6 °C Budapest

Lőgyakorlat, mint választható tantárgy - új utakon a középiskolák

Pénzcentrum
2005. november 29. 08:23

Az idei tanévtől öt középiskola mintegy háromszáz diákja tanul katonai alapismereteket, mely két-három éven belül várhatóan 20-25 intézményben választható tantárgy lesz.

A honvédség győri szakközépiskoláján kívül idén először választhatták tantárgynak a középiskolás diákok a katonai alapismereteket, amelyből érettségi vizsgát is tesznek majd - közölte Czimmer István László dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium tanácsadója az Ifjúság, hazaszeretet, nevelés című országos szakmai konferencián, amelyen áttekintették a honvédelmi nevelés helyzetét, valamint bemutatták a Katonai alapismeretek című könyvet, amit idén nyilvánítottak tankönyvvé.
A tábornok elmondta, hogy a szaktárca által kidolgozott tankönyvből a diákok megismerhetik a katonai rendfokozatokat, állománycsoportokat, a katonákra vonatkozó szabályzatokat. A kiadvány áttekinti a Magyar Honvédség felépítését, és bemutatja a NATO-t is. Mindezeken túl tereptani, lövészeti ismereteket és alaki rendgyakorlatokat is nyújt a szakkönyv.
A tábornok úgy vélekedett, hogy öt-tíz év múlva 25-50 hazai iskolában lesz választható tantárgy a katonai alapismeretek. Az idei tanévtől öt középiskola mintegy háromszáz diákja tanulja a katonai alapismeretek. A négyéves tananyagot 208 tanórában oktatják.
A konferenciát megnyitó Juhász Ferenc honvédelmi miniszter arról szólt, hogy az önkéntes haderő jövőbeli katonái már ott ülnek az iskolapadban, a katonai alapismeretek tantárgy felkeltheti a fiatalok érdeklődését a pálya iránt.
Juhász Ferenc az önkéntes haderő előtti időszakról úgy vélekedett, hogy ha a család és az iskola nem tudta megalapozni a hazafiasságra, a honvédelemre való nevelést a fiatalokban, akkor azt már a kötelező sorkatonai szolgálat sem nagyon tudta.
Kiemelte, hogy az elmúlt néhány év során jelentősen nőtt a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége, amelyet az egyenruhások vívtak ki a szervezetnek, egyebek között külföldi szerepvállalásai során. Mindez annak is köszönhető, hogy megszűnt a sorkötelezettség és önkéntes-hivatásos lett a haderő.

Sós Tamás, a szakképzés koordinációjáért felelős miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy minden megyében megvannak azok a történelmi emlékhelyek, amelyekre a tanárok tudnak építeni a honvédelmi nevelés során.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem