21 °C Budapest

Szembe megyünk Európával

Pénzcentrum
2006. november 16. 09:30

Októberben emelkedett az új gépkocsik üzembe helyezése az Európai Unióban az elmúlt négy hónap csökkenése után, ami az európai autógyártók szövetsége (ACEA) szerint azt jelentheti, hogy fellendülőben van az értékesítés. Azonban a hazi forgalmazás szembe megy Európával. A trend tartósnak tűnik, mert a megszorítások nyomán a lakosság kétharmada szerint még nehezebb idők köszöntenek az autókereskedőkre.

Októberben élénkült az európai autópiac, amire négy hónapja nem volt példa: az európai autógyártók szövetsége (ACEA) adatai szerint az elmúlt hónapban 1 179 118 autót helyeztek forgalomba, ami 3,6 százalékos éves növekedést jelent. A piac leginkább - 72,2 sázalékkal - Litvániában bővült, majd Lettország és Lengyelország következik a listán. Legrosszabbul hazánk szerepelt: itt 5,7 százalékkal zsugorodott a piac.

Az első kilenc hónapban 12.731.807 új autó kapott rendszámot a térségben, ez átlagosan 0,4 százalékkal több, mint a tavalyi első kilenc hónapban. Az EU új kelet-európai tagállamai közül Lengyelországban helyezték üzembe a legtöbb autót, 196251-et, a második Magyarország 156768-cal. Magyarországon az első kilenc hónapot tekintve 2,6 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, ennél nagyobb, 2,9 százalék volt a csökkenés Csehországban.

Az egyes autómárkák közül a Fiat és a Toyota értékesítése nőtt a legjobban októberben, de jól szerepelt a Nissan is.
A jövő évi kilátások sem fényesek a TNS Hungary felmérése szerint: a megkérdezettek kétharmada úgy véli, hogy a megszorítások visszavetik, vagy legalább átrendezik az autópiacot.

A válaszadók 29 százaléka szerint - többségük fiatal - az emberek inkább használt autókat vásárolnak majd; 25 százalékuk - inkább középkorúak - arra számít, hogy a kisebb és olcsóbb autók térnyerésének időszaka következik, míg 13 százalékuk szerint az újautó-vásárlók egy-két évvel elhalasztják a beruházást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megkérdezettek 18 százaléka - többségük értelmiségi - ugyanakkor úgy látja, hogy a piacot érdemben nem befolyásolja majd a Gyurcsány-csomag.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem