5 °C Budapest

Újra szól a kétkerekű - a magyarok nagy részre felpattana, ha lenne út...

Pénzcentrum
2006. szeptember 25. 13:00

A kerékpár divatja újra feléledhetne hazánkban, ha az infrastrukturális beruházásoknál nagyobb figyelmet kapnának a "kétkerekű-tulajdonosok" igényei. A legtöbb kerékpár gyártó egyetért abban, hogy a kerékpáros közlekedés legfőbb akadályának az infrastrukturális gyengeség tekinthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kerékpár divatja újra feléledhetne hazánkban, ha az infrastrukturális beruházásoknál nagyobb figyelmet kapnának a "kétkerekű-tulajdonosok" igényei. A legtöbb kerékpár gyártó egyetért abban, hogy a kerékpáros közlekedés legfőbb akadályának az infrastrukturális gyengeség tekinthető- írja a Magyar Hírlap.

A hazai vásárlók körében is jellemző az a tendencia, hogy a távol-keleti, koreai már 10,000 forintért is megkapható biciklik helyett egyre inkább a minőségi áru kerül előtérbe. Az átlagos fogyasztó körülbelül 30,000 forinttal a zsebében indul el vásárolni, de nem ritka az sem, hogy valakit a több száz ezer forintért legyen hajlandó áldozni egy csúcskategóriás bringáért.

A minőségi iránti megnövekedett igény így a stagnáló forgalom mellett, évente körülbelül 300,000 kerékpárt értékesítenek Magyarországon, is 10-12 milliárdos forgalmat jelenthet a kerékpárgyártóknak, a Schwinn-Csepel kerékpárgyártó- és forgalmazó Zrt-nek, a Olimpia Kerékpár Kft-nek és a Neutzer Kft-nek. Mindhárom cég exportál is az unió más tagállamaiba.

A legsikeresebb hazai exportterméknek az elektromos kerékpár számít, amely a hazai piacon a távol-keleti elektromos kerékpárnak becézett valójában elektromos robogók áraival nehezen tudja felvenni a versenyt. Az Európai Unió kerékpáros közlekedésre vonatkozó tervezett direktívája oldhatja fel a feszültségeket ezen a területen, miszerint az önálló hajtóerővel rendelkező robogókat csakis vezetői engedéllyel és bukósisakban lehet majd használni a tagállamokban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?