30 °C Budapest

A konzolok titkai - biztos, hogy a fa alá való?

Pénzcentrum
2006. december 18. 14:00

Már csak hatot kell aludni és itt a karácsony, és vele együtt az ajándékozás. Az elmúlt hetekben sorra beszámoltunk a várható sláger termékekről és arról, hogy mire kell odafigyelni a vásárlásukkor. A következő sorok kicsit kilógnak a sorból, mert a fókusz a jelenleg rivaldafényben lévő játékkonzolokon lesz.

S hogy Magyarországon is akkora sikere lesz a világot meghódító csoda kütyüknek mint az Egyesült Államokban, nehéz megítélni, hisz a Sony PlayStation3-ja még nem is kapható, annak európai bemutatóját, gyártási problémákra hivatkozva tavaszra halasztotta a Sony, addig a magyar rajongóknak be kell érniük ennek elődjével.

De mi is az, ami három csodamasinát a Microsoft XBox360-at, a Nintendo Wii-át és a Sony PS3-át megkülönbözteti egymástól, és mi az, amire oda kell figyelnünk, ha ezekkel a termékekkel szeretnénk közelebbről megismerkedni, annak nézünk utána a következő néhány bekezdésben.

Még fényévekre van, de támogatják....

Bár a HD televíziók korától a szakértők véleménye szerint még igencsak messze vagyunk, mindenképpen előre mutató jel, hogy a játékkonzol gyártók teljes mellszélességgel kiállnak az "új technológia" mellett.

A HD felbontás milyensége az egyik tényező, ami alapján a három terméket össze lehet vetni. Az XBox korai megjelenése érdekében a Microsoft tervezőinek viszonylag sok kompromisszumot kellett kötnie. Az egyik ezek közül, hogy az XBox 360 a kisebb, 720p-s felbontást használja. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a legtöbb mai lapos tévé máig eladott lapos tévé sem képes natívan a nagyobb, 1080-as felbontás megjelenítésére. Így ez nem feltétlenül jelent hátrányt, főleg a gyors mozgású játékok esetében.

Támogatás, két kard között a Sony?

A Sony úgy vélte, hogy a Microsoft terméke nem jelent számára veszélyt, így a technológia fejlesztésére és a termékfinomításra szánt plusz majdnem egy év nem fogja visszafordíthatatlan hátrányba hozni az óriásvállalat legújabb üdvöskéjét, a PS3-at.

Az eladások szempontjából a jelenlegi amerikai eladási adatok szerint nem számította el magát a Sony, de mindenképpen hátrányt jelenthet a PlayStation3 szempontjából, hogy a két megjelenés között eltelt egy év alatt a játékokat leginkább a már piacon lévő eszközökhöz alakították és nem a Sony üdvöskéjének erősségeihez, emellett néhány hete nagy botrányt kavart, hogy egyes PS2-őn futó játékok nem kompatibilisek az új csodagéppel.

A Nintendo végül Revolution helyett Wii néven piacra dobott konzoljával a Sonyval szemben nyitott az egyre nagyobb elérhetőség felé, november 19-én bemutatott termékén nem csupán a Nintendo és független stúdiók Wii-ra írt játékait lehet majd játszani. A döntésnek az eddigi eredmények szerint megvan az eredménye, a Nintendo a megjelenés utáni első nyolc napban 600 000 darabot adott el, másfélszer annyit, mint amennyit a Sony az amerikai megjelenésre kiszállított a PS3-akból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az internet körül forog a világ

A legújabb termékek által meghatározott tendencia szerint egyre inkább a komplex szolgáltatások nyújtására való törekvés uralja a játékkonzol készítők elképzeléseit. A Microsoft és a Nintendo is Wi-fi hozzáféréssel szerelte fel termékét, de kettőjük közül alapszolgáltatásként csak az XBox360 szerelték fel Ethernet és IEEE 802.11a/b/g szabványok szerinti Wi-Fi kommunikációs interfésszel.

Az Ethernet elérést a Nintendo is elérhetővé szeretné tenni, de ezt egy külön csatlakozó megvásárlásához köti. A cég a Sonytól és a Microsofttól eltérően a felnőtt korosztályt is szeretné megszólítani, ennek elérése érdekében hozta létre új Bluetooth kapcsolattal működő vezérlőjét, amelyet a teljesebb élmény érdekében vibrációs motorral és egy kis hangfallal is felszereltek. (A fejlesztés azonban nem sikerült tökéletesre, amelyről sokat tudnának mesélni azon összetört plazma tévék tulajdonosai, akik mérgükben értékes készülékükhöz vágták a vezérlőt.)

Lényeges tényező lesz-e az ár?

Alapesetben feltételezhetnénk, hogy a Nintendo, a Sony és a Microsoft termékei közötti tetemes árkülönbség jelentős szerepet játszik a vásárlói döntések meghozatalában, hiszen míg egy PS2-ért csupán körülbelül 40 000 forintot kell kiadnunk, egy XBox360 Core 64 990 Ft-tól, az XBox360 Premium pedig 89 990 Ft-tól kezdődik, addig a még meg nem érkezett Wii-ért 250 dollárt vagyis 43 000 forint közüli összeget, a PS3-at 600 dollárt (116 ezer forintot) kell majd kiadnunk.

Az ár azonban nem olyan mértékben meghatározó ebben a szegmensben, mint az egyéb termékek esetében, hiszen itt általában valódi szenvedélyről és sok esetben játék függőségről beszélhetünk, ahol már nem a legfontosabb tényező az ár.

A hazai karácsonyi vásár győztese hazánkban mindenképpen az XBox360 lesz a másik két résztvevő távolléte miatt, bár a PS2 még mindig jól tartja magát főként árbeli előnyének köszönhetően, ez jól mutatja, hogy a magyar piac sokkal inkább ár-érzékeny, és nem ég annyira az újdonságok lázában, mint amerikai társa.

Arra azonban érdemes figyelmet fordítani a fa árnyékában is, hogy valójában melyek azok a tulajdonságok, amelyek igazán fontosak a választáskor, és inkább eszerint mint az árak függvényében érdemes dönteni.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem