Húsz százalékkal többe kerül a fűtés jövőre

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:24

Januártól várhatóan 20 százalékkal emelik a fővárosban a távfűtés díja az intézményi fogyasztók számára - értesült a Világgazdaság. Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint minden tétel az inflációt jóval meghaladó mértékben nőne. - írja a Magyar Nemzet

Januártól várhatóan 20 százalékkal emelik a fővárosban a távfűtés díja az intézményi fogyasztók számára – értesült a Világgazdaság. Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint minden tétel az inflációt jóval meghaladó mértékben nőne. - írja a Magyar Nemzet
A gáz ára ebben az évben már háromszor nőtt, összességében 42 százalékkal. A távhő egy részét gázból nyerik, s erre a mennyiségre a kisfogyasztók megkapják az árkompenzációt. Az egyéb felhasználók viszont nem, így a gázzal fűtő közületi kör sem. A távfűtés ármegállapítási joga a lakosság esetében továbbra is az önkormányzatoké, az intézményi fogyasztók azonban a távhő-szolgáltatási törvény ez év július 1-jei hatálybalépésével kikerültek ebből a körből. Nekik meg kell fizetniük a távhő valódi árát. A távfűtés ára tavaly vált ketté, amikor a kormány bevezette a kisfogyasztók számára a lakossági gázár-kompenzációt.
A Fővárosi Közgyűlés holnap tárgyalja a távhőtörvényhez igazodó önkormányzati rendeletet. A nem háztartási fogyasztók által fizetendő díjról a Főtáv dönt. A döntést várhatóan decemberben teszik közzé.
Budapesten a 240 ezer távfűtéses lakás mellett mintegy hatezer intézményi fogyasztót tartanak nyilván, a kép azonban vegyes. Vannak közöttük olyan nagy felhasználók, mint a műszaki egyetem, vagy néhány áruház. Idetartozik sok önkormányzati intézmény – iskolák, óvodák, kórházak, orvosi rendelők. A távfűtéses közintézmények jövő évi költségvetését tehát jelentősen megterheli majd az emelés. Ugyancsak jóval magasabb fűtésszámlára számíthatnak a lakótelepeken található kis üzletek, műhelyek, szolgáltatóházak.

Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint a vízdíj 5,9, a csatornahasználat díja 5,85 százalékkal, a szemétszállításé pedig 5,68 százalékkal nő. A legjelentősebben a tömegközlekedési tarifák emelkednek, a BKV-jegyekért és -bérletekért átlagosan 10 százalékkal kell többet fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?