Halálcsapda: 20 forintos órabér a Tesco-tól?

Pénzcentrum
2006. december 12. 05:30

A The Economic Times híradása szerint érdekes jelentést tett közzé a napokban a War on Want nevű alapítvány, melyből többek között az is kiderül, mitől lehetnek olyan olcsók a hipermarketek sajátmárkás ruházati cikkei. A Tesco, Primark és Asda által Bangladesben végeztetett rabszolgamunka ténye talán senkit nem lep meg, a konkrétumok azonban magukért beszélnek...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Banglades fővárosában több mint 5,000 munkavállaló (többségében nő) dolgozik a három fenti lánc gyáraiban, jócskán a létminimum alatti bérért. A hivatalos létminimum az országban havi 22 fontra tehető, az alapítvány jelentése szerint azonban számos munkás csak havi 8 fontot visz haza, hiába dolgozik éjt nappallá téve a balesetveszélyes üzemekben.

A varrógépeknél dolgozó munkaerőt relatíve jobban megfizetik, ők akár havi 16 fontot is hazavihetnek, amennyiben heti 80 órát dolgoznak, órabérük ugyanis 5 penny-re, azaz kevesebb mint 20 Ft-ra tehető.

A dolog szépséghibája csak az, hogy mindhárom fenti vállalat a globális jótevő szerepében tetszeleg, így a Tesco is többször hangsúlyozta már, hogy minden beszállítójának legalább a létminimumnak megfelelő bért fizeti és egyik partnere sem dolgozhat többet heti 48 óránál rendszeresen.

A War on Want munkatársainak nem kellett sokáig keresgélniük, hogy heti 96 munkaórát teljesítő alkalmazottat is találjanak, a nagy láncok ugyanis csak ilyen áron kínálhatják szuper-olcsón sajátmárkás termékeiket.

Február és március között több mint 100 munkás vesztette életét a gyárak összeomlása és tűzkár miatt, a személyzetet ugyanis gyakran bezárják az üzemekbe és nem hagynak menekülési utat sem, ezért a jelentés egyenesen halálcsapdának nevezi a bangladesi üzemeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20