30 °C Budapest
Cars took turns navigating through the flood waters on dean pkwy.  Some cars did not make it and were pushed out of the collecting water.  Many trees fell during the storm.

Kiderült: ezért hömpölyög a víz a fővárosban minden komoly eső után

2021. július 21. 10:03

Hiába költenek évente milliárdokat a fővárosi hálózat fejlesztésére és karbantartására, a klmíaváltozás okozta özönvízszerű eső elnyelésére továbbra sem alkalmas. - írta meg a Népszava 

Az elmúlt nyolc évben több mint 34 milliárd forintot költöttek a budapesti csatornahálózat fejlesztésére. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) program révén 270 kilométer csatorna épült a város alatt és 23 átemelő telep létesült a csepeli szennyvíztisztító telep megújítása mellett.

Ehhez képest a nagyobb esőzések után az aluljárókban még mindig hömpölyög a víz, látványos mini vízlépcsők alakulnak ki és az utakon kerékagyig vízben gázolnak az autók. A pocsolyákban tapicskoló gyalogosokban és a hajósként lavírozó autósokban menthetetlenül felmerül a kérdés, ha ennyit költöttünk a csatornarendszer fejlesztésére, miért nem képes még mindig elnyelni az esővizet.

Az ennél is nagyobb, a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban lezúduló nagy mennyiségű csapadék azonban a csatornarendszert túlterheli, így elöntések keletkezhetnek. Ilyen „méretezésen felüli” volt a hétfői nagy mennyiségű csapadék.

A legtöbb elárasztásról szóló bejelentés a XI. és a XXII. kerületből érkezett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Visszatérő probléma az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető csatornákba illegálisan bevezetett csapadékvíz, ami már kisebb esőzések esetén is túlterheli a csapadékvízre nem méretezett, kisebb keresztmetszetű szennyvízcsatornákat.  Az FCSM a jogszabályok megszabta keretek között mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket a tiltott bekötéseket felszámolják.

A csapadékvíz elvezetése az elmúlt években komoly gondot okozott a XIII. kerületi Béke téren és környezetében. Ezt egy új tehermentesítő főgyűjtő építésével orvosolják, a szintén fővárosi beruházásban megvalósuló projekt hamarosan elkészül. Az FCSM ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy évente mintegy 3500 folyóméter gerinccsatorna felújítását vagy újjáépítését végzi el saját forrásból. A cég üzemeltetésében lévő vízi közművek felújítására, rekonstrukciójára átlagosan 4 milliárd forintot költ évente. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?