a családokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Krutin asszony szerint azonban mindemellett az euró bevezetése ürügyén a legnagyobb és legszemérmetlenebb mértékben a parkolási díjakat és a bankköltségeket emelték fel. Kormányzati források szerint húszmillió eurónyi az átváltás összköltsége. Az egyik leghíresebb szlovén vállalat, a Gorenje 500 ezer eurót költött az átállásra.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?