29 °C Budapest

Kínos nyelvbotlás - Döbbent csend a Parlamentben...

Pénzcentrum
2006. november 29. 05:30

Az elvárható óriási gyakorlat ellenére zavarukban megnémultak a brüsszeli tolmácsok, amikor az újonnan létrehozott nyelvi biztosi poszt várományosa, a román Leonard Orban, hogy nyelvi műveltségét bizonyítsa franciáról angolra, angolról pedig anyanyelvére, románra váltva tartotta meg bemutatkozó beszédét.

A döbbent csend után következő fordítások azonban csak rontottak a helyzeten, a beszéd angolul elhangzó részét a francia helyett románul hallgathatták meg a Parlament Bizottságának tagjai, a románul elhangzottak pedig franciául szólaltak meg az angol helyett, míg végül helyre nem állt a rend.

Az egyik megkérdezett parlamenti tisztségviselő szerint bár az eset kissé bizarr volt, sokkal inkább technikai, mint nyelvi probléma okozta a rövid fennakadást.

A 45 éves Leonard Orban egyébként már a második jelölt a sokat bírált nyelvi biztosi posztra, amelyet a kulturális és oktatási biztosi tevékenységéből választottak le. A bírálatok ellenére Barroso ragaszkodik a pozíció létrehozásához, amelyre véleménye szerint mindenképpen szükség van, mivel az EU hivatalos nyelveinek száma az ír, a bolgár és a román január elsejei felvételével 23-ra bővül.

A román jelölt mellett szól az is, hogy céljai között a kisebbségek nyelvhasználatának védelme, és a nyelvoktatás intenzívebbé tétele is szerepel, amelynek eredményeként elképzelései szerint az átlagos uniós állampolgár legalább három nyelvet beszélne folyékonyan. Emellett Orban beszédében hangsúlyozta, hogy szeretne a szinkronizálás rovására nagyobb hangsúlyt fektetni a feliratozásra, amelynek szabályozásáról javaslatot nyújtana be a Bizottsághoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A végső meghallgatást a teljes, 732 tagú parlament előtt tartják majd meg december tizenegyedikén, ahol remélhetőleg semmilyen nyelvi zavarral nem kell majd megküzdenie a biztos-jelöltnek, akit várhatóan még aznap megválasztanak.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22