-1 °C Budapest

Húsz százalékkal többe kerül a fűtés jövőre

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:24

Januártól várhatóan 20 százalékkal emelik a fővárosban a távfűtés díja az intézményi fogyasztók számára - értesült a Világgazdaság. Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint minden tétel az inflációt jóval meghaladó mértékben nőne. - írja a Magyar Nemzet

Januártól várhatóan 20 százalékkal emelik a fővárosban a távfűtés díja az intézményi fogyasztók számára – értesült a Világgazdaság. Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint minden tétel az inflációt jóval meghaladó mértékben nőne. - írja a Magyar Nemzet
A gáz ára ebben az évben már háromszor nőtt, összességében 42 százalékkal. A távhő egy részét gázból nyerik, s erre a mennyiségre a kisfogyasztók megkapják az árkompenzációt. Az egyéb felhasználók viszont nem, így a gázzal fűtő közületi kör sem. A távfűtés ármegállapítási joga a lakosság esetében továbbra is az önkormányzatoké, az intézményi fogyasztók azonban a távhő-szolgáltatási törvény ez év július 1-jei hatálybalépésével kikerültek ebből a körből. Nekik meg kell fizetniük a távhő valódi árát. A távfűtés ára tavaly vált ketté, amikor a kormány bevezette a kisfogyasztók számára a lakossági gázár-kompenzációt.
A Fővárosi Közgyűlés holnap tárgyalja a távhőtörvényhez igazodó önkormányzati rendeletet. A nem háztartási fogyasztók által fizetendő díjról a Főtáv dönt. A döntést várhatóan decemberben teszik közzé.
Budapesten a 240 ezer távfűtéses lakás mellett mintegy hatezer intézményi fogyasztót tartanak nyilván, a kép azonban vegyes. Vannak közöttük olyan nagy felhasználók, mint a műszaki egyetem, vagy néhány áruház. Idetartozik sok önkormányzati intézmény – iskolák, óvodák, kórházak, orvosi rendelők. A távfűtéses közintézmények jövő évi költségvetését tehát jelentősen megterheli majd az emelés. Ugyancsak jóval magasabb fűtésszámlára számíthatnak a lakótelepeken található kis üzletek, műhelyek, szolgáltatóházak.

Holnap dönt a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közszolgáltatások díjemeléséről is. Az előterjesztés szerint a vízdíj 5,9, a csatornahasználat díja 5,85 százalékkal, a szemétszállításé pedig 5,68 százalékkal nő. A legjelentősebben a tömegközlekedési tarifák emelkednek, a BKV-jegyekért és -bérletekért átlagosan 10 százalékkal kell többet fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem