18 °C Budapest

Csökkent az építőipari termelés

Pénzcentrum
2006. június 19. 09:00

Az építőipari termelés 2006 áprilisában kiigazítatlan adatok szerint 4.8%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 2.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a KSH. Az év első négy hónapjában a termelés 3.7%-kal emelkedett. A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint a termelés csökkenését részben az okozta, hogy 2006. áprilisában két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

Az építőipari termelés 2006 áprilisában kiigazítatlan adatok szerint 4.8%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 2.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a KSH. Az év első négy hónapjában a termelés 3.7%-kal emelkedett. A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint a termelés csökkenését részben az okozta, hogy 2006. áprilisában két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése áprilisban 3%-kal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól. Az alágazat termelése évkezdettől 7.2%-kal nőtt. Az épületgépészeti szerelés termelése áprilisban 9.6%-kal, az év első négy hónapjában 3.1%-kal csökkent. A befejező építés termelése 12.9%-kal esett vissza áprilisban.

Az épületek építésének volumene áprilisban 7.5%-kal, évkezdettől 2.3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építése kismértékben, 1.5%-kal csökkent a 2005. áprilisi, magas bázishoz viszonyítva. Évkezdettől az egyéb építmények építése 12.8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál (elsősorban autópálya miatt). Az épületek építésnek csökkenésében érezhető a lakásépítések mérséklődésnek hatása. Az egyéb építmények építésének évek óta tartó dinamikus növekedése 2006 elején lassult, a termelés az elmúlt hónapokban a korábban elért magas szinten ingadozik.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 4.8%-kal magasabb a 2005. áprilisnál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 34.7%-kal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 4.4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az áprilisban kötött új szerződések volumene 13.7%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 2.6%-kal, az egyéb építmények építésére kötötteké 23.2%-kal nőtt. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 32.2%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005 azonos időszakában.

2005 áprilisához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5.7%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6.5%-kal emelkedtek.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?