2 °C Budapest

Duplázni kell a vízdíjat, nincs mese...

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 09:00

A vízközmű szolgáltatóknál komoly technológiai lemaradások tapasztalhatók, szakértők szerint hozzávetőlegesen a duplájára kellene emelni a díjakat ahhoz, hogy fedezni tudják a szükséges beruházásokat, az állami támogatás mértéke pedig folyamatosan csökken, így a lakosság a saját bőrén érezheti majd a változásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vízközmű szolgáltatóknál komoly technológiai lemaradások tapasztalhatók, szakértők szerint hozzávetőlegesen a duplájára kellene emelni a díjakat ahhoz, hogy fedezni tudják a szükséges beruházásokat, az állami támogatás mértéke pedig folyamatosan csökken, így a lakosság a saját bőrén érezheti majd a változásokat - írja a Magyar Nemzet.

Az árhatóságként működő önkormányzatok az alacsony szolgáltatási díjak megtartásában érdekeltek, és ebbe az irányba hat a vízszolgáltatók elaprózódása is. A korábbi 35 szolgáltató céggel szemben ma több mint 400 működik országszerte.

A helyi önkormányzatok az ármegállapítás jogát is megszerezték, a Magyar Víziközmű-szövetség adatai szerint így hatalmas különbségek alakultak ki a díjak területén. A legalacsonyabb hazai vízdíj köbmétere 85, a legmagasabb pedig 588 Ft, míg a csatornadíjak 27 és 630 Ft között szóródnak.

Ezt a helyzetet a környezetvédelmi és vízügyi tárca is tarthatatlannak ítéli meg, a tervezett változtatások azonban egyelőre nagyon korai stádiumban vannak. Annyit mindenesetre lehet tudni, hogy semmiképpen sem egységes víz- és csatornadíjakról lenne szó, hanem egységesített díjképzési rendszer létrehozásáról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18