11 °C Budapest

Kínos nyelvbotlás - Döbbent csend a Parlamentben...

Pénzcentrum
2006. november 29. 05:30

Az elvárható óriási gyakorlat ellenére zavarukban megnémultak a brüsszeli tolmácsok, amikor az újonnan létrehozott nyelvi biztosi poszt várományosa, a román Leonard Orban, hogy nyelvi műveltségét bizonyítsa franciáról angolra, angolról pedig anyanyelvére, románra váltva tartotta meg bemutatkozó beszédét.

A döbbent csend után következő fordítások azonban csak rontottak a helyzeten, a beszéd angolul elhangzó részét a francia helyett románul hallgathatták meg a Parlament Bizottságának tagjai, a románul elhangzottak pedig franciául szólaltak meg az angol helyett, míg végül helyre nem állt a rend.

Az egyik megkérdezett parlamenti tisztségviselő szerint bár az eset kissé bizarr volt, sokkal inkább technikai, mint nyelvi probléma okozta a rövid fennakadást.

A 45 éves Leonard Orban egyébként már a második jelölt a sokat bírált nyelvi biztosi posztra, amelyet a kulturális és oktatási biztosi tevékenységéből választottak le. A bírálatok ellenére Barroso ragaszkodik a pozíció létrehozásához, amelyre véleménye szerint mindenképpen szükség van, mivel az EU hivatalos nyelveinek száma az ír, a bolgár és a román január elsejei felvételével 23-ra bővül.

A román jelölt mellett szól az is, hogy céljai között a kisebbségek nyelvhasználatának védelme, és a nyelvoktatás intenzívebbé tétele is szerepel, amelynek eredményeként elképzelései szerint az átlagos uniós állampolgár legalább három nyelvet beszélne folyékonyan. Emellett Orban beszédében hangsúlyozta, hogy szeretne a szinkronizálás rovására nagyobb hangsúlyt fektetni a feliratozásra, amelynek szabályozásáról javaslatot nyújtana be a Bizottsághoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A végső meghallgatást a teljes, 732 tagú parlament előtt tartják majd meg december tizenegyedikén, ahol remélhetőleg semmilyen nyelvi zavarral nem kell majd megküzdenie a biztos-jelöltnek, akit várhatóan még aznap megválasztanak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?