Mennyibe kerül az ingyenes egészségügy?

Pénzcentrum
2006. április 21. 15:00

Egy egyszerű szülés 83 ezer forintba kerül az állami finanszírozás alapján, ugyanezért 550 ezer forintot kérnek egy magánklinikán. A Telki Magánkórház főigazgatója szerint ahhoz, hogy a hálapénz intézménye megszűnjön, a jelenlegi finanszírozási összeg háromszorosát kellene biztosítania az államnak - írja az mno.hu


Egy komplikációk nélküli szülésért 83 ezer forintot fizet a kórházaknak az egészségbiztosító. Ez az ár epidurális érzéstelenítéssel 6 ezer forinttal emelkedik, a császármetszés ugyanakkor már 172 ezer forintot ér az intézményeknek. Ennek ára magánklinikai környezetben 550 és 750 ezer forint között mozog.

A lap szerint ma Magyarországon egy orvos átlagosan 60 ezer forintot kap zsebbe egy szülésért (a "tarifa" 40 és 100 ezer forint között van, ez ikerszüléskor megduplázódhat.) s további 15-20 ezer forint "jár" a szülésznőnek. Mivel a nőgyógyászok többsége rendelkezik magánrendelővel, a kismamák általában odajárnak terhesgondozásra, amely 5-10 ezer forintba kerül alkalmanként.

Az ehhez tartozó labor- és ultrahangvizsgálatokat - amelyeket szinte mindig az orvos "hivatalos" munkahelyén végeznek -, viszont az állam finanszírozza. A Telki Magánklinikán egy egészséges kismamának a kilenc hónap alatt 100 ezer forintot kell kifizetnie terhesgondozásra - ez öt találkozót jelent az orvossal és tartalmazza a szükséges vizsgálatokat is. Így egy magánklinikán történt szülésért nagyjából 700 ezer forintot kell kifizetni, de ha mindez egy állami intézményben történik, akkor sem lehet megúszni 250 ezer forint alatt (beleértve az állami térítést is) - ám a hálapénzt rendesen adózó jövedelemként figyelembe véve jóval magasabb lenne az összeg.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?