Szembe megyünk Európával

Pénzcentrum
2006. november 16. 09:30

Októberben emelkedett az új gépkocsik üzembe helyezése az Európai Unióban az elmúlt négy hónap csökkenése után, ami az európai autógyártók szövetsége (ACEA) szerint azt jelentheti, hogy fellendülőben van az értékesítés. Azonban a hazi forgalmazás szembe megy Európával. A trend tartósnak tűnik, mert a megszorítások nyomán a lakosság kétharmada szerint még nehezebb idők köszöntenek az autókereskedőkre.

Októberben élénkült az európai autópiac, amire négy hónapja nem volt példa: az európai autógyártók szövetsége (ACEA) adatai szerint az elmúlt hónapban 1 179 118 autót helyeztek forgalomba, ami 3,6 százalékos éves növekedést jelent. A piac leginkább - 72,2 sázalékkal - Litvániában bővült, majd Lettország és Lengyelország következik a listán. Legrosszabbul hazánk szerepelt: itt 5,7 százalékkal zsugorodott a piac.

Az első kilenc hónapban 12.731.807 új autó kapott rendszámot a térségben, ez átlagosan 0,4 százalékkal több, mint a tavalyi első kilenc hónapban. Az EU új kelet-európai tagállamai közül Lengyelországban helyezték üzembe a legtöbb autót, 196251-et, a második Magyarország 156768-cal. Magyarországon az első kilenc hónapot tekintve 2,6 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, ennél nagyobb, 2,9 százalék volt a csökkenés Csehországban.

Az egyes autómárkák közül a Fiat és a Toyota értékesítése nőtt a legjobban októberben, de jól szerepelt a Nissan is.
A jövő évi kilátások sem fényesek a TNS Hungary felmérése szerint: a megkérdezettek kétharmada úgy véli, hogy a megszorítások visszavetik, vagy legalább átrendezik az autópiacot.

A válaszadók 29 százaléka szerint - többségük fiatal - az emberek inkább használt autókat vásárolnak majd; 25 százalékuk - inkább középkorúak - arra számít, hogy a kisebb és olcsóbb autók térnyerésének időszaka következik, míg 13 százalékuk szerint az újautó-vásárlók egy-két évvel elhalasztják a beruházást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megkérdezettek 18 százaléka - többségük értelmiségi - ugyanakkor úgy látja, hogy a piacot érdemben nem befolyásolja majd a Gyurcsány-csomag.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?