14 °C Budapest

Olcsó CD-k és DVD-k! - Persze csak feketén...

Pénzcentrum
2006. április 24. 16:00

Egy írható DVD 200 Ft-tól induló árába az idén fixen 110 forint jogdíj épül be, mely 40 Ft-tal alacsonyabb a tavalyi tarifánál. A CD-k esetében nem változott a jogdíj, az idén is 44 forint, tehát körülbelül annyi, amennyit a feketepiacon kérnek egy lemezért.

Egy írható DVD 200 Ft-tól induló árába az idén fixen 110 forint jogdíj épül be, mely 40 Ft-tal alacsonyabb a tavalyi tarifánál. A CD-k esetében nem változott a jogdíj, az idén is 44 forint, tehát körülbelül annyi, amennyit a feketepiacon kérnek egy lemezért - írja a Magyar Hírlap.

A Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesülete szerint az összforgalom 90%-a a szürke zónában zajlik, pedig könnyű lenne megfordítani az arányt: ehhez radikálisan csökkenteni kellene a jogdíjakat, legalább a környező országok alacsony szintjére.

A hazai CD 44 forintjával szemben a régióban jellemzően 1-5 Ft a jogdíj, de a horvátoknál, szerbeknél és az ukránoknál nincs is ilyen többletköltség.

A jogdíjcsökkentéssel a jogtulajdonosokat nem érné kár, mivel a forgalom a legális csatornák felé terelődne, így nőne a befizetések összege. Tavaly ebből a forrásból 2.4 milliárd Ft gyűlt össze.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?