2 °C Budapest

Duplázni kell a vízdíjat, nincs mese...

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 09:00

A vízközmű szolgáltatóknál komoly technológiai lemaradások tapasztalhatók, szakértők szerint hozzávetőlegesen a duplájára kellene emelni a díjakat ahhoz, hogy fedezni tudják a szükséges beruházásokat, az állami támogatás mértéke pedig folyamatosan csökken, így a lakosság a saját bőrén érezheti majd a változásokat.

A vízközmű szolgáltatóknál komoly technológiai lemaradások tapasztalhatók, szakértők szerint hozzávetőlegesen a duplájára kellene emelni a díjakat ahhoz, hogy fedezni tudják a szükséges beruházásokat, az állami támogatás mértéke pedig folyamatosan csökken, így a lakosság a saját bőrén érezheti majd a változásokat - írja a Magyar Nemzet.

Az árhatóságként működő önkormányzatok az alacsony szolgáltatási díjak megtartásában érdekeltek, és ebbe az irányba hat a vízszolgáltatók elaprózódása is. A korábbi 35 szolgáltató céggel szemben ma több mint 400 működik országszerte.

A helyi önkormányzatok az ármegállapítás jogát is megszerezték, a Magyar Víziközmű-szövetség adatai szerint így hatalmas különbségek alakultak ki a díjak területén. A legalacsonyabb hazai vízdíj köbmétere 85, a legmagasabb pedig 588 Ft, míg a csatornadíjak 27 és 630 Ft között szóródnak.

Ezt a helyzetet a környezetvédelmi és vízügyi tárca is tarthatatlannak ítéli meg, a tervezett változtatások azonban egyelőre nagyon korai stádiumban vannak. Annyit mindenesetre lehet tudni, hogy semmiképpen sem egységes víz- és csatornadíjakról lenne szó, hanem egységesített díjképzési rendszer létrehozásáról.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?