24 °C Budapest

A döntés végleges: lesz banki különadó

Pénzcentrum
2006. november 29. 11:00

Elutasította az Alkotmánybíróság a Magyar Bankszövetség, a Takarékszövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetségének és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek azon beadványát, amely a banki különadó bevezetésének alkotmányosságát kérdőjelezte meg - írja a Napi.

A 2007. január elsejével hatályba lépő banki különadó, vagyis hivatalos nevén hitelintézeti járadék, amelyet az állami kamattámogatással érintett hitelállomány kamat- és kamat jellegű bevétel címén befolyt összegek alapján kell megfizetni, sem a jogbiztonságot, sem a közterhekhez való hozzájárulás kötelezettségét nem sérti és nem tartalmaz hátrányos megkülönböztetést sem.

Az alkotmánybírósági indoklás szerint a hatályba lépő jogszabály nem ellentétes a visszaható hatály tilalmának elvével, mivel visszamenőleg nem állapít meg kötelezettséget és nem nyilvánítja valamely magatartást jogellenesnek. A kizárólag a hitelintézetre kivetett járulék nem jelent hátrányos megkülönböztetés, annak mértéke (5 százalék) pedig aránytalanul nagy elvonást.

Nem sérti a jogbiztonságot az sem, hogy a törvény egyes részelemeit már 2006. szeptember elsejével hatályba léptették. Az Alkotmánybírák döntése várhatóan közel 25 milliárd forintot jelent a költségvetésnek a következő évben.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?