sailing on the lake Balaton with tihany pier view from above .

A drágulás viheti csődbe a hazai szállásokat: rájár a rúd a magyar vendéglátósokra

2022. július 12. 11:13

A turizmus már-már kezdett volna talpra állnia Covid két éve után, azonban most újabb kihívással kell megküzdenie a szektornak: a hazai és a külföldi inflációval – írja a G7.

Itthon 15 éve nem látott rekordszinten van a drágulás mértéke, csak június átlagosan 11,7%-kal kellett többet fizetnünk, mint 2021 azonos hónapjában. Ráadásul a forint is nagyon rosszul teljesít a devizákkal szemben, amitől rögtön égbe szökik az importtermékek ára. A turizmus éppen most térne vissza a 2019-es közeli szintre a pandémia utána, azonban mindkét probléma keményen érintheti az ágazatot a közeljövőben. Ugyan a gyenge forint idevonzza a turistákat, az infláció viszont Európában mindenhol magas, a külföldi utazás pedig pont az, amiről először mondanak le az amberek, ha szűkebbre kell húzni a nadrágszíjat. A lap szerint ez komoly fenyegetést jelent a szállásadókra, ugyanis a turisták növekvő száma emiatt újra megcsappanhat.

A vendégforgalmi adatok egyelőre nem mutatnak visszaesést, bár ezek még csak májusig lekövethetőek. Ezekből egyébként most az derül ki, hogy az hozzánk érkező külföldiek száma megközelíti a 2019-es szintet, a legnagyobb forgalomnövekedés pedig a hosteleknél és a kempingeknél megfigyelhető.

Ezeken kívül népszerűek az apartmanok is, melyekben járványügyileg kisebb a kockázat amiatt, hogy nincs étterem vagy recepció az ilyen szállásokon. Tavaly év végére viszont mélypontot ért el az Airbnb-s lakások népszerűsége, ugyanis a járvány előtti csúcshoz képest 2021 végén már csak a felük üzemelt. A hazai szállások szintén megérzik, hogy sokan a magyarok közül a járvány után inkább külföldre utaznának, ugyanis a belföldi turisták hiányát megérzik a szállásadók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?