20 °C Budapest

Mire használja a GVH a bírságokat?

Pénzcentrum
2006. november 8. 12:00

Napról napra értesülünk arról, hogy mely cégekre miért és mekkora bírságot szab ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Vajon ezeket tényleg mind befizetik? Mire fordítják a beérkezett bírságokat? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Kivetett és beszedett díjak és bírságok

2005-ben a GVH Versenytanácsa összesen 3 353,5 millió forint értékű bírságot szabott ki 58 esetben, amely ugyan a 2004-es csúcsértékhez - 8 888,9 millió forinthoz - képest alacsonynak tűnhet, azonban jóval magasabb a megelőző években kivetett bírságokhoz képest.

Az összes behajtandó bírság állománya azonban ennél jóval alacsonyabb, 360 millió forint, mivel a GVH határozatai bírósági úton megtámadhatók. A Fővárosi Bíróság, és a Legfelsőbb Bíróság, illetve az Ítélőtáblák 15 esetben változtatták meg jogalap tekintetében a GVH határozatát, további 16 esetben csökkentették a bíróságok a kiszabott bírságok. A végrehajtható bírság-állományból 336 millió forint került befizetésre, a hátralék 24 millió forint.

Keretszámok

A Versenytörvény passzusai alapján a GVH elnökét a GVH tevékenységéről beszámolási kötelezettség terheli (Versenytörvény 36. § (2)) minden évben az Országgyűlés felé. A GVH központi költségvetési szerv, így kiadásainak forrását jelenleg alapvetően a költségvetési támogatás biztosítja. Az Országgyűlési beszámoló alapján 2005-ben a módosított kiadási előirányzat szerint a kiadások összege 1522,6 millió forint, a bevételek között a támogatás 1437,4 millió forint, azaz hozzávetőlegesen 94 százalékot finanszíroz a működésből a központi költségvetési támogatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hová lesz mindez?

A GVH tevékenységét alapjában véve az 1996. évi LVII. törvény, azaz a Versenytörvény határozza meg. A törvényen 2005-ben történt módosítás alapján a beszedett bírságokról, eljárási díjakról és eljárási bírságokról a 43./A. § rendelkezik, amely szerint az előző évben befolyt bírság teljes összegének maximum 5 százalékát a versenykultúra fejlesztésére jogosult használni. Az előző évben befolyt eljárási díj, valamint eljárási bírság teljes összege a verseny-felügyeleti eljárásokkal és ágazati vizsgálatokkal kapcsolatos feladatok ellátásához kapcsolódó kiadások fedezetére fordítható. A módosítás előtt az eljárások során kiszabott verseny-felügyeleti bírság, valamint az eljárási díj teljes egészében a központi költségvetés központosított bevételét képezi.

A módosítás első eredményeként a versenykultúra fejlesztése érdekében 2005. július 15-étől létrehozták egy szervezeti átalakítás keretében az úgynevezett Versenykultúra Központot. Tavaly szeptember óta pedig megjelenik GVH új kiadványa, amely a Versenytükör nevet viseli. A versenykultúra fejlesztése szélesebb tevékenységi kört takar, úgy mint konferenciaszervezés, tanulmányi verseny szervezése ,különböző külföldi cikkek, kiadványok fordítása, valamint tudományos és oktatási tevékenységek mint azt a Versenyhivataltól megtudtuk.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm