0 °C Budapest

Halálcsapda: 20 forintos órabér a Tesco-tól?

Pénzcentrum
2006. december 12. 05:30

A The Economic Times híradása szerint érdekes jelentést tett közzé a napokban a War on Want nevű alapítvány, melyből többek között az is kiderül, mitől lehetnek olyan olcsók a hipermarketek sajátmárkás ruházati cikkei. A Tesco, Primark és Asda által Bangladesben végeztetett rabszolgamunka ténye talán senkit nem lep meg, a konkrétumok azonban magukért beszélnek...

Banglades fővárosában több mint 5,000 munkavállaló (többségében nő) dolgozik a három fenti lánc gyáraiban, jócskán a létminimum alatti bérért. A hivatalos létminimum az országban havi 22 fontra tehető, az alapítvány jelentése szerint azonban számos munkás csak havi 8 fontot visz haza, hiába dolgozik éjt nappallá téve a balesetveszélyes üzemekben.

A varrógépeknél dolgozó munkaerőt relatíve jobban megfizetik, ők akár havi 16 fontot is hazavihetnek, amennyiben heti 80 órát dolgoznak, órabérük ugyanis 5 penny-re, azaz kevesebb mint 20 Ft-ra tehető.

A dolog szépséghibája csak az, hogy mindhárom fenti vállalat a globális jótevő szerepében tetszeleg, így a Tesco is többször hangsúlyozta már, hogy minden beszállítójának legalább a létminimumnak megfelelő bért fizeti és egyik partnere sem dolgozhat többet heti 48 óránál rendszeresen.

A War on Want munkatársainak nem kellett sokáig keresgélniük, hogy heti 96 munkaórát teljesítő alkalmazottat is találjanak, a nagy láncok ugyanis csak ilyen áron kínálhatják szuper-olcsón sajátmárkás termékeiket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Február és március között több mint 100 munkás vesztette életét a gyárak összeomlása és tűzkár miatt, a személyzetet ugyanis gyakran bezárják az üzemekbe és nem hagynak menekülési utat sem, ezért a jelentés egyenesen halálcsapdának nevezi a bangladesi üzemeket.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?