2 °C Budapest

Szembe megyünk Európával

Pénzcentrum
2006. november 16. 09:30

Októberben emelkedett az új gépkocsik üzembe helyezése az Európai Unióban az elmúlt négy hónap csökkenése után, ami az európai autógyártók szövetsége (ACEA) szerint azt jelentheti, hogy fellendülőben van az értékesítés. Azonban a hazi forgalmazás szembe megy Európával. A trend tartósnak tűnik, mert a megszorítások nyomán a lakosság kétharmada szerint még nehezebb idők köszöntenek az autókereskedőkre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Októberben élénkült az európai autópiac, amire négy hónapja nem volt példa: az európai autógyártók szövetsége (ACEA) adatai szerint az elmúlt hónapban 1 179 118 autót helyeztek forgalomba, ami 3,6 százalékos éves növekedést jelent. A piac leginkább - 72,2 sázalékkal - Litvániában bővült, majd Lettország és Lengyelország következik a listán. Legrosszabbul hazánk szerepelt: itt 5,7 százalékkal zsugorodott a piac.

Az első kilenc hónapban 12.731.807 új autó kapott rendszámot a térségben, ez átlagosan 0,4 százalékkal több, mint a tavalyi első kilenc hónapban. Az EU új kelet-európai tagállamai közül Lengyelországban helyezték üzembe a legtöbb autót, 196251-et, a második Magyarország 156768-cal. Magyarországon az első kilenc hónapot tekintve 2,6 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, ennél nagyobb, 2,9 százalék volt a csökkenés Csehországban.

Az egyes autómárkák közül a Fiat és a Toyota értékesítése nőtt a legjobban októberben, de jól szerepelt a Nissan is.
A jövő évi kilátások sem fényesek a TNS Hungary felmérése szerint: a megkérdezettek kétharmada úgy véli, hogy a megszorítások visszavetik, vagy legalább átrendezik az autópiacot.

A válaszadók 29 százaléka szerint - többségük fiatal - az emberek inkább használt autókat vásárolnak majd; 25 százalékuk - inkább középkorúak - arra számít, hogy a kisebb és olcsóbb autók térnyerésének időszaka következik, míg 13 százalékuk szerint az újautó-vásárlók egy-két évvel elhalasztják a beruházást.

A megkérdezettek 18 százaléka - többségük értelmiségi - ugyanakkor úgy látja, hogy a piacot érdemben nem befolyásolja majd a Gyurcsány-csomag.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18