GVH: kik kapták a legnagyobb büntetést eddig idén?

Pénzcentrum
2006. szeptember 25. 08:41

A Gazdasági Versenyhivatal 2006 első nyolc hónapjában 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki, ami több, mint 100%-os növekedést jelent 2005 hasonló időszakához képest. Az összehasonlításnál figyelembe kell venni, hogy az idén júniusban egyetlen informatikai kartellmegállapodás ügyében 1,5 milliárd forint értékű, a MÁV erőfölénye miatt további 1 milliárd forintos bírságot rótt ki a hivatal - írja

az Index.

Mihálovits tájékoztatása szerint az idei év első nyolc hónapjában a legtöbb bírságot, 1.535 milliárd forintot kartellmegállapodással, kapcsolatos esetek miatt vetettek ki, ami mintegy 1.435 milliárddal több, mint a bázis időszakban. A második legtöbb bírságot, 1.112 milliárd forint összértékben a fogyasztók megtévesztése miatt rótta ki a versenyhatóság az I-VIII. hónapban, ami több mint 600 millióval haladta meg a 2005. hasonló időszaki számot.

Az első nyolc hónapi összes bírságból 1.012 milliárd forintot tettek ki az erőfölénnyel való visszaélés esetei. A fúziókontrollal kapcsolatos versenyszabály-sértések miatt 42.5 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

Kartell

Az idei év első nyolc hónapjában a versenytanács a legmagasabb, 1.51 milliárd forint bírságot kartellezés miatt vetette ki három magyarországi informatikai társaságra június közepén, a SAP Magyarország és az IBM Magyarország Kft.-t egyenként 690 millió forintra büntették, míg 129 milliót az International System House-nak kellett fizetnie.

A második legjelentősebb bírságot 1 milliárd forintot július közepén a MÁV Zrt.-nek kellett befizetnie, mivel a cég visszaélt gazdasági erőfölényével, azzal, hogy a magánvasutakkal kötendő pályahasználati szerződés előfeltételeként bankgarancia nyújtását írta elő, valamint nehezítette, késleltette, illetve megakadályozta e társaságok hozzáférési igényeinek teljesítését a tulajdonában, illetve kezelésében álló ipar- és rakodóvágányokhoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A harmadik legjelentősebb bírságot, 257 millió forintot a fogkrémeket forgalmazó Colgate-Palmolive Magyarország Kft.-re vetett ki a GVH a fogyasztókat többszörösen megtévesztő televíziós reklámkampánya miatt.

Napirendek

Az első nyolc hónapban a 247 versenyfelügyeleti eljárásból 115 zárult határozattal, 132 még folyamatban van, ebből 2 ügy szünetel. A GVH 2006 augusztus 30-ig 60 törvénysértést állapított meg, a legtöbb, 39 elmarasztaló határozat a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatti ügyekben született. Az ilyen típusú ügyekben 16-szor megszüntették az eljárást.

Gazdasági erőfölényt 5 esetben állapítottak meg, míg fúziókontroll-ügyben 7 alkalommal állapítottak meg törvénysértést. A GVH versenytanácsa az első félévben 22 jogorvoslati kérelmet bírált el, ebből mindössze ötnek adott helyet. Döntéseivel szemben a Fővárosi Bíróság 4 fellebbezésből mindössze 1 ügyben adott helyt a felperes kérelmének.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?