29 °C Budapest

Mire használja a GVH a bírságokat?

Pénzcentrum
2006. november 8. 12:00

Napról napra értesülünk arról, hogy mely cégekre miért és mekkora bírságot szab ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Vajon ezeket tényleg mind befizetik? Mire fordítják a beérkezett bírságokat? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Kivetett és beszedett díjak és bírságok

2005-ben a GVH Versenytanácsa összesen 3 353,5 millió forint értékű bírságot szabott ki 58 esetben, amely ugyan a 2004-es csúcsértékhez - 8 888,9 millió forinthoz - képest alacsonynak tűnhet, azonban jóval magasabb a megelőző években kivetett bírságokhoz képest.

Az összes behajtandó bírság állománya azonban ennél jóval alacsonyabb, 360 millió forint, mivel a GVH határozatai bírósági úton megtámadhatók. A Fővárosi Bíróság, és a Legfelsőbb Bíróság, illetve az Ítélőtáblák 15 esetben változtatták meg jogalap tekintetében a GVH határozatát, további 16 esetben csökkentették a bíróságok a kiszabott bírságok. A végrehajtható bírság-állományból 336 millió forint került befizetésre, a hátralék 24 millió forint.

Keretszámok

A Versenytörvény passzusai alapján a GVH elnökét a GVH tevékenységéről beszámolási kötelezettség terheli (Versenytörvény 36. § (2)) minden évben az Országgyűlés felé. A GVH központi költségvetési szerv, így kiadásainak forrását jelenleg alapvetően a költségvetési támogatás biztosítja. Az Országgyűlési beszámoló alapján 2005-ben a módosított kiadási előirányzat szerint a kiadások összege 1522,6 millió forint, a bevételek között a támogatás 1437,4 millió forint, azaz hozzávetőlegesen 94 százalékot finanszíroz a működésből a központi költségvetési támogatás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hová lesz mindez?

A GVH tevékenységét alapjában véve az 1996. évi LVII. törvény, azaz a Versenytörvény határozza meg. A törvényen 2005-ben történt módosítás alapján a beszedett bírságokról, eljárási díjakról és eljárási bírságokról a 43./A. § rendelkezik, amely szerint az előző évben befolyt bírság teljes összegének maximum 5 százalékát a versenykultúra fejlesztésére jogosult használni. Az előző évben befolyt eljárási díj, valamint eljárási bírság teljes összege a verseny-felügyeleti eljárásokkal és ágazati vizsgálatokkal kapcsolatos feladatok ellátásához kapcsolódó kiadások fedezetére fordítható. A módosítás előtt az eljárások során kiszabott verseny-felügyeleti bírság, valamint az eljárási díj teljes egészében a központi költségvetés központosított bevételét képezi.

A módosítás első eredményeként a versenykultúra fejlesztése érdekében 2005. július 15-étől létrehozták egy szervezeti átalakítás keretében az úgynevezett Versenykultúra Központot. Tavaly szeptember óta pedig megjelenik GVH új kiadványa, amely a Versenytükör nevet viseli. A versenykultúra fejlesztése szélesebb tevékenységi kört takar, úgy mint konferenciaszervezés, tanulmányi verseny szervezése ,különböző külföldi cikkek, kiadványok fordítása, valamint tudományos és oktatási tevékenységek mint azt a Versenyhivataltól megtudtuk.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem