4 °C Budapest

Nem mindegy hol vásárolsz ajándékot! - Súlyos ezrek pár méteren belül...

Pénzcentrum
2006. december 6. 12:00

Karácsony táján hagyományosan megnövekszik az elektronikai cikkek forgalma, ezen belül is nagyon népszerűek a számítástechnikai cikkek. A belváros szívében jártunk, négy üzlet kínálatát böngésztük át.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Notebook

Már nem csak az üveggömb homályos ködébe nézve láthatjuk magunkat notebook-kal vállunkon, jó ideje kaphatók laptopok PC-kel azonos áron. Napjaink felgyorsult világában kiemelt szerepe van a mobilitásnak, arról nem is beszélve, hogy net-és játékfüggő nem-csak-kockafejekkel zötyögünk nap, mint nap a villamoson. Azért a "vasak" teljes kiszorulásról nem beszélhetünk, de mi a notebook-ok színes-szagos kínálatából válogattunk.

Belépve a boltokba rá kellett jönnünk, hogy nincs is olyan egyszerű dolgunk. Márkanév és típusnév ide vagy oda, nehéz volt olyan gépet találni, amelyik mindegyik üzlet kínálatában megtalálható, talán kifizetődő lenne a "Hogyan találjunk notebook-ot?" című gyorstalpaló tanfolyam beindítása (Mi csak négyest kapnánk, mert nem találtunk olyat, amely mind a 4 helyen kapható).

Végül választottunk, méghozzá a Fujitsu Siemens Amilo M1450G néven anyakönyvezett szépséget. Csak nem olyan hevesen, mondhattuk magunknak, hiszen a név nem minden, mint tudjuk a belső a legfontosabb. Szimatunk nem is csalt, nem mindegy, hogy a népszerű sulineten keresztül (512 MB RAM, 40/80 GB HDD) szeretnénk egy notebook sugárzó arcú tulajdonosává válni, vagy nem (1024 MB RAM, 120 GB HDD) - a notebook-nál mindkettőt lehet sulineten keresztül megvásárolni.


Mert hülyék azért nem vagyunk, a táblázatból azért annyi következtetést le tudunk vonni, hogy a piros áruház nem mindig a legolcsóbb.

PDA

Akinek mégis van otthon asztali PC-je (azért még nem vagyunk kevesen...), és sokat utazik, de nem akar notebook-ot venni, az vehet magának egy PDA-t (Personal Digital Assistant), mellyel függetlenítheti magát számítógépétől, sőt akár navigálásra is alkalmas ez a hasznos kis eszköz.

A technológia fejlődésével PDA-ból is egyre többféle van, különféle funkciókkal ellátva. Ezekből sem találtunk olyat, ami mindenütt ugyanolyan.


Pendrive

Aki nem engedhet meg magának egy PDA-t sem (látva az árakat, közelíti a notebook-okét), de mégis szükséges van adatok szállítására, és ezt floppy-n már nem akarja megtenni, kerülve az elavultság látszatát, és CD-t, vagy DVD-t sem szeretne minden nap égetni, annak itt az USB porton élő Pendrive.

Árgus szemekkel vizsgálva a polcokat, csüggedten kellett arra a megállapításra jutnunk, hogy kedves olvasóinknak ezen a téren sem fogunk tudni teljesen ugyanolyan mütyűröket mutatni. Így hát megfogyva bár, de törve nem a sok embertől, sípoló riasztóktól szédülten egy utolsó lendületet véve felkapartuk az 1 gigabyte tárolására képes színes kis USB-eszközök árait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?