Húsz százalékkal többe kerül a fűtés jövőre

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:24

Januártól várhatóan 20 százalékkal emelik a fővárosban a távfűtés díja az intézményi fogyasztók számára - értesült a Világgazdaság. Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint minden tétel az inflációt jóval meghaladó mértékben nőne. - írja a Magyar Nemzet

Januártól várhatóan 20 százalékkal emelik a fővárosban a távfűtés díja az intézményi fogyasztók számára – értesült a Világgazdaság. Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint minden tétel az inflációt jóval meghaladó mértékben nőne. - írja a Magyar Nemzet
A gáz ára ebben az évben már háromszor nőtt, összességében 42 százalékkal. A távhő egy részét gázból nyerik, s erre a mennyiségre a kisfogyasztók megkapják az árkompenzációt. Az egyéb felhasználók viszont nem, így a gázzal fűtő közületi kör sem. A távfűtés ármegállapítási joga a lakosság esetében továbbra is az önkormányzatoké, az intézményi fogyasztók azonban a távhő-szolgáltatási törvény ez év július 1-jei hatálybalépésével kikerültek ebből a körből. Nekik meg kell fizetniük a távhő valódi árát. A távfűtés ára tavaly vált ketté, amikor a kormány bevezette a kisfogyasztók számára a lakossági gázár-kompenzációt.
A Fővárosi Közgyűlés holnap tárgyalja a távhőtörvényhez igazodó önkormányzati rendeletet. A nem háztartási fogyasztók által fizetendő díjról a Főtáv dönt. A döntést várhatóan decemberben teszik közzé.
Budapesten a 240 ezer távfűtéses lakás mellett mintegy hatezer intézményi fogyasztót tartanak nyilván, a kép azonban vegyes. Vannak közöttük olyan nagy felhasználók, mint a műszaki egyetem, vagy néhány áruház. Idetartozik sok önkormányzati intézmény – iskolák, óvodák, kórházak, orvosi rendelők. A távfűtéses közintézmények jövő évi költségvetését tehát jelentősen megterheli majd az emelés. Ugyancsak jóval magasabb fűtésszámlára számíthatnak a lakótelepeken található kis üzletek, műhelyek, szolgáltatóházak.

Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint a vízdíj 5,9, a csatornahasználat díja 5,85 százalékkal, a szemétszállításé pedig 5,68 százalékkal nő. A legjelentősebben a tömegközlekedési tarifák emelkednek, a BKV-jegyekért és -bérletekért átlagosan 10 százalékkal kell többet fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08