Forró parázson táncol Feri! Viktor simán veri?

Pénzcentrum
2006. március 3. 14:43

A Századvég Politikai Elemzések Központjának legfrissebb mandátumbecslése szerint csak abban az esetben nem alakíthat egyedül kormányt a Fidesz-KDNP szövetség, ha az SZDSZ bejut a parlamentbe és az MSZP is legalább úgy szerepel, mint a nagyobbik ellenzéki párt.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának legfrissebb mandátumbecslése szerint csak abban az esetben nem alakíthat egyedül kormányt a Fidesz-KDNP szövetség, ha az SZDSZ bejut a parlamentbe és az MSZP is legalább úgy szerepel, mint a nagyobbik ellenzéki párt.
Az intézet a februárban megjelent közvélemény-kutatási adatokat használta fel a mandátumbecslés elkészítéséhez. A Századvég öt modellt dolgozott ki, ezek közül az egyik hipotetikus.
A mandátumbecslések elkészítésénél standard feltételként kezelték, hogy az SZDSZ és az MSZP a második fordulóban megállapodik a jelöltek egymás javára történő visszaléptetéséről.
Az első forgatókönyv a Századvég és a TÁRKI közös választáskutatási programjának februári adatfelvételére épül. (A pártok szavazatarányai itt tizedes jeggyel jelennek meg, a többi intézet esetében azonban csak kerekített adatok álltak a szimuláció rendelkezésére.) Ennek alapján kétpárti parlament rajzolódik ki, ahol a Fidesz 40 mandátumos többséggel alakíthat kormányt.
A második forgatókönyv a Szonda-Ipsos és Gallup kerekített eredményeinek számtani átlagát veszi alapul. Ennek alapján a támogatottsági különbség a két nagy párt között gyakorlatilag nulla, miközben az SZDSZ átlépi a parlamenti küszöböt. Ebben az esetben a balliberális koalíció 196, a Fidesz-KDNP választási szövetség 190 mandátumot szerezhetne, vagyis újra a jelenlegi koalíció alakíthatna kormányt, pontosabban nagyobb eséllyel alakíthatna. Ha figyelembe vesszük a +/- előjellel feltüntetett átlagos eltéréseket, akkor kitűnik, hogy elvileg nem kizárt egy Fidesz-KDNP többség kialakulása, de ennek esélye a tesztek szerint lényegesen alacsonyabb egy MSZP-SZDSZ-többség kialakulásához képest.
A harmadik forgatókönyv a Medián által közölt februári adatokra épül. Az SZDSZ eszerint nem jutna be, és a két nagy párt között itt a legnagyobb a különbség a Fidesz javára. Öt százalékpontnyi Fidesz-KDNP-előny az SZDSZ kiesése mellett a Fidesz-KDNP számára 48 mandátumnyi többséget biztosítana a parlamentben. Figyelmet érdemel, hogy ennél a forgatókönyvnél a Fidesz-KDNP egyéni mandátumainak száma csaknem kétszerese az MSZP-ének, de - mint ahogyan januári szimulációs eredményeinknél is jeleztük - még ez sem lenne elég a kétharmados többség biztosításához.
A negyedik forgatókönyv a négy intézet kerekített februári adatainak számtani átlagára épül. Ennek alapján a Fidesz-KDNP támogatottsági előnye 2,5 százalékpont, az SZDSZ pedig nem jutna be a parlamentbe. Ilyen választási kimenetel esetén a Fidesz-KDNP 26 mandátumos többséggel alakíthatna kormányt.
Az ötödik forgatókönyv egy tisztán hipotetikus kimenetelt vizsgált. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi történik, ha a Fidesz-KDNP ugyan 5 százalékponttal több szavazatot kap, mint az MSZP, de az MSZP és az SZDSZ együtt mégis 1 százalékponttal megelőzi a Fidesz-KDNP-t. Ebben az esetben hárompárti parlament alakulna, de a 176 egyéni választókerületi küzdelemből az 5 százalékpontos országos fölény miatt 104 esetben a Fidesz-KDNP szerezné meg a győzelmet, ezt az előnyt pedig az MSZP kompenzációs (országos listás) mandátumai és az SZDSZ mandátumai együttesen sem lennének képesek ellensúlyozni.
A februári közvélemény-kutatási adatok alapján felállított forgatókönyvek a két nagy párton és az SZDSZ-en kívül az összes többi párt számára együtt 7 és 9 százalék közötti szavazatarányt határoztak meg. Ez lényegesen magasabb a januári szimulációk 5 százalékos arányánál, és valószínűsíthetően reálisabb is. Látható azonban, hogy a két nagy párt eredményeit, illetve a kormányalakítás esélyeit ez a körülmény érdemben nem befolyásolja.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem