21 °C Budapest

Maradt egy kiskapu, van még remény

Pénzcentrum
2006. november 16. 09:15

Nem kíván kedvezményt adni a házipénztárban "ragadt" céges pénzek tisztázására a pénzügyi tárca, miután alkotmányellenesnek minősült a házipénztáradó. Azonban egy kiskapu mégis maradt.

A könyvelőknek januárban: egy hónapjuk lesz arra, hogy egy meglehetősen bonyolult műveletsorozat keretében elintézzék a cégek házipénztárában nyilvántartott, ám jobbára már ott meg nem lévő pénzek tisztára mosását - írja a Népszabadság.

A pénzügyi tárca el kívánja törölni azt a szabályt, amely kedvezményes - 10 százalékos - adóteher mellett lehetőséget biztosítana a csak papíron létező cég-pénzek hivatalos leírására.

A házipénztár-amnesztia (amely egyébként vonatkozik a tagoknak adott kölcsönökre is) a nyári adómódosítási csomagban szerepelt, és szeptember elseje óta hatályos - bár igazán csak januártól kezd "működni". Eltörlésére az új adómódosítás lehetőséget ad - ám a kormány által az Országgyűlés elé terjesztett javaslatban erről egyelőre nem szól paragrafus. A kedvezmények megvonásáról szóló változásokat ugyanis hatálybaléptetésük előtt 45 nappal kell kihirdetni. Miután az új adószabályokat december közepén jelentethetik meg a Magyar Közlönyben, január végéig még fennmaradhat a kedvezőbb szabályozás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindez furcsa helyzetet teremt: a házipénztár-amnesztiáról szóló szabályok szerint a cégeknek el kell készíteniük a 2006-os mérleget, meg kell állapítaniuk a nyereséget és az osztalékot - mégpedig olyan formában, hogy az megfeleljen az amnesztiához kapcsolt különleges szabályoknak. (Ezért furcsa, hogy a szabály már szeptemberben hatályba lépett - ha csak januártól lett volna érvényes, akkor talán könnyebb lett volna felszámolni is, és nem maradna egy hónapos kiskapu.) Mérlegzárásra, osztalékot megállapító taggyűlésre ugyan általában tavasszal szokás sort keríteni, ám semmi sem akadályozza a januári zárást. Ha ez megtörténik, akkor a cégek még januárban beadhatják a papírokat, kérhetik a kedvezőbb elszámolást, és tisztázhatják pénzügyeiket. A szűk keresztmetszetet egyedül a könyvelők jelenthetik: nem biztos, hogy bírják majd a rohamot.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?