Hungary

Indul az előfoglalási szezon: az utolsó pillanatra már csak méregdrága szállások maradnak

2021. április 14. 08:59

Berobbant a nyári szállásfoglalási kedv a fokozatos újra­nyitás bejelentése és az emelkedő beoltott­sági ráta hatására. Az augusztusi belföldi turizmus még a tavalyinál is erősebb lehet, sok szállásadó erre építve még kivár.

Pillanatok alatt – április első hétvégéjétől mostanáig – 70-ről 20 százalékra apadt a 2019-es bázisidőszakhoz mért elmaradás, ami óriási nyári belföldi keresletet és erős előre tervezést jelez – mondta a Világgazdaságnak Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója. Az előfoglalások száma idén márciusban nem esett vissza olyan mértékben, mint tavaly. Időarányosan 30 százalékkal több nyári szállásfoglalás volt bent idén márciusban, mint tavaly, ami ugyanakkor 70 százalékkal volt kevesebb, mint két éve. Április első hétvégéjén azonban jött a trendforduló, ami azóta is tart, az elmúlt két-három napban már több foglalás érkezik be a nyári időszakra, mint 2019-ben.

A nyári szállásfoglalási piac berobbanása minden túlzás nélkül jelentős, olyannyira, hogy az idei augusztusi belföldi vendégforgalom még a tavalyit is meghaladhatja – mondta a Szallas.hu vezérigazgatója. Újdonság, hogy az egy éjszakára szóló szállásdíj, azaz vásárlói kosár értéke 11 százalékkal nőtt, vagyis megjelent egy fizetőképesebb réteg, amely belföldi nyaralást is tervez az idén. A korábbiaknál nagyobb volumenű keresletet a magasabb kategóriájú szálláshelyek iránt a külföldi utazási bizonytalanságok is táplálják.

Jelentős a kivárás a vendégházak és a panziók kiadói körében. E kategóriában a szokásos kínálat negyede, azaz mintegy ötezer szálláshely még nem tette közzé nyári ajánlatát, vagyis nem foglalható, az üzemeltetőik minden bizonnyal az aktuális piaci kereslethez akarják árazni magukat. A kategóriát lépők jellemzően 20 százalékkal drágábban, például 8 ezer forint helyett 10 ezerért adják ki szobáikat egy éjszakára.

Úgy tűnik, most a szállásadók akarnak a last minute foglalásokkal jól járni, a szállásfoglalóknak erre idén sem nagyon lesz esélyük a főszezonban, mert sorra telnek meg a vendégházak és panziók, egyre inkább a hotelek felé tolódnak majd a foglalások. Külföldiek híján a foglalások 70 százaléka irányul vendégházakba és panziókba, a máskor szokásos 50 százalék helyett.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szállások nagy többsége még előleg és lemondási díj nélkül, szabadon foglalható, a keresők többsége egyébként is ezzel a szűrővel válogat. A tavalyi 4,4 éjszakás főszezoni átlag idén 4,5 éjszakára nőtt augusztusra, ami egyelőre nem szignifikáns változás, továbbra is az egyhetes nyaralások és a hosszú hétvégék átlagából jön ki. A pünkösdi időszakra is elkezdődtek a foglalások a hét végén, a klasszikus fürdő- és programturizmus még hibernált állapotban van, bár már sok a célzott keresés, de foglalni még nem mernek az emberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?