24 °C Budapest

Mire használja a GVH a bírságokat?

Pénzcentrum
2006. november 8. 12:00

Napról napra értesülünk arról, hogy mely cégekre miért és mekkora bírságot szab ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Vajon ezeket tényleg mind befizetik? Mire fordítják a beérkezett bírságokat? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Kivetett és beszedett díjak és bírságok

2005-ben a GVH Versenytanácsa összesen 3 353,5 millió forint értékű bírságot szabott ki 58 esetben, amely ugyan a 2004-es csúcsértékhez - 8 888,9 millió forinthoz - képest alacsonynak tűnhet, azonban jóval magasabb a megelőző években kivetett bírságokhoz képest.

Az összes behajtandó bírság állománya azonban ennél jóval alacsonyabb, 360 millió forint, mivel a GVH határozatai bírósági úton megtámadhatók. A Fővárosi Bíróság, és a Legfelsőbb Bíróság, illetve az Ítélőtáblák 15 esetben változtatták meg jogalap tekintetében a GVH határozatát, további 16 esetben csökkentették a bíróságok a kiszabott bírságok. A végrehajtható bírság-állományból 336 millió forint került befizetésre, a hátralék 24 millió forint.

Keretszámok

A Versenytörvény passzusai alapján a GVH elnökét a GVH tevékenységéről beszámolási kötelezettség terheli (Versenytörvény 36. § (2)) minden évben az Országgyűlés felé. A GVH központi költségvetési szerv, így kiadásainak forrását jelenleg alapvetően a költségvetési támogatás biztosítja. Az Országgyűlési beszámoló alapján 2005-ben a módosított kiadási előirányzat szerint a kiadások összege 1522,6 millió forint, a bevételek között a támogatás 1437,4 millió forint, azaz hozzávetőlegesen 94 százalékot finanszíroz a működésből a központi költségvetési támogatás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hová lesz mindez?

A GVH tevékenységét alapjában véve az 1996. évi LVII. törvény, azaz a Versenytörvény határozza meg. A törvényen 2005-ben történt módosítás alapján a beszedett bírságokról, eljárási díjakról és eljárási bírságokról a 43./A. § rendelkezik, amely szerint az előző évben befolyt bírság teljes összegének maximum 5 százalékát a versenykultúra fejlesztésére jogosult használni. Az előző évben befolyt eljárási díj, valamint eljárási bírság teljes összege a verseny-felügyeleti eljárásokkal és ágazati vizsgálatokkal kapcsolatos feladatok ellátásához kapcsolódó kiadások fedezetére fordítható. A módosítás előtt az eljárások során kiszabott verseny-felügyeleti bírság, valamint az eljárási díj teljes egészében a központi költségvetés központosított bevételét képezi.

A módosítás első eredményeként a versenykultúra fejlesztése érdekében 2005. július 15-étől létrehozták egy szervezeti átalakítás keretében az úgynevezett Versenykultúra Központot. Tavaly szeptember óta pedig megjelenik GVH új kiadványa, amely a Versenytükör nevet viseli. A versenykultúra fejlesztése szélesebb tevékenységi kört takar, úgy mint konferenciaszervezés, tanulmányi verseny szervezése ,különböző külföldi cikkek, kiadványok fordítása, valamint tudományos és oktatási tevékenységek mint azt a Versenyhivataltól megtudtuk.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?