14 °C Budapest

Csökkent az építőipari termelés

Pénzcentrum
2006. június 19. 09:00

Az építőipari termelés 2006 áprilisában kiigazítatlan adatok szerint 4.8%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 2.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a KSH. Az év első négy hónapjában a termelés 3.7%-kal emelkedett. A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint a termelés csökkenését részben az okozta, hogy 2006. áprilisában két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

Az építőipari termelés 2006 áprilisában kiigazítatlan adatok szerint 4.8%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 2.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a KSH. Az év első négy hónapjában a termelés 3.7%-kal emelkedett. A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint a termelés csökkenését részben az okozta, hogy 2006. áprilisában két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése áprilisban 3%-kal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól. Az alágazat termelése évkezdettől 7.2%-kal nőtt. Az épületgépészeti szerelés termelése áprilisban 9.6%-kal, az év első négy hónapjában 3.1%-kal csökkent. A befejező építés termelése 12.9%-kal esett vissza áprilisban.

Az épületek építésének volumene áprilisban 7.5%-kal, évkezdettől 2.3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építése kismértékben, 1.5%-kal csökkent a 2005. áprilisi, magas bázishoz viszonyítva. Évkezdettől az egyéb építmények építése 12.8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál (elsősorban autópálya miatt). Az épületek építésnek csökkenésében érezhető a lakásépítések mérséklődésnek hatása. Az egyéb építmények építésének évek óta tartó dinamikus növekedése 2006 elején lassult, a termelés az elmúlt hónapokban a korábban elért magas szinten ingadozik.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 4.8%-kal magasabb a 2005. áprilisnál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 34.7%-kal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 4.4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áprilisban kötött új szerződések volumene 13.7%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 2.6%-kal, az egyéb építmények építésére kötötteké 23.2%-kal nőtt. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 32.2%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005 azonos időszakában.

2005 áprilisához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5.7%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6.5%-kal emelkedtek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem