21 °C Budapest
Airplane flight paths on blue sky

Mi történik a repülőjegyek árával Magyarországon? Ilyet is régen láttunk

2024. május 28. 18:31

A repülőjegyárak emelkedése Európában és Ázsiában lassul, helyenként csökkenés is megfigyelhető, ami a Covid-járvány utáni utazási láz lecsengésére és a kereslet-kínálat egyensúlyának helyreállására utal, miközben az európai fogyasztók árérzékenysége növekszik.

A Reuters által idézett utazási kutatócég jelentése szerint Európában véget érhet a repülőjegyek árának emelkedése, mivel a kereslet és kínálat viszonya normalizálódik, és a Covid-járvány utáni utazási hullám lecseng. Az elemzés kiemeli, hogy Európában és Ázsiában egyes helyeken már csökkenést is tapasztalhatunk a repülőjegyárak terén. Ez arra utal, hogy a járvány után megugrott kereslet lassan kezd azonos szintre kerülni a légi közlekedési kapacitásokkal.

Az iparági szakértők szerint a piac stabilizálódása várható, mivel az infláció hatására növekvő megélhetési költségek miatt az emberek egyre árérzékenyebbek lesznek. Ennek eredményeként olcsóbb utazási lehetőségeket keresnek, ami Törökországot, Romániát és a Balkánt tette népszerű célponttá az európai utazók számára ezen a nyáron.

A ForwardKeys kutatócsoport szerint 2023 első hónapjaiban Európában nem változtak jelentősen a viteldíjak az előző év azonos időszakához képest. Az Ázsia-csendes-óceáni régióban viszont mintegy 16%-os csökkenést figyeltek meg éves összevetésben, Ausztrália esetében pedig közel 13%-os visszaesést regisztráltak - írja a Portfolio.

Légitársaságok vezetőinek nyilatkozatai is alátámasztják ezt a trendet. Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint jegyárak kevésbé növekednek majd, mint korábban várták. A Singapore Airlines rekordnyereség bejelentésekor jelezte, hogy kapacitásbővítésükkel mérsékelt jegyárakra számítanak. A Cathay Pacific vezérigazgatója is úgy véli, hogy kereslet és kínálat egyensúlyba kerülése miatt 2024-ben normalizálódhatnak az árak.

A ForwardKeys előrejelzése szerint idén nyár folyamán Európából kiindulva London, Párizs, Barcelona, Isztambul és Róma lesznek a legnépszerűbb úti célok. Az Európai Utazási Bizottság szerint pedig az európai turisták több mint 740 milliárd eurót költenek majd el idén kontinensen belül, ami 14%-os növekedést jelent tavalyhoz képest – nagyrészt amerikai turisták költéseinek köszönhetően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár globálisan fellendült a kereslet, nem minden régióból indult újra teljes mértékben az utasforgalom. Kínából indulva például még mindig csak a járvány előtti szint 70%-án állnak a nemzetközi járatok; példaul az Egyesült Államok-Kína vonalon csak korábbi kapacitások 16,5%-a üzemel. Ennek ellenére Kínából induló nemzetközi járatok esetén már meghaladja az átlagos jegyár a 2019-es szintet, ami jelentős drágulást jelent a 2021-es mélyponthoz képest.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm