29 °C Budapest

Halálcsapda: 20 forintos órabér a Tesco-tól?

Pénzcentrum
2006. december 12. 05:30

A The Economic Times híradása szerint érdekes jelentést tett közzé a napokban a War on Want nevű alapítvány, melyből többek között az is kiderül, mitől lehetnek olyan olcsók a hipermarketek sajátmárkás ruházati cikkei. A Tesco, Primark és Asda által Bangladesben végeztetett rabszolgamunka ténye talán senkit nem lep meg, a konkrétumok azonban magukért beszélnek...

Banglades fővárosában több mint 5,000 munkavállaló (többségében nő) dolgozik a három fenti lánc gyáraiban, jócskán a létminimum alatti bérért. A hivatalos létminimum az országban havi 22 fontra tehető, az alapítvány jelentése szerint azonban számos munkás csak havi 8 fontot visz haza, hiába dolgozik éjt nappallá téve a balesetveszélyes üzemekben.

A varrógépeknél dolgozó munkaerőt relatíve jobban megfizetik, ők akár havi 16 fontot is hazavihetnek, amennyiben heti 80 órát dolgoznak, órabérük ugyanis 5 penny-re, azaz kevesebb mint 20 Ft-ra tehető.

A dolog szépséghibája csak az, hogy mindhárom fenti vállalat a globális jótevő szerepében tetszeleg, így a Tesco is többször hangsúlyozta már, hogy minden beszállítójának legalább a létminimumnak megfelelő bért fizeti és egyik partnere sem dolgozhat többet heti 48 óránál rendszeresen.

A War on Want munkatársainak nem kellett sokáig keresgélniük, hogy heti 96 munkaórát teljesítő alkalmazottat is találjanak, a nagy láncok ugyanis csak ilyen áron kínálhatják szuper-olcsón sajátmárkás termékeiket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Február és március között több mint 100 munkás vesztette életét a gyárak összeomlása és tűzkár miatt, a személyzetet ugyanis gyakran bezárják az üzemekbe és nem hagynak menekülési utat sem, ezért a jelentés egyenesen halálcsapdának nevezi a bangladesi üzemeket.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm