14 °C Budapest

Kínos nyelvbotlás - Döbbent csend a Parlamentben...

Pénzcentrum
2006. november 29. 05:30

Az elvárható óriási gyakorlat ellenére zavarukban megnémultak a brüsszeli tolmácsok, amikor az újonnan létrehozott nyelvi biztosi poszt várományosa, a román Leonard Orban, hogy nyelvi műveltségét bizonyítsa franciáról angolra, angolról pedig anyanyelvére, románra váltva tartotta meg bemutatkozó beszédét.

A döbbent csend után következő fordítások azonban csak rontottak a helyzeten, a beszéd angolul elhangzó részét a francia helyett románul hallgathatták meg a Parlament Bizottságának tagjai, a románul elhangzottak pedig franciául szólaltak meg az angol helyett, míg végül helyre nem állt a rend.

Az egyik megkérdezett parlamenti tisztségviselő szerint bár az eset kissé bizarr volt, sokkal inkább technikai, mint nyelvi probléma okozta a rövid fennakadást.

A 45 éves Leonard Orban egyébként már a második jelölt a sokat bírált nyelvi biztosi posztra, amelyet a kulturális és oktatási biztosi tevékenységéből választottak le. A bírálatok ellenére Barroso ragaszkodik a pozíció létrehozásához, amelyre véleménye szerint mindenképpen szükség van, mivel az EU hivatalos nyelveinek száma az ír, a bolgár és a román január elsejei felvételével 23-ra bővül.

A román jelölt mellett szól az is, hogy céljai között a kisebbségek nyelvhasználatának védelme, és a nyelvoktatás intenzívebbé tétele is szerepel, amelynek eredményeként elképzelései szerint az átlagos uniós állampolgár legalább három nyelvet beszélne folyékonyan. Emellett Orban beszédében hangsúlyozta, hogy szeretne a szinkronizálás rovására nagyobb hangsúlyt fektetni a feliratozásra, amelynek szabályozásáról javaslatot nyújtana be a Bizottsághoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A végső meghallgatást a teljes, 732 tagú parlament előtt tartják majd meg december tizenegyedikén, ahol remélhetőleg semmilyen nyelvi zavarral nem kell majd megküzdenie a biztos-jelöltnek, akit várhatóan még aznap megválasztanak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm