7 °C Budapest
Cars took turns navigating through the flood waters on dean pkwy.  Some cars did not make it and were pushed out of the collecting water.  Many trees fell during the storm.

Kiderült: ezért hömpölyög a víz a fővárosban minden komoly eső után

2021. július 21. 10:03

Hiába költenek évente milliárdokat a fővárosi hálózat fejlesztésére és karbantartására, a klmíaváltozás okozta özönvízszerű eső elnyelésére továbbra sem alkalmas. - írta meg a Népszava 

Az elmúlt nyolc évben több mint 34 milliárd forintot költöttek a budapesti csatornahálózat fejlesztésére. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) program révén 270 kilométer csatorna épült a város alatt és 23 átemelő telep létesült a csepeli szennyvíztisztító telep megújítása mellett.

Ehhez képest a nagyobb esőzések után az aluljárókban még mindig hömpölyög a víz, látványos mini vízlépcsők alakulnak ki és az utakon kerékagyig vízben gázolnak az autók. A pocsolyákban tapicskoló gyalogosokban és a hajósként lavírozó autósokban menthetetlenül felmerül a kérdés, ha ennyit költöttünk a csatornarendszer fejlesztésére, miért nem képes még mindig elnyelni az esővizet.

Az ennél is nagyobb, a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban lezúduló nagy mennyiségű csapadék azonban a csatornarendszert túlterheli, így elöntések keletkezhetnek. Ilyen „méretezésen felüli” volt a hétfői nagy mennyiségű csapadék.

A legtöbb elárasztásról szóló bejelentés a XI. és a XXII. kerületből érkezett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Visszatérő probléma az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető csatornákba illegálisan bevezetett csapadékvíz, ami már kisebb esőzések esetén is túlterheli a csapadékvízre nem méretezett, kisebb keresztmetszetű szennyvízcsatornákat.  Az FCSM a jogszabályok megszabta keretek között mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket a tiltott bekötéseket felszámolják.

A csapadékvíz elvezetése az elmúlt években komoly gondot okozott a XIII. kerületi Béke téren és környezetében. Ezt egy új tehermentesítő főgyűjtő építésével orvosolják, a szintén fővárosi beruházásban megvalósuló projekt hamarosan elkészül. Az FCSM ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy évente mintegy 3500 folyóméter gerinccsatorna felújítását vagy újjáépítését végzi el saját forrásból. A cég üzemeltetésében lévő vízi közművek felújítására, rekonstrukciójára átlagosan 4 milliárd forintot költ évente. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem