6 °C Budapest

Hárman párban?

Pénzcentrum
2006. március 9. 09:00

A Marketing Centrum legfrissebb felmérése szerint áprilisban a 2002-es rekordnál alacsonyabb részvételi arányra számíthatunk az országgyűlési választásokon, és egyelőre nem megjósolható, hogy ki szerzi meg a várhatóan nagyon szűk kormánytöbbséget. Vezet a Fidesz, hat százalékkal stabil befutónak látszik az SZDSZ, az MDF viszont valószínűleg nem tudja átlépni a parlamenti küszöböt. A Fidesz 193, az MSZP 175, az SZDSZ 18 mandátumot szerezhet: tehát 193-193 lenne mindkét oldalon - írja a hvg.hu

A Marketing Centrum legfrissebb felmérése szerint áprilisban a 2002-es rekordnál alacsonyabb részvételi arányra számíthatunk az országgyűlési választásokon, és egyelőre nem megjósolható, hogy ki szerzi meg a várhatóan nagyon szűk kormánytöbbséget. Vezet a Fidesz, hat százalékkal stabil befutónak látszik az SZDSZ, az MDF viszont valószínűleg nem tudja átlépni a parlamenti küszöböt. A Fidesz 193, az MSZP 175, az SZDSZ 18 mandátumot szerezhet: tehát 193-193 lenne mindkét oldalon – írja a hvg.hu
A Marketing Centrum legutóbbi felmérése a pártok támogatottságáról tavaly decemberben készült, míg a mostani felmérésre március legelején került sor. A két felmérés óta nem történt a becslési bizonytalanságnál nagyobb elmozdulás egyik párt támogatottságánál sem, ugyanakkor a mostani felmérés adatai más választási végeredményt valószínűsítenek, mint a decemberi adatok. Egyfelől most ismét vezet egy kicsivel a Fidesz, másfelől viszont most sokkal biztosabbnak látszik az SZDSZ parlamentbe jutása, mint tavaly év végén, végül most az MDF helyzete sem tűnik reménytelennek, de azért változatlanul a három párti parlament kialakulása a legvalószínűbb.
A választásokat természetesen azok fogják eldönteni, akik élni fognak a szavazati jogukkal. Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy április 9-én el fog maradni a részvételi arány a 2002-es rekordtól. A jelen felmérés adatai szerint 64 százalék a részvételi valószínűségek átlaga, azaz a várható részvételi arány. A két nagy párt hívei nagyjából egyformán elszántak: a Fidesz támogatók részvételi valószínűsége 73, az MSZP támogatóké pedig 76 százalék. A kisebb pártok hívei viszont egyelőre kevésbé lelkesek: az SZDSZ támogatók részvételi valószínűsége 67, az MDF támogatóké pedig csak 64 százalék. Ez különösen az MDF számára fájdalmas, hiszen ennek is köszönhetően a választásokon várhatóan résztvevő pártválasztók körében 5 százalék alatt maradt a támogatottságuk.
Az SZDSZ viszont magabiztosan tekinthet a közelgő választásra, legalábbis a bejutást illetően. Abban azonban korántsem lehetnek biztosak, hogy a következő ciklusban is kormánypártként vehetnek majd részt a parlament munkájában. A jelen adatok alapján ugyanis nem lehet „megjósolni” azt, hogy a jelenlegi kormányoldal vagy az ellenzék jut-e majd több mandátumhoz.
Pillanatnyilag az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Fidesz listára a résztvevők 44 százaléka, az MSZP listára 41 százalékuk, az SZDSZ listára 6 százalékuk, az MDF listára 4 százalékuk, az összes többi kis párt listájára pedig együttvéve 5 százalékuk fog voksolni. Ha ezeknek az adatoknak a figyelembevételével mandátumbecsléseket készítünk, akkor a legvalószínűbb eloszlás a következő: Fidesz: 193, MSZP: 175, SZDSZ: 18 mandátum.
E modellezésnél azzal számoltak a felmérést készítő szakemberek, hogy az MDF támogatók nagyobbik része a Fidesz jelöltekre fog voksolni a második fordulóban, míg az SZDSZ támogatók nagy része az MSZP jelölteket fogja támogatni. Azt hogy pontosan mekkora részük, természetesen nem tudják pontosan megmondani, már pedig a tényleges végeredmény döntően ezen fog múlni, illetve azon, hogy a kampány hátralévő időszakában miként fog alakulni a pártok támogatottsága. Ha ez utóbbiban nem történik számottevő elmozdulás, akkor csak annyi biztos: bárki is fog nyerni, nagyon szűk lesz az előnye.

A megkérdezettek 23 százaléka keresztkérdések hatására sem nyilatkozott kedvenc pártjáról. Ugyanakkor e bizonytalanként címkézett csoport tagjainak harmada várhatóan el megy voksolni, és ez azt jelenti, hogy a várhatóan voksolók 12 százaléka csak az utolsó pillanatokban fog dönteni arról, hogy végül is kit fog majd támogatni. Abban biztosak lehetünk, hogy e 12 százalék döntései nem fognak drámaian eltérni azokétól, akik megmondják melyik a kedvenc pártjuk. Ugyanakkor a várhatóan szavazó bizonytalanok 23 százaléka inkább azt szeretné, ha maradna a jelenlegi kormánykoalíció, és csak 11 százalékuk szeretné azt, ha a választás után a jelenlegi ellenzék alakítana kormányt. Kétharmaduk persze ebben az alapkérdésben is bizonytalan, és nyílván ez az egyik oka annak is, hogy nincs kedvenc pártjuk. Ezzel együtt mégiscsak azt mondhatjuk, hogy a kormányoldalnak valamivel több tartaléka van a bizonytalanok körében, mint az ellenzéknek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem