Airplane flight paths on blue sky

Mi történik a repülőjegyek árával Magyarországon? Ilyet is régen láttunk

2024. május 28. 18:31

A repülőjegyárak emelkedése Európában és Ázsiában lassul, helyenként csökkenés is megfigyelhető, ami a Covid-járvány utáni utazási láz lecsengésére és a kereslet-kínálat egyensúlyának helyreállására utal, miközben az európai fogyasztók árérzékenysége növekszik.

A Reuters által idézett utazási kutatócég jelentése szerint Európában véget érhet a repülőjegyek árának emelkedése, mivel a kereslet és kínálat viszonya normalizálódik, és a Covid-járvány utáni utazási hullám lecseng. Az elemzés kiemeli, hogy Európában és Ázsiában egyes helyeken már csökkenést is tapasztalhatunk a repülőjegyárak terén. Ez arra utal, hogy a járvány után megugrott kereslet lassan kezd azonos szintre kerülni a légi közlekedési kapacitásokkal.

Az iparági szakértők szerint a piac stabilizálódása várható, mivel az infláció hatására növekvő megélhetési költségek miatt az emberek egyre árérzékenyebbek lesznek. Ennek eredményeként olcsóbb utazási lehetőségeket keresnek, ami Törökországot, Romániát és a Balkánt tette népszerű célponttá az európai utazók számára ezen a nyáron.

A ForwardKeys kutatócsoport szerint 2023 első hónapjaiban Európában nem változtak jelentősen a viteldíjak az előző év azonos időszakához képest. Az Ázsia-csendes-óceáni régióban viszont mintegy 16%-os csökkenést figyeltek meg éves összevetésben, Ausztrália esetében pedig közel 13%-os visszaesést regisztráltak - írja a Portfolio.

Légitársaságok vezetőinek nyilatkozatai is alátámasztják ezt a trendet. Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint jegyárak kevésbé növekednek majd, mint korábban várták. A Singapore Airlines rekordnyereség bejelentésekor jelezte, hogy kapacitásbővítésükkel mérsékelt jegyárakra számítanak. A Cathay Pacific vezérigazgatója is úgy véli, hogy kereslet és kínálat egyensúlyba kerülése miatt 2024-ben normalizálódhatnak az árak.

A ForwardKeys előrejelzése szerint idén nyár folyamán Európából kiindulva London, Párizs, Barcelona, Isztambul és Róma lesznek a legnépszerűbb úti célok. Az Európai Utazási Bizottság szerint pedig az európai turisták több mint 740 milliárd eurót költenek majd el idén kontinensen belül, ami 14%-os növekedést jelent tavalyhoz képest – nagyrészt amerikai turisták költéseinek köszönhetően.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár globálisan fellendült a kereslet, nem minden régióból indult újra teljes mértékben az utasforgalom. Kínából indulva például még mindig csak a járvány előtti szint 70%-án állnak a nemzetközi járatok; példaul az Egyesült Államok-Kína vonalon csak korábbi kapacitások 16,5%-a üzemel. Ennek ellenére Kínából induló nemzetközi járatok esetén már meghaladja az átlagos jegyár a 2019-es szintet, ami jelentős drágulást jelent a 2021-es mélyponthoz képest.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm