33 °C Budapest

Mennyibe kerül az ingyenes egészségügy?

Pénzcentrum
2006. április 21. 15:00

Egy egyszerű szülés 83 ezer forintba kerül az állami finanszírozás alapján, ugyanezért 550 ezer forintot kérnek egy magánklinikán. A Telki Magánkórház főigazgatója szerint ahhoz, hogy a hálapénz intézménye megszűnjön, a jelenlegi finanszírozási összeg háromszorosát kellene biztosítania az államnak - írja az mno.hu


Egy komplikációk nélküli szülésért 83 ezer forintot fizet a kórházaknak az egészségbiztosító. Ez az ár epidurális érzéstelenítéssel 6 ezer forinttal emelkedik, a császármetszés ugyanakkor már 172 ezer forintot ér az intézményeknek. Ennek ára magánklinikai környezetben 550 és 750 ezer forint között mozog.

A lap szerint ma Magyarországon egy orvos átlagosan 60 ezer forintot kap zsebbe egy szülésért (a "tarifa" 40 és 100 ezer forint között van, ez ikerszüléskor megduplázódhat.) s további 15-20 ezer forint "jár" a szülésznőnek. Mivel a nőgyógyászok többsége rendelkezik magánrendelővel, a kismamák általában odajárnak terhesgondozásra, amely 5-10 ezer forintba kerül alkalmanként.

Az ehhez tartozó labor- és ultrahangvizsgálatokat - amelyeket szinte mindig az orvos "hivatalos" munkahelyén végeznek -, viszont az állam finanszírozza. A Telki Magánklinikán egy egészséges kismamának a kilenc hónap alatt 100 ezer forintot kell kifizetnie terhesgondozásra - ez öt találkozót jelent az orvossal és tartalmazza a szükséges vizsgálatokat is. Így egy magánklinikán történt szülésért nagyjából 700 ezer forintot kell kifizetni, de ha mindez egy állami intézményben történik, akkor sem lehet megúszni 250 ezer forint alatt (beleértve az állami térítést is) - ám a hálapénzt rendesen adózó jövedelemként figyelembe véve jóval magasabb lenne az összeg.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10