2 °C Budapest

Heteken belül újabb kenyéráremelés várható - drágulhat a hús is

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 09:00

Az augusztus elsejei 10-15%-os pékáru-emelés csak a korábbi költségnövekedések fedezésére volt elegendő, melyben a malmok bejelentett lisztáremelése, a Gyurcsány-csomag, illetve az elmúlt hetek üzemanyagár-drágulása még nincs is benne. Emiatt a pékek számára nem marad más lehetőség, hogy szeptember közepén, október elején ismét tárgyaljanak a kereskedelmi vállalatokkal, láncokkal az újabb

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

áremelésről. A Magyar Pékszövetség elnöke a Napi Gazdaságnak jelezte, az áremelés mértéke akár a 8-10%-ot is elérheti.

A főként belföldi piacra dolgozó, húsipari vállalatokat tömörítő Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) ügyvezető alelnöke a lapnak elmondta, hogy korábban az energiaárak mellett a szolgáltatási költségek növekedése húzódott meg az inflációt meghaladó mértékű áremelési szándékaikat.

Ezt tetézik a kormány tervezett megszorító intézkedései (ÁFA-emelés, növekvő járulékfizetések, energiaár-emelések) mellett az a körülmény is, hogy az élő sertés ára kilogrammonként 60 forinttal emelkedett. Mindez önmagában legalább 15%-os sertéshúsár-emelkedést kellene szeptemberben végrehajtani. A marhahús esetében az alapanyag drágulásának hiányában "csak" 6-8%-áremelés lenne indokolt a Húscéh szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?