A döntés végleges: lesz banki különadó

Pénzcentrum
2006. november 29. 11:00

Elutasította az Alkotmánybíróság a Magyar Bankszövetség, a Takarékszövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetségének és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek azon beadványát, amely a banki különadó bevezetésének alkotmányosságát kérdőjelezte meg - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2007. január elsejével hatályba lépő banki különadó, vagyis hivatalos nevén hitelintézeti járadék, amelyet az állami kamattámogatással érintett hitelállomány kamat- és kamat jellegű bevétel címén befolyt összegek alapján kell megfizetni, sem a jogbiztonságot, sem a közterhekhez való hozzájárulás kötelezettségét nem sérti és nem tartalmaz hátrányos megkülönböztetést sem.

Az alkotmánybírósági indoklás szerint a hatályba lépő jogszabály nem ellentétes a visszaható hatály tilalmának elvével, mivel visszamenőleg nem állapít meg kötelezettséget és nem nyilvánítja valamely magatartást jogellenesnek. A kizárólag a hitelintézetre kivetett járulék nem jelent hátrányos megkülönböztetés, annak mértéke (5 százalék) pedig aránytalanul nagy elvonást.

Nem sérti a jogbiztonságot az sem, hogy a törvény egyes részelemeit már 2006. szeptember elsejével hatályba léptették. Az Alkotmánybírák döntése várhatóan közel 25 milliárd forintot jelent a költségvetésnek a következő évben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?