0 °C Budapest

Megint emelnek a pékek, akár 20 forinttal drágulhat a kenyér

Pénzcentrum
2006. augusztus 28. 11:30

A nyári 15-20 százalékos emelés után újra drágulhat a kenyér, amelynek kilogrammjáért akár 20 forinttal is többet kell majd fizetnünk októbertől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyári 15-20 százalékos emelés után újra drágulhat a kenyér, amelynek kilogrammjáért akár 20 forinttal is többet kell majd fizetnünk októbertől- írja a Magyar Nemzet.

A Sütőipari Egyesülés ügyvezetője, Werli József szerint a drágulás oka nem csupán az ÁFA-emelésben keresendő, a megszorító intézkedések a pékeket is érzékenyen érintették. A megdrágult liszt, gáz- és villanyárak és a szakmunkás minimálbérek bevezetése miatti megnövekedett közterhek a termelői árak 11 fortinos emelkedését hozhatják magukkal. Ez a pékek által optimálisnak és jogosnak vélt emelés számunkra az áfa-emelés miatt akár 20 forintot is jelenthet.

A magyarországi pékek azonban nem csupán a növekedő közterhez szorítását érzik, a hipermarketet árpolitikája is fenyegeti fennmaradásukat. Egyrészt nem tudják érvényesíteni az alapanyag- és energiadrágulásból adódó többletköltségeiket, másrészt a saját pékségek árnyomásával sem tudják felvenni a versenyt. A hipermarketet ugyanis házon belül nem képeznek átadási árat, így nem kerülnek az agrárrendtartási törvény hatálya alá, amely szerint beszerzési ár alatt nem lehet terméket értékesíteni.

A hipermarketek és a pékek kapcsolatában azonban nem ez az egyetlen ütközési pont, Werli Sándor tapasztalatai szerint a polcpénz mellett a hipermarketet 5-6 féle címen kérnek hozzájárulást, így a jelenlétért fizetett díjak a termékért kapott összeg akár 20 százalékát is kitehetik. A Gazdasági Versenyhivatal eddig még nem indított eljárást a polcpénzzel kapcsolatban, bár a kereskedelmi törvény tiltja a túlzott erőfölénnyel való visszaélést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20