4 °C Budapest

Sokan vannak a magyar milliomosok? Amerikában nem lennének elegen

Pénzcentrum
2006. szeptember 29. 11:30

Már 7 millión felül van a dollármilliomos családok száma világszerte, legtöbben az Egyesült Államokba élnek, körülbelül 3 millióan, az USA-t a sorban Japán és Nagy-Britannia követi - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az amerikai Boston Consulting Group (BCG) által készített felmérés szerint a sorrend, ha nem is a közeljövőben, de minden valószínűség szerint változni fog, mert a fejlődő országokban a birtokolt eszközök összértékének növekedése jóval meghaladja a fejlett országokét. Ezt az is alátámasztja, hogy Kína - a maga 250 ezer dollármilliomos családjával- immár az előkelő hatodik helyett foglalja el a listán.

Globális szinten a mobilizálható magánvagyon értéke, amely a tavalyi értékben összesen 8 százalékkal növekedett, immár eléri a 88,300 milliárd dollárt, amely ahhoz viszonyítva, hogy Magyarország éves GDP-je 100 milliárd dollár, igencsak lélegzetelállító összeg, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy ez nem tartalmazza a vállalkozások és az ingatlanok értékét.

A növekedés mértékében azonban a felmérés szerint a különböző régiók jelentős eltéréseket mutatnak: míg Észak-Amerikában "csupán" 4,1, Japánban pedig 5,1 százalékkal emelkedett a kezelt magánvagyon, addig India és Kína 15 százalék körüli növekedést produkált.

A 13,2 százalékos európai növekedés a cáfolat arra a megállapításra, hogy a fejlődő gazdaságokban a magánvagyon növekedése magasabb, mint a fejlettekben, ami természetesen öröm hazánknak is.

Magyarországon körülbelül 25,000 ügyfél összesen több mint egymilliárd forintnyi megtakarítását kezelik a privát bankok, ez átlagos 40 millió forintot jelent. A hitelintézetek néhány tízmillió forintnyi elhelyezés fölött tekintenek valakit kiemelt ügyfélnek, és 50 millió forint felett ajánlanak fel prémium szolgáltatásokat. A hazai privát banki szféra várhatóan a gazdaság fejlődésével párhuzamosan bővül majd.

Magyarországon a régió többi államához hasonlóan 2 százalék körül van azon ügyfelek aránya, akiknek több mint 7 millió forintnyi megtakarított pénze van, az "igazi" dollármilliomosok arány pedig nagyon kicsi, az OTP Bank 11,000 privát banki ügyfele közül körülbelül 300-nak éri el a vagyona ezt a szintet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?