14 °C Budapest

GVH: kik kapták a legnagyobb büntetést eddig idén?

Pénzcentrum
2006. szeptember 25. 08:41

A Gazdasági Versenyhivatal 2006 első nyolc hónapjában 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki, ami több, mint 100%-os növekedést jelent 2005 hasonló időszakához képest. Az összehasonlításnál figyelembe kell venni, hogy az idén júniusban egyetlen informatikai kartellmegállapodás ügyében 1,5 milliárd forint értékű, a MÁV erőfölénye miatt további 1 milliárd forintos bírságot rótt ki a hivatal - írja

az Index.

Mihálovits tájékoztatása szerint az idei év első nyolc hónapjában a legtöbb bírságot, 1.535 milliárd forintot kartellmegállapodással, kapcsolatos esetek miatt vetettek ki, ami mintegy 1.435 milliárddal több, mint a bázis időszakban. A második legtöbb bírságot, 1.112 milliárd forint összértékben a fogyasztók megtévesztése miatt rótta ki a versenyhatóság az I-VIII. hónapban, ami több mint 600 millióval haladta meg a 2005. hasonló időszaki számot.

Az első nyolc hónapi összes bírságból 1.012 milliárd forintot tettek ki az erőfölénnyel való visszaélés esetei. A fúziókontrollal kapcsolatos versenyszabály-sértések miatt 42.5 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

Kartell

Az idei év első nyolc hónapjában a versenytanács a legmagasabb, 1.51 milliárd forint bírságot kartellezés miatt vetette ki három magyarországi informatikai társaságra június közepén, a SAP Magyarország és az IBM Magyarország Kft.-t egyenként 690 millió forintra büntették, míg 129 milliót az International System House-nak kellett fizetnie.

A második legjelentősebb bírságot 1 milliárd forintot július közepén a MÁV Zrt.-nek kellett befizetnie, mivel a cég visszaélt gazdasági erőfölényével, azzal, hogy a magánvasutakkal kötendő pályahasználati szerződés előfeltételeként bankgarancia nyújtását írta elő, valamint nehezítette, késleltette, illetve megakadályozta e társaságok hozzáférési igényeinek teljesítését a tulajdonában, illetve kezelésében álló ipar- és rakodóvágányokhoz.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A harmadik legjelentősebb bírságot, 257 millió forintot a fogkrémeket forgalmazó Colgate-Palmolive Magyarország Kft.-re vetett ki a GVH a fogyasztókat többszörösen megtévesztő televíziós reklámkampánya miatt.

Napirendek

Az első nyolc hónapban a 247 versenyfelügyeleti eljárásból 115 zárult határozattal, 132 még folyamatban van, ebből 2 ügy szünetel. A GVH 2006 augusztus 30-ig 60 törvénysértést állapított meg, a legtöbb, 39 elmarasztaló határozat a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatti ügyekben született. Az ilyen típusú ügyekben 16-szor megszüntették az eljárást.

Gazdasági erőfölényt 5 esetben állapítottak meg, míg fúziókontroll-ügyben 7 alkalommal állapítottak meg törvénysértést. A GVH versenytanácsa az első félévben 22 jogorvoslati kérelmet bírált el, ebből mindössze ötnek adott helyet. Döntéseivel szemben a Fővárosi Bíróság 4 fellebbezésből mindössze 1 ügyben adott helyt a felperes kérelmének.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20